Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Fyring med ved – rimelig og miljøvennlig

Med økte strømpriser risikerer en vanlig husholdning å få en tredoblet strømregning. Vi gir deg tips som kan bidra til å senke strømkostnaden. Se vårt utvalg her.

Ekspertene har sett inn i krystallkulen, og de spår skyhøye strømpriser. En kombinasjon av tørt vær og høye priser i Europa gjør sitt til at den kommende strømregningen kan gjøre et stort innhugg i økonomien til mange nordmenn.

Vedfyring er rimeligst

Til tross for at prisen på ved har steget de siste årene, er vedfyring likevel den klart rimeligste varmekilden. Ved kjøp av større mengder – 1000-liters sekker eller paller – er prisen litt over én krone per kWh. Til sammenligning nådde strømprisen et nytt rekordnivå på 1,23 kroner, uten påslag, nettleie og avgifter.

Selvplukk

Med litt egeninnsats kan du også bidra til å senke kostnadene på ved. Mange skogseiere, ikke minst offentlig, tillater «selvplukk» av trær og kapp. Da har du ikke bare billig, men også kortreist energi. Mer miljøvennlig kan det vel ikke bli! Men vær helt sikker på at du er i et område som tillater selvplukk før du begynner vedsankingen.

Ikke fyr for kråka

Unngå å bruk unødvendig strøm ved å skru av eller senk temperaturen i rom du ikke oppholder deg i. Lukk dørene, så forhindrer du kald trekk ut i andre rom.

Hvor rentbrennende er ovnen din?

Gamle ovner slipper ut unødvendig mye partikler i hjemmet ditt, i tillegg til at de varmer dårlig. Ved å bytte til en moderne, rentbrennende ovn vil du øke varmeeffekten, og en investering kan være spart inn i løpet av 2-3 år.

Når på døgnet fyrer du?

Hvis du har mulighet, kan det være lurt å fyre i peisen på morgenen og på kvelden. Den lune varmen fra ovnen vil holde til langt ut på dagen og vare gjennom natten, og gi en behagelig temperatur inne.

Slik får du skikkelig fyr i peisen:

Top down-opptenning er den mest miljøvennlige opptenningen fordi den sørger for at ovnen kommer raskere i driftstemperatur, og gassene forbrennes dermed bedre.

  • Sørg for at alle ventiler i ovnen er åpne for å gi godt med trekk
  • Legg 2-3 passe store kubber i bunnen av ovnen
  • Deretter legger du et godt lag med opptenningsved oppå kubbene. Sørg for at disse pinnen ligger litt på kryss og tvers for å gi god luftsirkulasjon
  • På toppen legger du et par opptenningsbriketter. Avispapir lager unødvendig mye aske og sot som er skadelig for miljøet
  • Tenn på og lukk døren