XL-BYGG logoXL-BYGG logo

3 sikre tips for deg som jobber utendørs

Når sola varmer og stemningen på arbeidsplassen er god, er det lettere å glemme verneutstyret som skal holde deg trygg og skadefri på jobb.

Av en eller annen grunn virker det som man oftere hører unnskyldningen “jeg skal bare…” om sommeren enn i den kalde årstiden? Kanskje det skyldes at sola og varmen gjør oss gladere og lettere til sinns, samtidig som verneutstyr og tunge arbeidsklær oppleves som mer klamt og hemmende enn ellers i året.

En av årets nyheter fra Hellberg er det imidlertid ingen grunn til å legge fra seg bare fordi sola endelig skinner – snarere tvert imot.

1. Solbriller med ekstra beskyttelse

Bilde: Hellberg har et bredt utvalg vernebriller til ulike arbeidsoppgaver, som tillater deg å kombinere både sol- og øyebeskyttelse med godkjent hørselsvern året rundt. Foto: Hultafors Group AB

Hellberg Oganesson vernebriller fås med mørke glass som både beskytter mot UVA/UVB-lys (99,99%) og reflekterer sollys, reduserer gjenskinn og forbedrer kontraster. De nye vernebrillene er med sine 18 gram de letteste i Hellbergs sortiment, og har en slank form på brillestengene som passer perfekt sammen med hørselsvern uten å påvirke dempningseffekten.

Bilde: Hellberg Oganesson vernebriller (t.v) setter en ny standard for brukeren med sin lette vekt kombinert med høy komfort. Hellberg har et stort utvalg vernebriller til ulike arbeidsoppgaver. Foto: Hultafors Group AB

Liker du enda “raskere” briller, er kanskje Hellberg Argon Red alternativet for deg. Dette er en av de mest avanserte vernebrillene på markedet, der vinkelen ved tinningene kan justeres i tre trinn for en god og tett passform. Argon Red finnes med en rekke forskjellige linser og belegg, noe som har gjort disse til en stor favoritt blant fagfolk.

Bilde: Vernebrillen Argon Red passer for bruk i svært solfylte miljøer utendørs.Foto: Hultafors Group AB

Selv om det er svært praktisk med solbriller godkjent som øyevern, er det viktig å huske på at det ikke først og fremst er sola øynene dine trenger beskyttelse mot når du jobber. Øyne kan være utsatt under praktisk arbeid og er den del av kroppen hvor konsekvensene er størst om det oppstår skade. Metallbiter som treffer øyet i stor hastighet, skadelige kjemikalier og farlig lys og stråling er eksempler på hendelser som kan skade øynene. Derfor er øyevern noe må tas på alvor.

Det er arbeidsgivers ansvar at du har riktig utstyr tilgjengelig, og at du bruker det. Dette er nedfelt i forskrift om personlig verneutstyr.

2. Ikke fall for fristelsen

I 2019 registrerte Arbeidstilsynet 2673 arbeidsskader innenfor byggenæringen. De aller fleste uhellene skyldes menneskelig svikt og unødvendige sjanser.

Støt eller treff av gjenstand er den hyppigste ulykkestypen, etterfulgt av fall. Etter en glatt og våt vinter der man er mer bevisst på risikoen for å miste grepet på glatt underlag, er det fort gjort å senke skuldrene litt for mye når taket er tørt og sola skinner på stillaset. Sikkerhet i høyden er imidlertid like viktig året rundt.

Alle som skal jobbe i høyden er pålagt å ha gjennomført stillaskurs og fallsikringskurs i henhold til Arbeidstilsynets forskrifter. Begge kurstyper kan XL-BYGG tilby via vår kursleverandør, kontakt din proffselger for mer informasjon.

Det er imidlertid ikke bare du som kan falle – svært ofte forårsaker fallende verktøy både små og store skader.

En av forsikringene mot at dette skal skje, får du med Luna Tools ZeroDrop. Det er en serie brukervennlige produkter laget for enkel sikring av håndverktøy.

Les mer:7 av 10 håndverkere opplever uhell som enkelt kan unngås

– De fleste er gode på fallsikring av personer når det jobbes i høyden. Men mange undervurderer nok hvor farlig det også kan være å miste gjenstander fra store høyder, tror verktøyekspert og produktansvarlig Jørgen Johansen i Luna Tools.

Bilde: Med Luna Tools ZeroDrop kan du jobbe sikkert og effektivt i høyden selv om du har med deg omfattende verktøysystemer. Løsningen er universell, slik at du enkelt kan sikre dine yndlingsverktøy. Foto: Luna Group Norge

Verktøysikring er ikke påbudt, men i Arbeidstilsynets forskrifter står det at ved arbeid i høyden skal man sikre utstyr for å forhindre at gjenstander faller ned og utgjør en fare for andre personer.

Blåkläder strekker seg litt lenger

Spørsmålet om det er greit å jobbe i shorts eller kortbukse er som regel også et tilbakevendende tema. Fra et HMS-perspektiv vil en langbukse alltid beskytte bedre, og på mange byggeplasser er ikke shorts tillatt nettopp på grunn av dette.

Det finnes imidlertid egne knebeskyttere beregnet for de tilfellene der shorts er et alternativ. For eksempel er Blåkläders kneputelomme 4067 i CORDURA® stretch enkel å ta av og på i de tilfellene hvor knestående arbeid kreves, og den har luftig mesh på baksiden for ekstra ventilasjon.

Belastningsskader står ifølge undersøkelser for nesten halvparten av sykdommene i byggebransjen, og det er den absolutt vanligste formen for arbeidsrelatert sykdom. Det er med andre ord viktig å ta beskyttelse av knærne på alvor.

Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at de ansatte har nødvendig arbeidstøy og vernefottøy tilpasset årstiden og arbeidsplassen. Som håndverker er det kanskje spesielt arbeidsbuksa som blir utsatt for de største belastningene – men som også kan stå for unødvendige begrensninger dersom den ikke har riktig passform.

I Blåkläders nye kolleksjon med bukser i 4-veisstretch får du akkurat det som har blitt etterspurt av flere brukere: En tynnere og lettere arbeidsbukse i 4-veisstretchmateriale med elastikk i linningen, som gjør den ekstra behagelig å ha på. I tillegg har buksene fått en smalere passform, noe som gir en “tightere” look enn andre arbeidsbukser.

Bilde: Blåkläders nye bukser har også kneputelommer med CORDURA®-stretch hvor kneputene puttes inn fra undersiden, samt loop til hammerholder på både høyre og venstre side. For økt ventilasjon har den mesh i kneet, noe som tillater ofte sårt tiltrengt ventilasjon under lange og tøffe arbeidsdager. (Foto: Blåkläder)

Som med alt annet av Blåkläders klær får du også her livstidsgaranti på alle sømmer, slik at buksas levetid blir så lang som mulig. I en bærekraftig fremtid forbrukes det færre plagg, så å velge arbeidsklær av så god og slitesterk kvalitet som mulig er bra både for klima og sjefens klesbudsjett.

Hos XL-BYGG finner du et stort utvalg arbeidsklær og verneutstyr fra kjente kvalitetsleverandører tilpasset alle årstider. Kom innom byggevarehuset, så hjelper vi deg med det du måtte trenge av utstyr.

Ønsker du å motta XL-BYGG sitt nyhetsbrev "Proffen"?

Vårt nyhetsbrev Proffen holder deg oppdatert på nyheter i byggevarebransjen.Hver utgave inneholder også unike tilbud og faglige oppdateringer spesielt tilpassetfor deg som er proff håndverker.

Påmelding her