XL-BYGG logoXL-BYGG logo
mann i rutete skjorte etterisolerer loftetmann i rutete skjorte etterisolerer loftet
mann i rutete skjorte etterisolerer loftetmann i rutete skjorte etterisolerer loftet

10 steg for etterisolering av loftet ditt

Etterisolering av et kaldt loft er en enkel, lønnsom og miljøvennlig måte å få en bedre innetemperatur i boligen din. Se hvordan du isolerer selv her.

Et godt isolert loft er naturlig nok viktig for å minimere varmetap og spare energi, men også for å hindre farlig snøsmelting fra taket.

Les også: Dette er greit å vite om isolasjon

Dette bør du tenke på før du etterisolerer loftet

Vil du redusere varmetap fra boligen din, kan det være lurt å etterisolere loftet. Dette er både enkelt og lønnsomt.

Det er ulike prosedyrer om du skal etterisolere kaldloft eller loft som oppholdsrom. For å bruke loftet som oppholdsrom må man sørge for å ha et tett gulv, noe du ikke ønsker på kaldloft. Et kaldloft skal være åpent, og derfor vil luftingen her være annerledes enn på et oppholdsrom.

Selve luftsirkulasjonen er viktig å ivareta fordi lufting transporterer bort fukt, som minimerer sjansen for fuktskader. Samtidig hjelper lufting med å transportere bort varme og dermed også hindrer snøsmelting og ising på tak.

Les også: Slik etterisolerer du ytterveggen

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Når vi sier at vi tar hele jobben, så mener vi det. Alt du trenger å gjøre er å fortelle oss om prosjektet ditt, så tar vi en befaring og gir deg et tilbud på hele jobben.

Når bør jeg etterisolere loftet?

mann etterisolerer kryploft

Bilde: Taket er den delen av huset som slipper ut mest varm luft, og ved god isolasjon er det mye penger å spare her. Foto: Glava

Er du usikker på om du bør etterisolere? Hold et øye med taket på vinterhalvåret, og se om det lett dannes istapper. Store istapper er nemlig et tegn på for dårlig isolasjon og dårlig lufting på loft.

Med solid etterisolering og god ventilasjon vil selve taket bli kaldere, slik det skal være. Da slipper du å se store og farlige istapper fra takrennene, samtidig som du får et loft med bedre klima.

Taket er den delen av huset som slipper ut mest varm luft, og ved god isolasjon er det mye penger å spare her. Spesielt bør du vurdere å etterisolere et kaldt loft om du har en eldre bolig.

Hvordan isolere loftsgulv – steg for steg

Den mest vanlige typen isolasjon er mineralull, disse er tilgjengelige både som plater og ruller. Her viser vi hvordan du etterisolerer for oppholdsrom med mineralull:

  1. Når du skal starte arbeidet må du først sjekke tilstanden til isolasjonen på loftet ditt. Er isolasjonen intakt og ligger tett, kan du legge et nytt lag direkte over. Er dagens isolasjon tråkket sammen eller skadet på noen måte må du fjerne og bytte ut alt det gamle.
  2. Sjekk så om det ligger dampsperre i himlingen og dens tilstand. Er det rifter eller hull her kan dette tettes med dampsperretape.
  3. Dampsperren skal sitte på den varme siden av isolasjonen, slik at den hindrer fuktig og varm luft å trenge inn i isolasjonen. Legger du for eksempel 300 mm isolasjon, kan dampsperren monteres slik at det er 225 mm isolasjon mot kulden, så en dampsperre, og deretter 75 mm isolasjon mot innerveggen.
  4. Plasser ut valgt isolasjon på tvers av det isolerte bjelkelaget. Dagens standard krever at det må isoleres med ca. 300 mm. Tilpass alltid isolasjonen du legger slik at den passer ditt område, dette gjør du enkelt ved å bruke en isolasjonskniv.
  5. Fyll først opp bjelkelaget, om du ser at det trengs. Neste lag legger du på tvers av bjelkene. Pass på å ikke pakke isolasjonen for hardt sammen, da dette gjør at isolasjonen mister sin effekt.
  6. Vi anbefaler å legge ut et gangbord mens du jobber med isolasjonen, så du unngår å tråkke i den.
  7. Loftet må ha lufting, enten langs veggen (raftet) eller med ventiler i gavlveggen. Noen hus har begge deler.
  8. Ved raft kan man bruke raftepapp eller legge vindtetting over isolasjon, ca én meter inn fra raftet. Dette gjør at den kalde luften ikke trenger inn i isolasjonen.
  9. Dekk så forkanten av isolasjonen. Hvis det ikke er lufting ved langveggene i dag må det lages raft eller gavlvegg.
  10. Skal du legge gulv på loftet må du fore opp slik at platene trygt kan festes i spikerslag som sitter like høyt som isolasjonen. På loftgulvet bør du unngå damptette plater, slik som spon, bruk heller bord eller rupanel.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!