Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Vedlikehold av terrasse, veranda og platting

Lurer du på hva du skal overflatebehandle terrasse, veranda eller platting med? Enten du vil beise, olje, male eller slipe får du tipsene du trenger her.

Å overflatebehandle terrasse og platting jevnlig er viktig for at det skal holde seg fint. Terrassegulv er utsatt for mye vær og tråkk, og vann som blir liggende oppå er med på å slite treverket.

– Overflatebehandling er viktig for å beskytte treverket utenpå, og tre må vedlikeholdes for ikke å tørke inn og sprekke opp, forteller Monica Berge, butikkleder på XL-BYGG Berge Sag.

Les også: Slik velger du riktig terrassegulv

Hvor ofte må du beise?

Hvor ofte du må gjennomføre vedlikehold er avhengig av flere ting, som materialer og værforholdene der du bor. En terrasse på Østlandet er utsatt for mindre slitasje enn for eksempel en veranda i Bergen.

– Klima der du bor er viktig å tenke på, luftfuktigheten påvirker også. I tillegg er byggeskikken forskjellig ut ifra hvor i landet du bor. Noen steder vil det vanlige være annethvert år, mens andre steder hvert år, forteller Monica.

Plasseringen til terrassen eller plattingen må du også tenke på.

– Ligger den en skyggefull plass er den mer utsatt. Der kommer ikke sol skikkelig til og den vil kanskje ikke tørke ordentlig.

For mange kan også overflatebehandling være en estetisk behandling, at man behandler oftere for at det skal se pent ut.

– Det er viktig å huske at behandlingen beskytter treet lenger enn utseendet. Har du for eksempel MøreRoyal kan det ta 10 år før du trenger å fylle på med treolje, men noen velger å vedlikeholde oftere for å beholde en spesiell farge på treverket, sier Monica.

Se også: Slik bygger du platting

Første steg: Vaske terrassen

Renhold på terrassen før og underveis i sesongen er viktig for at terrassen skal holde best mulig stand.

– Rundt påsketider er en bra tid å gjøre dette på, da er det ofte fint vær, tipser Monica.

Før sesongen begynner bør terrassen få en skikkelig rengjøring. Disse vasketipsene er kjekke å ha i bakhodet:

  1. Start med å feie og spyle bort alt av blader og lignende, før du vasker.
  2. Til selve vasken kan du bruke børste med forlengerskaft eller en terrassevasker.
  3. Materiale terrassen er bygd av, avgjør hva slags vask den trenger. På vedlikeholdsvennlige materialer trenger du som regel kun vann, mens på en terrasse med trykkimpregnerte terrassebord kan du bruke for eksempel husvask eller andre milde vaskemidler.

– Det viktigste før overflatebehandling er å vaske først og så la det tørke, sier Monica.

Når terrassen er tørr bør man pusse lett over for å fjerne tre og fliser som har reist seg. Du skal ikke beise eller olje før det er ordentlig tørt. For å se om treverket er tørt nok kan du bruke et måleinstrument. I tillegg tipser Monica om fjerning av blader underveis i sesong.

– Det er viktig å fjerne blader, de skal ikke bli liggende på terrassen. De kan rett og slett ødelegge den.

Dette må du vite om beising

Beis er ikke bare beis. Hver type til sitt bruk – akkurat som med maling. Terrassebeis er for eksempel mer slitesterk enn fasadebeis, som gjør at den egner seg til bruk på gulv med mye tråkk. Terrassebeis trekker ned i treverket, og pigmentert beis er den som gjerne holder lengst. Trenger du hjelp til å velge beis? Spør en av våre eksperter hos din lokale XL-BYGG.

Når du påfører beis er det viktig å tørke vekk overskytende beis, områdene hvor beisen ikke trekker inn. Det skal ikke være fuktige flekker igjen på overflaten når du beiser.

– Vannbasert beis er etter min mening det beste valget til terrasse, og se etter beis med UV-filter. Det er UV-strålingen du ønsker å beskytte mot, forteller Monica.

UV-stråler er det som gjør at treet mister farge.

Olje som funker til din terrasse

en kattunge ligger inntil et spann med MøreRoyal Eksklusiv terrasseolje

Bilde: MøreRoyal Eksklusiv terrasseolje benyttes til etterbehandling av MøreRoyal® terrassebord og dekke, har et ekstra godt UV-filter, dobbel dose soppdreper og sterkt fargepigment. Foto: Nathan Lediard

Oljebehandling kan være nødvendig etter ett, to eller tre år, alt ettersom hvordan forholdene er der du bor. Du får også oljebehandlet treverk som holder godt og som regnes som vedlikeholdsfrie, som Royalimpregnerte terrassebord. De kan holde i 5-20 år før de faktisk trenger ny behandling, og det er gjerne bare kosmetisk behandling for å beholde ønsket farge en må tenke på.

Å male terrassegulv

Hvorfor ikke male terrassen, tenker kanskje du? Mens beis og olje er overflatebehandlinger som trekker inn i treverket, legger maling seg som et dekkende lag på overflaten. Terrassegulv er samtidig veldig utsatt for slitasje og derfor lønner det seg å velge en overflatebehandling som trekker inn i treverket.

– Jeg ville aldri anbefalt noen å male et terrassegulv. Det holder dårlig, vil flasse og ikke være pent lenge, mener Monica.

Slipe terrassegulvet

Er terrassen din sliten kan den bli nesten som ny med sliping, for selv om du er nøye med vedlikehold kommer det gjerne en tid for alt. En større slipejobb kan derfor være et alternativ som redder terrassen din. Har terrassen fått en slitt og ujevn overflate er det på tide å slipe den. Forsenk skruer/spikere og pass på så de ikke stikker opp.