Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Hvilke vegger vil du ha?

I Norge har vi lange tradisjoner med å bruke tre i interiøret i hjem og hytter, og etter at de to siste tiårene har vært dominert av glatte vegger og gipsplater, ser vi nå at trepanel og bruk av treverk generelt er tilbake i trendbildet.

Ved å bruke tre tilfører du taktilitet og egenart til interiøret ved hjelp av dets solide, tidløse og unike uttrykk. Tre er ganske enkelt personlig og ekte, og slår i dag an hos både den eldre og yngre garde. Tenk deg for eksempel veggpanel med en herlig rustikk overflate, i farger inspirert av naturen. Panelet Sjøbod er en slik panel i tre, som fører tankene dine over til naturen og dens krefter. Det blir nesten som å ta naturen med seg hjem. Visste du at ved å innrede hjemmet med tre, får du faktisk også skogens helsefordeler med på kjøpet?

Paneltypen Tindre fra Moelven Wood. (Foto: Moelven Wood)

Velger du treverk fra våre leverandører, gjør du også et bra miljøvalg. Her snakker vi om sertifiserte, kortreiste og bærekraftige råmaterialer, samt bruk av vannbaserte og miljøvennlige produkter i overflatebehandlingen. Bruk av trepaneler i interiøret bidrar derfor både positivt på innemiljøet og på klimaregnskapet!

Her er fem gode tips du bør ta med deg videre:

• Panel trenger ikke males – med beis eller olje beholder du gløden i treverket
• Velg panel etter din egen stil – i dag finner du et stort utvalg som passer de fleste smaker
• Listverket er kronen på verket – bruk tid på å finne lister som passer perfekt
• Spar tid ved å kjøpe ferdigbehandlet panel fra fabrikk
• Gå for ferdigmalte plater hvis du vil ha et topp resultat på kort tid

Trepanel fra Moelven Wood på hytta. (Foto: Moelven Wood)

Med naturen på veggene

En av de største forskjellene fra forrige gang trepanel var i trendbildet, er at du har vesentlig flere muligheter i dag. Det handler selvsagt om et stort utvalg av profiler og bredder, men ikke minst om hvordan panelet er behandlet før det finner veien til boligen din. I takt med tiden blir det nemlig mer og mer vanlig med ferdigbehandlede panelbord. Det gjør at du unngår pensel- og krympestriper, og mange timer med arbeid, som de fleste i dag ønsker å slippe.

Valgmulighetene innen ferdigbehandlet panel er mange, og hos Moelven kan du kan for eksempel velge mellom:

Ferdigmalt panel for vegg og tak, med en heldekket overflate der treets naturlige og unike struktur fortsatt er synlig. Treets gode og unike egenskaper som et pustende, varme- og fuktstabiliserende materiale blir ikke svekket. Du velger fargen og profilen du synes passer best for å skape det rommet du ønsker deg.

• Ferdigbeiset panel for vegg og tak, der beisen bidrar til å forsterke skjønnheten og det unike i trevirket, og gir mange spennende fargemuligheter. Beisfargene er transparente, hvor treet virkelig får vist frem sine unike, visuelle egenskaper. For mange en sikker vinner på hytta.

• Interiøroljet panel for vegg og tak, som gir en varm, sløret og rolig overflate som også føles god å ta på.

Panel kan også være strukturbørstet, slik som panelet i kolleksjonen «Tre bukkene Bruse» fra Bergene Holm. På denne typen panel blir deler av sommerveden børstet bort for å hente frem strukturen i treet før bordene beises. Dermed trekker beisen seg godt inn og fremhever treets struktur enda bedre. For deg som vil gjøre det lille ekstra, skal du også vite at det finnes såkalte effektpaneler. De er strukturbørstede, beiset og belagt med skimmer og glitter som gir en helt spesiell effekt i det rette lyset.

Her vises paneltypen Setergrå fra kolleksjonen "Tre bukkene Bruse" fra Bergene Holm. (Foto: Bergene Holm)

De som ønsker vegger og tak uten kvist og med skjult innfesting, kan vurdere «diamanten» innen interiørpanel, nemlig kvistfri sløyd. Disse panelene leveres i 16 mm tykkelse, både hvitmalt (S0502-Y/bomull) og lasert. Og når vi er inne på kvister – visste du at det er forskjell på furu og gran? Velger du furupanel får du et naturlig fargespill og større kvister, mens grana har små og oftest runde kvister som gir et litt annet kvistbilde.

Hva passer hos deg?

Er du usikker på hva du skal velge, er det verdt å vite at våre leverandører er svært dyktige på å lage kolleksjoner som gir deg gode pekepinner på hva som passer hvor. Hasås har for eksempel utviklet Stjernepanel, som er delt inn i fire ulike stiler:

• Rått og Røft: Upolerte, naturlige paneler med grove dimensjoner, kanter, samt uhøvlede og ru overflater.

• Evig Eleganse: Glatte og rene overflater som er tidløse, klassiske, smakfulle, rolige og vakre.

• Nordisk Natur: Lyse paneler malt eller i beiset i naturlige og sarte farger. Treverkets struktur og naturlighet skinner gjerne gjennom.

• Lun Lounge: Panel preget av varme farger, myke linjer og lun stemning, med spenn fra det eksklusive og elegante til det lune og mer naturlige.

Her ser du tre av de fire stilene innen Stjernepanel fra Hasås; Rått og Røft, Evig Eleganse og Lun Lounge. (Foto: Hasås)

Tilsvarende har Bergene Holm det de kaller interiørkonsepter - produkter som passer sammen, gir et helhetlig resultat og kan monteres umiddelbart. Da blir det enklere å se helheten og samtidig alle detaljene når du pusser opp eller bygger nytt, enten det er et lite rom eller et helt hus. Det er mange valg som skal tas og endelig resultat er ofte avhengig av at profiler, dimensjoner og behandlinger passer godt sammen. Spesielt rundt vinduer og i overgangene vegg mot gulv eller tak, er det mange som lar seg frustrere. Noen går seg vill i jungelen av listverksprofiler og ulike behandlinger og blir usikre. Andre har helt glemt å tenke på utforinger.

Panel og listverk i serien NORD fra Bergene Holm. (Foto: Bergene Holm)

Listverk

Listverket er kronen på verket i ethvert rom, og kan både ramme inn, fremheve, eller fungere som overgang mellom forskjellige overflater i rom. Derfor er det viktig at du gjør de riktige valgene. Våre leverandører kan tilby et bredt spekter av profiler -fra brede og tidløse klassiske, til de mer stilrene og glatte. Et godt tips er å velge tilsvarende lik profil til karm, tak og gulv for å fremheve helhet og harmoni. Mye listverk lagerføres i dag både i klassisk hvit (NCS S0500N) og bomull (NCS S0502Y). Det kan være penest å unngå blanding av bomull og klassisk hvit. Begge er fine alene og i kombinasjon med andre farger. Vær likevel obs på at klassisk hvitt listverk mot foringer i bomull gjør at foringen vil oppleves mer gulbeige enn mange ønsker.

Velger du hvitt, er det penest om du velger samme type hvitfarge; altså ikke blander bomull og klassisk hvit. (Foto: Combiwood Barkevik)

Det meste av dagens hvitmalte listverk lages av fingerskjøtt furu, mens ubehandlet listverk av furu ofte er en-stavs. Lister i eik er også et populært valg da mange som pusser opp eller bygger nytt velger eikegulv og vil ha lister som passer best mulig til gulvet. Eik gir et unikt fargespill i overflaten skaper en lun, naturlig og eksklusiv fremtoning. Eikelister er også et godt valg til effektpanelene med skimmer og glitter nevnt tidligere.

Monterer du nytt panel, er det verdt å vite at leverandøren ofte kan tilby listverk som er laget spesielt for å passe sammen med panelet, slik at du får lister som går ton-i-ton med veggen. Har de ikke tilhørende lister, kan de helt garantert anbefale andre typer listverk som passer sammen med panelet du har valgt. Ton-i-ton kan også ordnes ved å spesialbestille listverk i riktig farge.

Leverandøren kan ofte tilby listverk som er laget spesielt for å passe sammen med panelet. Her er både gulvlister og spiler i taket i eik. (Foto: Combiwood Barkevik)

Med plater får du nye vegger på 1-2-3

Selv om trematerialer er i vinden, er det ikke alle som ønsker å kaste seg på trenden som innebærer panel på veggene. Hva du faktisk velger er avhengig av hva du vil legge inn av økonomiske midler og av timer, det avhenger av hvorvidt man skal utføre arbeidet selv eller ha fagfolk til å hjelpe og det avhenger av rommets/husets/hyttens beskaffenhet i forhold til både temperatur, beliggenhet, fukt, lysforhold og bruksområder.

Walls2Paint-plater på veggene malt med fargen Simplicity Greige fra Nordsjö. (Foto: Byggma)

En enkel tilnærming, hvis du vil ha slette vegger hvor man velger enten å male et par strøk eller å tapetsere, er å montere Walls2Paint-plater. Dette er arbeid de fleste kan klare selv med litt nøyaktig jobbing, platene leveres med klikkprofil. Her får man raskt et resultat om grunnlaget er bra, og rommet er tørt og klart. Platene leveres i fire forskjellige lengder og egner seg også godt der det er høyt under taket. Om ønsket er å komme enda raskere i mål kan valget lett falle på Walls4You – ferdig tapetserte plater i godt utvalg. Kvalitetsplater som på enkelt vis gir deg helt ferdig vegg – minst like pent som du hadde tapetsert selv. Helt uten limsøl og pussing.

Med ferdigtapetserte plater fra Walls4You kommer du raskt fram til målet med ny vegg. (Foto: Byggma)

Er du ekstra opptatt av inneklima, finnes det også produkter som egner seg for deg. Huntonit er faktisk alene om å være anbefalt av Norges Astma– og Allergiforbund når det kommer til veggbekledning. Det gjelder både ferdigmalte plater og rustikk ferdiglaserte panelbord i naturtoner. Enkel montering gir ferdig resultat på 1-2-3. Alle veggplatene har netto 60 cm bredde – beregnet på norsk byggeskikk i forhold til reisverk. De fleste veggplater kan fås i flere høyder – for enklere tilpasninger. Panelbord har not og fjær på fire sider og kan monteres både i tak og på vegg – både liggende og stående.

Om våre leverandører

BERGENE HOLM:
Siden 1946 har Bergene Holm produsert og levert trelast og treinteriør med tømmer fra norske, miljøsertifiserte skoger. Bergene Holm Interiør har produksjon ved to avdelinger, Larvik og Kvelde, og leverer et bredt interiørsortiment til norsk byggevarehandel. De produserer listverk, foringer, glattkanter og panel i en rekke dimensjoner og profiler. Deres topp moderne overflatebehandlingsanlegg sørger for at de i dag leverer de aller fleste produkter ferdig malt, lasert, lakket eller beiset.

BYGGMA:
Byggma ASA eier produksjonsbedriftene Forestia AS, Huntonit AS, Uldal AS, Masonite Beams AB, Smartpanel AS, Byggform AS, Scan Lamps AS og Aneta Belysning AB, samt salgsselskapet Huntonit AB i Sverige.

Byggma ASA har blitt en komplett leverandør, og er en av Norges ledende leverandører av byggevarer. De har alle byggevarekjedene i Norge som kunder.

COMBIWOOD BARKEVIK:
Combiwood Barkevik har utviklet seg til en stor, solid og erfaren leverandør av kvalitetslistverk og interiørtre, og er en del av en av Europas største produsenter av interiørtre; Combi Group. Produksjon av hardtre i Skien, samt to flotte moderne og effektive logistikklagre i Mo i Rana og Helgeroa sørger for leveranse av interiørtre til hele landet.

Fokus på miljø, bærekraft og kvalitet er viktig for Combiwood Barkevik, de er både FSC- og PEFC-sertifisert.

FRITZØE ENGROS:
I Hammerdalen, der Farriselven renner ned mot havet, fantes det sagbruk allerede på 1300-tallet. Dette var starten på en nå over 600 år gammel industrihistorie til Fritzøe Engros. Der man før kjørte planker ut med hest og kjerre, eller slepte dem avgårde med rå muskelkraft, ruller det i dag ut 3000 trailere i året med de beste produktene fra hele verden som trevareindustrien har å by på.

Fritzøe Engros AS fører i dag Norges bredeste utvalg trebaserte plateprodukter, heltregulv, terrasse og kvalitetstrelast.

HASÅS:
Hasås er leverandør av trelast innen kledning, panel, listverk, terrassegulv, standard eller spesialprodusert. I tre generasjoner har de levert trelast og fra å være en liten sagbrukvirksomhet, har de utviklet seg til å bli en betydelig aktør innen norsk trelast.

MOELVEN WOOD:
Moelven Wood har et bredt utvalg med skandinaviske byggevarer. De utvikler og produserer et stort utvalg av trebaserte bygg- og interiørprodukter med høy foredlingsgrad. Deres kunder er hovedsakelig byggevarehandelen og industrikunder i Skandinavia.

Uansett hva du ønsker å forandre, ute eller inne, har de produktene som skaper de gode rommene. Mange av produktene er videreforedlet og klare for bruk sånn at du får en enklere vei til å skape dine drømmerom.

Tre er et ærlig materiale og det kan varieres i det uendelige. La deg bli inspirert til å bygge og bo med tre!