Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

7 av 10 håndverkere opplever uhell som enkelt kan unngås

Husker du den følelsen da du mistet verktøyet ditt fra høyden, og det nesten gikk galt? 600 ganger i året går det ikke like bra som dette.

Har du ennå ikke sørget for verktøysikring når du jobber i høyden, er risikoen for at du en dag blir en del av denne ulykkesstatistikken ganske stor. Tall fra Luna Tools viser at 7 av 10 norske og svenske håndverkere oppgir å ha mistet verktøy fra høyden minst én gang.

Ifølge Arbeidstilsynet er støt eller treff av gjenstand den ulykken som oftest oppstår i forbindelse med bygg- og anleggsvirksomhet. 600 av 2664 ikke-dødelige arbeidsskader i 2019 skyldtes en slik type ulykke. Du kan jo selv tenke deg hvilke skader som kan oppstå om du mister en hammer, drill eller kniv ned på bakken mens du jobber på et tak eller stillas, og denne treffer en kollega eller tilfeldig forbipasserende?

Verktøysikring er viktig

Skulle det ikke gå ut over personer, kan det også oppstå skader på bygningsdeler og materiell. Det kan være alvorlig nok i seg selv og fører ofte til avbrudd i arbeidet og redusert effektivitet.

– De fleste er gode på fallsikring av personer når det jobbes i høyden, men mange undervurderer nok hvor farlig det også kan være å miste gjenstander fra store høyder, tror verktøyekspert og produktansvarlig Jørgen Johansen i Luna Tools.

Verktøysikring er ikke påbudt, men i Arbeidstilsynets forskrifter står det at ved arbeid i høyden skal man sikre utstyr for å forhindre at gjenstander faller ned og utgjør en fare for andre personer.

Selv om bygg- og anleggsbransjen i dag ligger et stykke bak for eksempel offshore-industrien når det kommer til fallsikring av verktøy, viser Lunas egne undersøkelser at 6 av 10 håndverkere ønsker festepunkter på verktøyet som gjør det enklere å sikre det, og over 50 prosent vil gjerne lære mer om hva de selv kan gjøre for å få en tryggere arbeidshverdag på byggeplassen.

Fallsikring av håndverktøy

Bilde: ZeroDrop Startkit for verktøysikring. (Foto: Luna Group)

Da er det verdt å vite at Luna Tools har utviklet ZeroDrop, som er en serie brukervennlige produkter laget for enkel sikring av håndverktøy. Målet er at man skal kunne jobbe sikkert og effektivt i høyden selv om man har med seg omfattende verktøysystemer. Løsningen er universell, slik at du enkelt kan sikre dine yndlingsverktøy.

Det finnes også et eget startkit i ZeroDrop-verktøyserien. Her får du et basisutvalg av sikringselementer som trengs for å arbeide i høyden, og man får gode instruksjoner for hvordan dette skal festes på verktøyet.

- I utgangspunktet vil et slikt startsett passe alle som skal arbeide i høyden. Dette er også perfekt for oppbevaring i servicebiler, og for håndverkere som ikke alltid vet hvor de havner på jobb, forklarer Johansen.

Fornøyd byggmester

Byggmester og ingeniør Lars Ivar Berg i Mester Berg Byggmester AS er en av dem som har gått til anskaffelse og bruker denne type verktøysikring.

Bilde: Verktøysikring i praksis. (Foto: Luna Group)

– Jeg bruker Luna ZeroDrop til sikring av blant annet batteridrill, hammer og målebånd. Dette synes jeg fungerer helt fint. En ting er å miste en batteridrill til 3-4000 kroner i bakken, men en annen ting er jo at fallende verktøy kan komme borti andre materialer og forårsake skade, eller som verre er - treffe en kollega i hodet, sier Berg.

Luna Tools har også utarbeidet en egen håndbok om verktøysikring for jobb i høyden, som kan være noe å lese for den som vil lære mer. Ta kontakt med din lokale XL-BYGG hvis du ønsker å vite mer om hvilke produkter for verktøysikring vi tilbyr i ditt varehus.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

XL-BYGG sitt ansvar slutter ikke når vi har levert byggevarer til byggeplassen. Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging. Våre hyggelige eksperter har en lidenskap for faget, kundene og miljøet, og kan tilby kompetanse og bærekraftige løsninger for den profesjonell håndverksbedriften.

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen. Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Meld deg på nyhetsbrev

Hver måned sendes også nyhetsbrevet PROFFnytt ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!