Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Festemidler og beslag

Byggevarer festet sammen i et system blir til slutt et byggverk. Kvaliteten på selve sammenføyningen av enkeltkomponentene er derfor av stor betydning for en solid og varig byggkonstruksjon. En skrue er derfor ikke bare en skrue i denne sammenhengen.

En innfestning på et bygg skal takle mange utfordringer. Motstand fra tyngdekreftene, ytre værpåkjenninger, varierende inneklima og hvordan materialer og festemiddel fungerer sammen rent kjemisk er blant variablene. Ved valg av innfestning skal ikke noe av dette være gjenstand for antagelser. For å få en sikker byggkonstruksjon er det helt avgjørende å bruke godkjente festemidler med de rette egenskapene.

Mekanisk innfesting

Spiker, skruer, bolter og byggbeslag utgjør hovedgruppene innenfor mekanisk innfestning. Så lenge du skal føye sammen to byggevarer, finnes det i XL-BYGG sitt sortiment garantert en skrue, bolt eller spiker som passer akkurat ditt behov. Du velger selv om du vil spikre for hånd eller ta i bruk en spikerpistol til for eksempel kledningsjobben eller listingen av stua. Husk også at byggevarene i stadig større grad leveres i en behandlet form slik at kjemi mellom byggevare og festemiddel er viktig å ha med i vurderingen. Valg av skruer ved montering av terrassebord vil for eksempel avhenge av type terrassegulv og værforhold.

Kjemisk innfesting

Krav om skjult innfestning eller ønske om å unngå forboring og plugger er to eksempler der lim kan løse innfestingsoppgaven enklere og raskere enn det mekaniske alternativet. Utvalget av lim for ulike formål er stort og krav til holdfasthet, bruk ute eller inne samt type materialer som skal føyes sammen er viktige faktorer som må vurderes.

Fra rene limprodukter med en stabil og bestandig yte er det en glidende overgang til mer rendyrkede fugemasser. Fugemassene har også limegenskaper, men deres primære funksjon er å skape en tett og fleksibel forsegling i skjøten mellom to byggematerialer.

Ta ikke sjanser, men fortell fagfolka hos XL-BYGG om prosjektet og materialvalget, så får du trygge festemidler fra de ledende leverandørene som passer ditt prosjekt.

LES ARTIKKELEN

Gode tips til innfesting

Tar du en titt i hyllene hos en byggevareforhandler, finner du fort ut at det finnes utrolig mange skruer å velge mellom. Så hvordan går du egentlig frem for å velge den riktige skruen?

LES ARTIKKELEN

Velg festemidler tilpasset konstruksjon og værforhold

En haug med skruer

Riktige festemidler er viktig for en varig byggkonstruksjon. Foto: XL-BYGG

En skrue

Spør ekspertene hos XL-BYGG om festemilder. Foto: XL-BYGG

En skrue som blir montert i trebol

Festemidler og beslag kun fra ledende leverandører. Foto: ESSVE