XL-BYGG logoXL-BYGG logo
håndverker med gul hjelm og maske skjærer glassull på en byggeplasshåndverker med gul hjelm og maske skjærer glassull på en byggeplass
håndverker med gul hjelm og maske skjærer glassull på en byggeplasshåndverker med gul hjelm og maske skjærer glassull på en byggeplass

GLAVA har bærekraft for øyet

GLAVA jobber aktivt med å utvikle løsninger som er bærekraftige og som gjør en forskjell når det kommer til miljøet.

Dette er noe som gjennomsyrer det meste av arbeidet hos GLAVA® og det er flere pågående og planlagte initiativer som skal bidra positivt i så måte.

— I vår visjon er bærekraft helt sentralt, og vi jobber hele tiden med løsninger og produkter som skal gi lavest mulig fotavtrykk med tanke på miljøet, sier Bjørn Henrik Christoffersen, som er salgsdirektør i GLAVA.

Av konkrete tiltak kan han blant annet nevne at de bygger verdens første Co2-frie gipsplatefabrikk i Fredrikstad, som også er et pilotprosjekt for Saint Gobains 70 andre gipsplatefabrikker verden rundt. Ved hjelp av storstilt elektrifisering vil Gyprocs gipsplater i fremtiden bli produsert uten utslipp av Co2. Fabrikken vil trolig være helt over på elektrisitet ved årsskiftet 2022/2023, og fra da av vil gipsplater fra Gyproc være de mest klimavennlige i verden.

Produksjon som bidrar positivt for miljøet

GLAVA er også opptatt av å hente ut miljøgevinster når det kommer til produksjon og pakking. I produksjonen brukes inntil 80 % returglass, som betyr at svært mye av råstoffet utgjøres av glass som allerede er produsert og som har gjort sin nytte i form av flasker, syltetøyglass, vinduer eller annet. Ved å bruke returglass reduseres utslipp og det bidrar til et bedre miljøregnskap i byggeprosjekter der isolasjonen brukes.

I en pakke GLAVA Proff 34 er isolasjonen dessuten komprimert helt ned til 20 % av bruksvolum. Dermed er det plass til større volum med isolasjon på hver lastebil som ruller ut fra fabrikkene, noe som er med på å gjøre transporten og logistikken mer effektiv. Det er en fordel i et miljøperspektiv.

Bilde: Med returglassandel på opp mot 80 % i produksjonen, er isolasjon fra Glava allerede et sirkulært produkt, men flere initiativ skal gjøre dem enda mer sirkulære. (Foto: GLAVA)

Jobber for en grønnere byggebransje

Det er ikke til å komme unna at det blir en del avfall på en byggeplass og dette gjelder også isolasjon. Da er det om å gjøre å ha gode ordninger for sortering og håndtering. Her har GLAVA satt i gang flere initiativer og prosjekter som skal etablere gode løsninger for å gjenbruke glassullavfall fra både egen produksjon og fra byggeplass. På denne måten reduseres mengden som går til deponi og produktene deres blir enda mer sirkulære.

Et godt eksempel er at de har inngått et samarbeid med LECA på Rælingen, slik at glassull-avfall nå inngår i deres produksjon av nye lecakuler. Dette prosjektet kommer til å føre til at 30-40 prosent av avfallet på fabrikken i Askim, som eller ville gått til deponi, blir brukt til å lage helt nye produkter.

GLAVA jobber også sammen med andre industrielle aktører for å finne tilsvarende måter å gjenbruke avfall på. Løsninger for gjenbruk tilbake til egen produksjon står selvsagt også på agendaen, og allerede i dag blir mye av avfallet fra produksjonen resirkulert til deres egne produkter.

At GLAVA når består av Gyproc, Weber og Glava Isolasjon gir dessuten nye muligheter, og visjonen er at alle de tre aktørene skal være den beste partneren for alle som vil produsere bærekraftige bygg. Med så mye kompetanse samlet under samme tak har selskapet unike muligheter til å sy sammen gode og bærekraftige løsninger på tvers av merkevarene.

Vil du vite mer om hvordan GLAVA kan hjelpe deg å bygge bærekraftig, er vi i XL-BYGG alltid tilgjengelig for en hyggelig prat om produkter og løsninger.