Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Rockwool bidrar til et bedre klima

Rockwool legger både vekt på å bidra til å bremse klimaendringene, samtidig som deres produkter skal gjøre det enklere å håndtere de endringene som faktisk pågår.

Isolering er et klimatiltak

Ifølge Rockwool er det å isolere et av de mest effektive klimatiltakene som kan gjøres, og det er flere faktorer som bidrar til nettopp dette. Det handler først og fremst om at godt isolerte konstruksjoner fører til et redusert energiforbruk som bidrar til lavere strømregning for kunden og en mer komfortabel bolig å oppholde seg i.

— I tillegg er isolering et passivt tiltak som ikke krever vedlikehold og som varer hele byggets levetid uten å forringes, sier Marketing Manager i Rockwool, Torkel Wæringsaasen.

Han legger til at det å spare en kWh gjennom å isolere med steinull er mye mindre karbonintensivt enn å produsere en kWh, selv når du bruker fornybar energi. Karbonregnskapet for produktene deres er med andre ord godt. Det henger blant annet sammen med at fabrikken i Moss har tatt i bruk verdens største elektriske smelteovn og produserer med grønn strøm.

Godt isolerte bygg som forbruker mindre energi, har også positive effekter hvis vi ser det i en større sammenheng:

  • Trykket på strømnettet blir mindre og behovet for kostnadskrevende oppgraderinger av infrastruktur reduseres.
  • Frigjort kapasitet i nettet kan brukes til den nødvendige elektrifiseringen av samfunnet, slik som Rockwools fabrikk i Moss.

Håndterer konsekvensene av klimaendringene

Rockwoool legger stor vekt på hvordan de kan bidra til å begrense klimaendringene, og en av de mest merkbare endringene er økende grad av ekstremvær. Ved å isolere mener de det vil være mulig å håndtere disse utfordringene bedre.

— Godt isolerte bygg kan bidra til å redusere effekten av svingninger i temperatur. Når det gjelder nedbør forventer vi å oppleve flere og kraftigere regnbyger i fremtiden og da blir det viktig å få vannet raskt unna. Til dette bør det brukes drenerende isolasjon, slik som Rockwool drensplate. Drensplaten drenerer godt og isolerer kjellerveggene samtidig, sier Wæringsaasen i Rockwool.

Bilde: Med mer ekstremvær i vente understrekes betydningen av godt isolerte bygg og god drenering. (Foto: Rockwool AS)

Isolering på utsiden av grunnmuren sikrer også en tørr og mer fuktsikker kjellervegg. Det åpner nye muligheter for at kunden kan gjøre nytte av arealet i kjelleren. Rockwool drensplate er diffusjonsåpen og lar fukt i kjellerveggene slippe ut. Da den er laget av steinull er den dessuten både uorganisk og kapillærbrytende

Sirkulærøkonomi i praksis

Ettersom byggebransjen forbruker 40 % av materialene som brukes i samfunnet totalt, har det blitt stadig viktigere at det produseres byggevarer som kan materialgjenvinnes eller ombrukes. Det er dette vi kan forstå som sirkulærøkonomi. Her har Rockwool gjort et stort stykke arbeid og er per i dag ikke kjent med andre mineralullprodusenter som tilbyr tilsvarende ordning for å gjenvinne isolasjonen om og om igjen.

For å gjenvinne isolasjon har Rockwool opprettet returordninger for både ny og gammel steinull. Dette skal foregå i samarbeid med profesjonelle avfallsselskaper som gjør jobben med å samle inn, sortere og kvalitetssikre isolasjonen før den sendes til Rockwool sin fabrikk i Moss for materialgjenvinning.

— Vi kunne valgt å hente avfall fra den enkelte byggeplass selv, men det er ofte såpass små kvantum fra hvert bygg at det ikke blir bærekraftig. Derfor har vi heller valgt å samarbeide med profesjonelle aktører. Det betyr imidlertid at vi også er avhengige av at markedet tar et ansvar for at dette skal fungere så godt som mulig. Vi har kapasitet til å gjenvinne mye mer enn vi gjør per i dag, understreker Torkel Wæringsaasen i Rockwool.

Har du behov for å diskutere hvilke isoleringstiltak som vil monne mest hos kundene din? Vi hos XL-BYGG er alltid klare for en hyggelig prat.