XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Velg varehus

Velg ditt varehus

For å se sortiment og informasjon om ditt foretrukne XL-BYGG varehus

Flere velger farge på ytterdøren sine

Stadig flere går for farger når de skal velge ny ytterdør, og i løpet av kort tid har salget av fargede ytterdører økt med 155%.

Kundene vil ganske enkelt at døren skal ønske velkommen med mer farger enn tidligere. Fargede ytterdører bidrar også til å ivareta TEK17-krav når det gjelder synlighet for svaksynte.

Farger uttrykker personlighet

Grunnen til at mange ser ut til å være litt modigere når det gjelder farger, er trolig sammensatt. Én årsak kan være at ytterdøren er mindre dominerende og kanskje ikke så synlig i hverdagen som mange andre elementer i boligen. Derfor er det litt mer ufarlig å prøve seg frem med sprekere farger på ytterdøren enn på større og mer fremtredende elementer som vegger og vinduer.

Samtidig henger fargevalg og trender sammen med mer generelle tendenser i samfunnet, og ulike farger kan sees på som tolkninger av ulike tendenser. Som Harmonie minner oss om, har vi aldri vært mer hjemme enn vi har vært det siste året. Dette påvirker hvordan vi tenker, og fører i mange tilfeller til at vi velger farger som gjør oss glade, som uttrykker vår egen personlighet og som gjør oss unike. Dette gjelder forresten også for innerdører, der flere og flere velger farger som matcher resten av stilen inne.

Enklere å velge dører med farge

Det er heller ingen tvil om at produsentene har gjort det enklere for kundene å velge farger. Harmonie har laget en egen fargevelger, der kundene kan se alle ytterdører i standardfargene og i valgfri NCS-farge. Ønsker kunden at fargen på ytterdøren skal matche veggfargen på inn- eller utside, er det altså bare en NCS-kode som trengs.

Trenger kunden inspirasjon, lenker fargevelgeren til Jotuns siste fargekart. Der ligger både navn og NCS-koder på Jotuns ulike farger. Harmonie har dessuten lagt inn en funksjon i fargevelgeren som gjør det mulig å velge blant populære farger - noen ganger kan det jo også være behagelig å lene seg litt på hva andre har valgt. Står du i et prosjekt der kunden skal ha ny ytterdør, men er usikker på fargevalget, anbefaler vi at du henviser dem til Harmonie sin fargevelger for å få inspirasjon.

Utvendig fargevalg handler ikke bare om design

Det er fort gjort å tenke at fargevalg kun handler om design eller et ønske om å skille seg litt ut fra mengden. Det er selvsagt mye sant i det, men det handler ikke bare om det. Å bruke farger på ytterdøren handler nemlig også om universell utforming og synlighet.

Bilde: Å bruke farge på ytterdøren kan gjøre det enklere for svaksynte å se døren.(Foto: Mesterhus)

Oversatt vil dette si at kontrasten mellom ytterdøren og veggene rundt skal være på ca. 20%. Det skal ganske enkelt være mulig for svaksynte å se døren – noe som kan bli vanskelig dersom bygget har en hvit ytterdør og hvite vegger.

Ifølge SINTEF Byggforsk er det ikke bare fargeforskjellen mellom døren og veggene som spiller inn. Både belysning, materialenes glans og tekstur, samt hvilken vinkel vi ser objektene fra, kan ha betydning.

Så skal det selvsagt legges til at TEK17 ikke gjelder alle typer prosjekter, men begrenser seg til nybygg og en del oppgraderingsprosjekt. Likevel kan det være verdt å minne kunden om dette kravet dersom en ny ytterdør ligger i planene – selv om prosjektet ikke er omfattet av TEK17-krav. Det er alltid smart å tenke på universell utforming og å tilrettelegge for flest mulig.

Hos XL-BYGG har vi mange ulike dørmodeller utstilt, og vi kan hjelpe med de fleste spørsmål knyttet til egenskaper og fargevalg. Anbefal gjerne kunden en tur innom for å få inspirasjon og hjelp.