XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Slik får du en trygg og brannsikker juletid

I høytiden øker bruken av potensielle brannkilder, og desember er derfor den måneden i året med flest boligbranner i Norge. Vi gir deg noen tips til en brannsikker jul.

Brannulykker oppstår ofte som følge av uforsiktighet eller feil bruk av elektrisk utstyr, og kunne i mange tilfeller ha vært unngått.

Når vi nå går inn i adventstiden som er preget av levende lys og åpen flamme, gamle el-apparater og gryter på komfyren, er det viktig å tenke brannsikkerhet.

Med brannvettregler kan du gå en trygg og brannsikker juletid i møte.

1. Husk røykvarslerens dag

1. desember er det Røykvarslerens dag – en fin påminnelse om å teste røykvarsleren og bytte batterier om nødvendig. Benytt gjerne dagen til en liten brannøvelse med familien i samme slengen, så er dere forberedt dersom noe skulle skje. Legg det inn i kalenderen i dag, så er du sikker på at du ikke glemmer det!

2. Snu brannslukningsapparat

Et pulverapparat må snus på hodet med jevne mellomrom for at ikke pulveret skal klumpe seg. Du bør også sjekke at splint, sikring og trykk er riktig. Et slukkeapparat bør kontrolleres hvert femte år, og vurderes byttet ut.

3. Gå ikke fra levende lys

Stearinlys skaper en lun og koselig stemning, men bidrar også til økt brannfare. Levende lys er en av de vanligste årsakene til boligbrann. Det kan være en fin regel at den som tenner lyset også skal ha ansvar for å slukke det.

Juledekorasjoner består ofte av brennbare materialer, slik som mose, kongler, granbar og andre tørre naturmaterialer. Dette kan fort ta fyr og brenner godt. Pass derfor på hvor du setter lysene og ha god avstand mellom dem. Et godt tips kan være å sette lysene i en lykt med god lufting.

4. Unngå skjøteledningkaos

I julen skal det være mye lys og dekorasjoner, og vi drar frem det vi har av skjøteledninger fra skuffer og skap. Resultatet blir ofte store ledningsfloker under treet, bak gardinen eller under sofaen. Overdreven bruk av skjøteledninger kan føre til overbelastning og kortslutning, og ende opp som en brannfelle.

Unngå overdreven bruk av skjøteledninger og husk alltid å trekk ut stikkontakten før du forlater huset, eller går og legger deg for natten.

5. Fyr riktig

Innimellom kan det være en hodepine å klare å få skikkelig fyr i peisen. Men riktig fyring er viktig for å unngå faren for brann. Hold deg unna brennbar væske når du skal fyre opp, og bruk kun tennbriketter og opptenningsved.

Fyring med ved: Her kan du lese hvordan du får skikkelig fyr i peisen

Når du skal tømme ovnen eller peisen bør du ha asken i en brannsikker bøtte. Asken kan begynne å ulme

6. Hold deg i nærheten av grytene

Vær til stede på kjøkkenet når du lager mat, og gå aldri fra gryter på komfyren. Har du ikke en komfyrvakt installert som en del av det elektriske anlegget, anbefaler vi å ettermontere en.

Et brannteppe er også et effektivt hjelpemiddel i tillegg til slukkeapparat. Ved å ha et slikt tilgjengelig på kjøkkenet kan du raskt kvele et branntilløp, eller en liten brann, dersom det skulle begynne å brenne i en gryte.