Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

uteplass med hvit levegg og en spisegruppe på terrassen

Fra levegg til hagestue: Fire inspirerende hageløsninger

Skal du lage din egen hagestue? Les om levegg til terrassen, spilevegg, pergola og innglasset veranda og finn en løsning som passer deg og din uteplass.

Det er ikke så mye som skal til for å skape det uterommet du alltid har drømt om. Om du har en liten eller stor hage spiller ingen rolle. Ved å dele uteområdet inn i soner skaper du god atmosfære og romfølelse. Våre eksperter hos XL-BYGG kan hjelpe deg med å finne den riktige løsningen til hagen eller terrassen, være seg levegg eller pergola.

Les også: Mer inspirasjon til terrasse og uteområdet

Bygge levegg til terrasse og platting

Artikkelbilde_levegg_reine_Arnoyengros.jpg

Bilde: Kombiner leveggmoduler i forskjellige høyder og som skråvegg. Avbildet er levegger av typen Reine fra Arnøy Engros i vinyl/PVC. (Foto: Arnøy Engros)

Drømmer du om soner i hagen og trenger en rask og rimelig løsning? Da er en levegg det du skal gå for. Levegger gir skjerming for vind og innsyn, og rammer inn hagen eller terrassen. En levegg kan være både frittstående eller i tilknytning til terrassen eller platting. Bygg leveggen selv eller spar tid ved å kjøpe ferdige og vedlikeholdsfrie levegger. Ferdige levegger kommer både i klassiske og moderne varianter, og i forskjellige høyder. Du får også uttrekkbare levegger. Med riktige materialer, festemidler og tilstrekkelig fundamentering til stolper får du en solid levegg. Hos XL-BYGG hjelper vi deg med riktig materialvalg og gode tips om hvordan du går frem om du ønsker å bygge selv.

Skal du bygge leveggen selv unngår du byggesøknad ved å plassere den minst én meter fra nabogrensen. Den kan være maksimalt 1,8 meter høy og inntil 10 meter lang. Likevel er det alltid lurt å ta en prat med naboer før du setter i gang med prosjektet, for naboforholdets skyld.

Les også: Slik velger du riktig rekkverk til terrassen

Spilevegg til terrasse

Artikkelbilde_levegg_Aluhvit_RKC.jpg

Med levegger i vedlikeholdsfrie materialer kan monteringen skje med det samme uten maling etter montering eller med tanke på vedlikehold kommende år. Avbildet er typen Alu 65 fra RKC. (Foto: RKC)

En levegg kan også være en enkel spilevegg. Den gir riktignok noe mindre skjerming enn en tett levegg, men i motsetning til en tett levegg vil den ikke blåse ned ved kraftig vind. Ligger hagen allerede skjermet til er spilevegg en fin måte å ramme inn forskjellige områder i hagen og terrassen på, og du kan også spare penger på materialer. En spilevegg vil også fungere godt som plantevegg med liggende spiler ettersom mellomrommene gir deg mulighet til å henge opp mindre plantekasser og vegghengte blomsterpotter.

Pergola

Artikkelbilde 1 Pergola - Bergene Holm.jpg

Bilde: En pergola passer like godt i hagen hjemme, som på hytta. Foto: Bergene Holm

Drømmer du om en frodig og bugnende hage er en frittstående pergola med klatreplanter midt i blinken. Pergolaen kommer opprinnelig fra Italia, og er benyttet i hager fra renessansetiden. I dag er pergolaen gjerne synonymt med sitteplasser ute, og passer like godt hjemme i hagen som på hytta.

En pergola er et enkelt byggverk som er med på å skape soner i hagen og gir både lunhet, skjerming fra sol, vær og vind, naboen og støy fra veien. Pergola kommer med både helt og delvis åpent tak. Du får pergola i mange stiler, fra de helt moderne til mer middelhavsinspirerte, og de kommer i forskjellig priskategorier. Du kan også bygge pergola selv.

Skal du bygge pergola selv er det viktigste å bruke solide materialer, og når taket skal monteres er det lurt å være to. En frittliggende pergola er ikke søknadspliktig så lenge den er i samsvar med plan- og bygningslovens regelverk. Lurer du på hvilke regler som gjelder kan du sjekke kommunens nettsider.

Se også: Hvordan bygge pergola? Se fremgangsmåte her

Innglasset veranda

Plastmo Twinlite sotet innglasset veranda.jpg

Bilde: En innglasset veranda kan brukes i all slags vær. Her med Plastmo Twinlite termotak. Foto: Plastmo.

Med en innglasset veranda forlenger du sommeren og får en uteplass du kan bruke i all slags vær. Bor du i et litt værhardt område kan innglasset veranda være det du trenger for å få utnyttet uteområdet ditt. Innglasset veranda og hagestue er gjerne et mer kostbart alternativ, men til gjengjeld får du en uteplass som kan brukes mer. Et enkelt alternativ er modulløsninger, og med en bruksanvisning går jobben fortere enn en skulle tro. Du kan også tegne din egen på mål, eller selvfølgelig bygge selv.

Les også: Inspirererende løsninger for deg som vil bygge hagestue

Det er verdt å merke seg at i de aller fleste tilfeller er en innglasset veranda søknadspliktig.

Leveggmoduler - ferdig behandlet og enkle å montere

Galleri_levegg_Faerder_moduler_RKC.jpg

Leveggmoduler av typen Færder fra RKC. Foto: RKC

Galleri_levegg_Faerder_180x90_RKC.jpg

Leveggmodul av typen Færder fra RKC. Foto: RKC

Galleri_levegg_alu65_180x65_RKC.jpg

Leveggmodul type Alu 65 fra RKC. Foto: RKC

Mer om terrasse og uteområdet

Hvorfor velge XL-BYGG til å ta hele jobben:

Egen prosjektleder som koordinerer håndverkere og er din faste kontaktperson gjennom hele prosjektet. Enkelt og oversiktlig, enten du trenger hjelp til et lite eller stort prosjekt.

Riktig kompetanse og fageksperter som hjelper deg med valg av materialer, finner gode løsninger og sørger for proffe håndverkere til gjennomføring av prosjektet ditt.

Trygghet i å ha valgt en lokal aktør med nasjonal tilstedeværelse som har Norges største bolig- og byggevareaktør som eier. Vi bryr oss om lokalsamfunnet, og ved å handle hos oss støtter du lokalt næringsliv.

Konkurransedyktige priser fordi XL-BYGG er en ledende aktør i byggevarebransjen. Det kommer naturligvis deg som kunde til gode ved at vi kan tilby deg byggevarer av beste kvalitet til en god pris.

Én fakturaavsender og ingen overraskelser og du slipper faktura fra forskjellige hånd­verkere og byggevarehus. Du får kun faktura fra XL-BYGG som gir deg full oversikt over vareforbruk og håndverksarbeid. Prosjektet ditt blir levert som avtalt. Enklere blir det ikke, Klappet & Klart.

Slik fungerer det:

1. Fortell oss om prosjektet og vi kommer på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig løsning og pris.

2. Din personlige prosjektleder sørger for en effektiv prosess i samarbeid med proffe håndverkere.

3. Så blir jobben gjort som avtalt og du får faktura fra XL-BYGG. Enklere blir det ikke.