XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Velg varehus

Velg ditt varehus

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Gulv som tåler hverdagen

Ønsker du deg gulv med ekstra slitestyrke, er det mye å velge mellom. Wicanders korkgulv og Saga Hardwood er to lekre, miljøvennlige eksempler med eik som fellesnevner.

Med barn og kanskje hund i huset, kan det være smart å legge ekstra vekt på at gulvene tåler en støyt. Robuste gulv er aldri noe dårlig valg, med alle de flotte alternativene som finnes i dag.

Slitesterkt gulv

Saga Hardwood gir et svært slitesterkt tregulv, rett og slett fordi det er herdet, og deretter lakkert med syv strøk ultramatt lakk.

– Det er et eikegulv, som på grunn av den helt spesielle herdeteknikken tåler nesten tre ganger så mye som vanlig parkett, forteller teknisk ansvarlig Øyvind Langelandsvik i Malorama.

Han legger til at gulvet også er miljøsertifisert, og kan leveres i åtte ulike innfarginger.

– Vi har oppkalt fargene etter norske fyr, fordi gulvet tåler mye og står lenge. Gulvbordene er 27 cm brede, så du får også en opplevelse av at gulvet gjør rommet større.

Les også: Nytt gulv? Slik velger du riktig

Mange fordeler

De fleste av Wicanders korkgulv ser ut som tregulv, men noen har også naturkork på toppen, ikke bare i oppbyggingen. En av de mange variantene har vinyl øverst, men de fleste har en dekorfilm, som igjen er forsterket.

Bilde: Korkgulv av typen Authentica European Nature Oak fra Wikanders. (Foto: Malorama)

– Korken kommer fra korkeik, som har den unike egenskapen at korkbarken vokser ut igjen etter hver høsting. Det gjør korkgulv til et svært bærekraftig valg, forteller Langelandsvik.

Disse gulvene har også flere fordeler enn bare slitestyrke: De isolerer godt både for lyd og temperatur, og er gode for kroppen fordi de er litt mykere å gå på.

Les også: Dette er gulvtrender vi inspireres av nå

– Det er mange som rapporterer tilbake at korkgulv er snilt mot rygg og ben. Derfor er de også populære arbeidsgulv på steder som hoteller og frisørsalonger.

Bilde: Wicanders korkgulv i lys eik. (Foto: Wicanders).

Vinyl – ikke som før

Vinyl tåler en trøkk og kan trygt brukes i alle rom, men i kjøkken, barnerom, gang og kjellerstue er det spesielt godt egnet. Vinyl har dessuten støydempende egenskaper, er svært bestandig mot vann og slitasje, og er mykere enn mange andre gulv.

Klikkvinylen vi selger hos XL-BYGG er 100 prosent resirkulerbar. Tidligere ble vinyl bare levert på rull, men nå fås den også som plank, fliser og staver, som imiterer tre, stein eller fliser på en naturtro måte.

Les mer om vinyl her

Laminat eller parkett?

Laminat er også videreutviklet i årenes løp, og i dag kan det være vanskelig å se forskjell på parkett og laminat. En hard kjerne og en robust og slitesterk overflate er fordeler ved laminatgulv. Treverk vil alltid være mykere, men det finnes også svært slitesterk parkett der overflaten er beskyttet av flere lag med lakk. Du trenger verken slipe, olje, vokse eller lakke laminat.

Les mer om laminatgulv her

Parkettens store fordel er at du kan endre utseendet på gulvet om du ønsker det, ved å slipe det ned og behandle det på nytt med fargepigment og til slutt olje eller lakk etter smak og behov.

Les mer om parkettgulv her

Les også: Laminat eller parkett? Øyvind hjelper deg å velge

Bilde: Saga Hardwoods Stadt Rustik Grå. (Foto: Saga Hardwood).

Naturlig med heltre

Vil du gjerne ha et lunt og naturlig gulv i heltre, med den store fordelen at det kan slipes ned gang på gang og behandles på nytt, er eik en hardere tresort enn for eksempel furu, og anbefales i de rommene som må tåle mest. Dersom du velger et hardvoksoljet eikegulv fra Moelven blir det svært motstandsdyktig mot flekker.

Les mer om heltregulv her

– Mange kunder blir overrasket over utvalget når de kommer til oss. Ofte lander de på et annet alternativ enn de opprinnelig hadde tenkt, forteller butikkansvarlig Øyvind Guldbrandsen Olsøy ved XL-BYGG i Mjøndalen.