XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Solceller som knapt synes

Det har blitt mer og mer vanlig å bruke solceller til å høste energi fra taket på sitt eget hus. Dette fører med seg flere fordeler, så lenge de ikke blir for dominerende.

Det er flere fordeler ved å bruke taket til å produsere grønn og ren elektrisitet. I det store perspektivet bidrar fornybare energikilder, slik som solenergi, til myndighetenes ambisiøse mål om å redusere utslippene av drivhusgasser. Dessuten vil bruk av egenprodusert solenergi bidra til å redusere presset på det ordinære strømnettet, og dermed gi økt kapasitet til elektrifiseringen som foregår på de fleste samfunnsområder for tiden.

Fordeler med egenprodusert solenergi

Det finnes imidlertid også konkrete fordeler for den enkelte huseier. Vi kan blant annet nevne at egenprodusert strøm fra solceller:

  • ikke kommer med en ekstraregning i form av nettleie eller offentlige avgifter
  • kan selges tilbake til strømnettet dersom produksjonen er større enn forbruket
  • forbedrer energideklarasjonen på boligen
  • kvalifiserer til å søke støtte fra tilskuddsordninger – både ved rehabilitering og nybygg

Kommunenekt

Det finnes også noen ulemper ved å bli sin egen strømprodusent, og for mange er det nok særlig én ulempe som dominerer. Nemlig at tradisjonelle solcellepanel som monteres på et skråtak fort kan bli veldig dominerende.

I enkelte tilfeller bryter det såpass med uttrykket til både hus og omgivelse, at kommunen har rett til å nekte huseier å montere tradisjonelle solcellepanel. Og selv om monteringen er ansett for å være et enkelt tiltak, som verken krever søknad eller nabovarsel, kan det ikke utelukkes at enkelte naboer vil reagere dersom utsikten fra hagen plutselig er et solcelleanlegg.

Anbefal en takløsning med integrerte solceller

Heldigvis er det mulig å få tak i løsninger som ser vesentlig bedre ut enn de tradisjonelle alternativene. Et eksempel er LindabSolarRoof – en komplett pakkeløsning for de som ønsker et bærekraftig og estetisk tiltalende tak, som samtidig gir huset energi fra solen.

Nøkkelen ligger i at Lindab har utviklet takplater med integrerte solceller. Rent teknisk lages platene ved at fleksible tynnfilmsolceller limes på ulike takprofiler. Dette sikrer høy kvalitet, minimerer transport, senker håndteringskostnadene og reduserer installasjonstiden.

Produksjonsprosessen for solcellepanelene er så effektiv at SolarRoof er karbonnøytral innen to til tre år.

Bilde: Solcelller på taket trenger ikke å være visuelt forstyrrende. (Foto: Lindab)

For kunden er det også verdt å vite at solcellene har høy energiproduksjon selv når lysforholdene ikke er de beste.

At panelene har høy skyggetoleranse, bidrar også til flere produksjonstimer i løpet av dagen i vårt skandinaviske klima. Ved hjelp av såkalte "optimizere" som monteres på taket, kontrolleres hvert enkelt panel individuelt. Det sørger for å sikre maksimal effekt hele tiden - selv om enkelte panel er dekket eller ligger i skyggen, vil de andre panelene fungere som vanlig.

Det betyr også at det er mulig å ha flere solpanel på samme tak og på ulike takhøyder, i ulike himmelretninger. Det er rett og slett en svært fleksibel løsning som imøtekommer de fleste behov.

Helheten er ivaretatt

Lindab har dessuten tenkt på helheten til taket, og derfor finnes takplatene også i varianter uten solceller. Det betyr med andre ord at plater med solceller kan brukes der forholdene for solproduksjon er best, mens plater uten solceller kan brukes på de andre takflatene. Dermed får kunden et tak hvor helheten er ivaretatt.

Når solcellene er ferdig montert på takplatene er dessuten monteringen svært rask og enkel, ettersom det ikke er behov for ekstraarbeid etter at taket er ferdig tekket.

Et helhetlig og vakkert tak handler imidlertid om mer enn takplatene. Ting som takrenner og nedløp, taksikring og andre typer tilbehør er også viktig for et godt sluttresultat. Da er det greit å vite at SolarRoof er fullt kompatibelt med Lindabs komplette takrennesystem, taksikringsystem og tilbehør til tak.

Lindabs takplater med integrerte solceller egner seg både til rehabilitering av eldre tak og til nybygg. Solcellepanelene har en forventet levetid på 30 år, men kan godt produsere strøm i flere år etter at forventet levetid er passert. Og for hver eneste kilowatt som produseres, blir investeringen bedre. Hvor lang tid det tar før anlegget har betalt seg selv i form av strømbesparelser, er imidlertid avhengig av faktorer som strømpris, avgifter og hvorvidt kunden får støtte fra støtteordninger.