XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Takplater på rødt driftsbygg på gård.Takplater på rødt driftsbygg på gård.
Takplater på rødt driftsbygg på gård.Takplater på rødt driftsbygg på gård.

6 tips til tak som tåler en trøkk

Mange prioriterer utseende når de pusser opp låvebygningen. Samtidig er store tak på driftsbygninger værutsatte, og kan med fordel tekkes med noe annet enn takstein.

Takstein av tegl eller betong gir et tett tak med lang holdbarhet, men i takt med at vindstyrken har økt både i innlandet og kystnære strøk, har takplater blitt et stadig mer populært alternativ.

Takplater, også kalt takpanner, kan du både få med takstein-utseende eller et mer moderne uttrykk. Her er seks tips fra XL-BYGG til takprodukter som passer godt til låver og andre driftsbygninger:

1. Takpanner for ekstremvær

Bilde: Kombinasjonen av utseende, høy stålkvalitet og solid innfesting gjør at mange velger stålpanner som taktekking, spesielt langs kysten og i andre værutsatt områder. Foto: Mataki

Takpanner i stål har gjennom mange år vist seg å tåle norsk ekstremvær svært godt. Den lange levetiden kombinert med lave vedlikeholdskostnader har gjort at takpanner i stål er et naturlig valg på driftsbygninger.

Kombiner gjerne med undertak Halotex RS10 med kondensduk på driftsbygninger hvor man ønsker å minimere faren for dryppende kondens inne i kalde bygg.

Les også: Alt om vedlikehold av driftsbygninger og gårdsbruk

Bilde: Alsvåg Plater har produsert Alsvågplata TP18 i over 40 år. Takplaten er svært anvendelig, og kan brukes til de fleste formål. Foto: Alsvåg Plater

2. Takplater med høyere profil

Der Alsvågplata TP18 er en universalløsning for de fleste tak, har TP45 en høyere profil som gjør den ideell til bruk på driftsbygninger der både utseende, utluftning og kostnader er av betydning. Begge plater kan leveres med vannlås.

Både TP18 og TP45 kan leveres som komplette tak i skreddersydde lengder, noe som gjør disse platene både raske og enkle å montere. XL-BYGG har kort leveringstid på Alsvåg plater.

3. Sandwichpanel til tak

Enten du har planer om å etterisolere eller bygge nytt, tilbyr XL-BYGG et bredt utvalg av sandwichpaneler i ulike tykkelser, isoleringskjerner, overflatebehandlinger og profileringer.

Armat sandwichpanel til tak fås med ulike typer isolering, som PUR-skum, PIR-skum eller mineralull. Hva du velger, avhenger av de kravene som stilles til isolasjonsverdi og brannklasse.

Bilde: Sandwichpaneler er en kostnadseffektiv løsning som gir deg isolasjon og tak i ett. Foto: ArcelorMittal Construction

4. Taklakk eller takdekk?

Det er ikke alltid det å kjøpe nytt er den eneste løsningen. Ved godt vedlikehold kan du forlenge levetiden på ditt eksisterende tak med flere år. Gjøco Taklakk er et slikt produkt.  Den er spesielt egnet til gamle, rustne stål- og bølgeblikkplater. Taklakk fornyer taket og beskytter mot et tøft, norsk klima, samtidig som den motvirker begroing av mose og alger.

Til nye stål- og bølgeblikkplater anbefales Takdekk. Dette er en akrylmaling med god værbestandighet, som passer til utendørs behandling av blant annet bølgeblikk, galvaniserte plater, aluminium, stål og eternitt (ikke supereternitt).

Les også: Trenger gården eller fjøset et nytt strøk med maling?

5. Takrenner i alle farger

Bilde: Fra Lindab kan du få de tradisjonelle takrennene i stål i over 162 forskjellige farger. Foto: Lindab

Riktig dimensjonerte takrenner vil være med på å reduserer vann- og fuktangrep på fasader, sokkel og grunn XL-BYGG fører takrenner i både stål, plast, kobber, aluminium og sink i forskjellige dimensjoner og stiler.

6. Landbruksplater til innvendig tak

Det er ikke bare på utsiden det er viktig å ha taket i orden, også valg av himling (innvendig tak) må være tilpasset forholdene. Arbor landbruksplater er fuktbestandige og ferdigmalte takplater (hvit eller antikkhvit), som egner seg godt i driftsbygninger, på vaskerom, grovkjøkken og andre rom med høy fuktighet (klimaklasse 2). De er imidlertid ikke godkjente for bruk i melkerom.

Bilde: Arbor landbruksplater er et enkelt og rimelig alternativ når du trenger tak som gir ekstra beskyttelse mot fukt. Foto: Arbor

Les også: Trenger du nye dører til hovedhuset? Få inspirasjon her!

Enten du driver storskala landbruksvirksomhet og ønsker å benytte deg av proffkunde-fordelene til XL-BYGG, eller er en privatperson på et småbruk med vedlikeholdsbehov, lover vi deg at vi får det til – sammen.