Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Slik velger du riktige vinduer

Når du skal velge vinduer tar du et valg for mange år fremover. Hvilke vinduer du bør velge avhenger av plassering og behov, og krever derfor god planlegging.

Bytte av vinduer er ikke noe vi gjør annet hvert år, det er et valg vi tar for mange år fremover. Ikke bare er det en god investering som gir økt boligverdi, det er også et smart valg med tanke på å redusere varmetap.

Det finnes en rekke ulike typer vinduer på markedet, og før du tar valget bør du tenke over hva slags behov et nytt vindu skal fylle.

Galleri_inspo_vindu_2_NATRE_1050x650.jpg

Åpningsmuligheter

Du tenker kanskje ikke på det, men et av de mest betydningsfulle valgene du tar når du skal velge vindu er hva slags åpningsmulighet vinduet skal ha. Hva slags åpningsløsning du går for vil nemlig ha mye å si for vinduets funksjonalitet.

 • Et vindu med sidesving eller som er innadslående vil gjøre vindusvasken enklere, fordi den kan utføres fra innsiden av boligen.
 • Den samme muligheten gir et toppsvingt vindu, som kan snus helt rundt. Til forskjell er dette vinduet utadslående og vil dermed ikke komme i konflikt med gardiner og plater i vindukarmen.
 • Et vipp/drei-vindu kan være praktisk i de tilfeller hvor du kun ønsker å ha vinduet i luftestilling (vipp), men også ha mulighet til å åpne helt. 
 • Kombinasjonsvinduet er praktisk når du trenger flere funksjoner i ett og samme vindu. Her kan du kombinere faste felt, og felt som kan åpnes.
 • Topphengslede vinduer brukes ofte på steder der det ikke er behov for svingfunksjon eller krav til rømningsvei. Vinduene er ofte avlange og vippes oppover fra innsiden.
Artikkelbilde_vindustype_Natre_700x450.jpg

Bilde: Illustrasjon av ulike åpningsmuligheter på et vindu. F.v. fastkarm, sidehengslet og topphengslet. (Illustrasjon: Natre)

Hvor mye vedlikehold vil du utføre?

Før du velger vindu, bør du stille deg spørsmålet om hvor mye vedlikehold du er villig til å utføre. Trevinduer har lange tradisjoner i Norge, men er også de vinduene som krever jevnlig vedlikehold. Et normalt vindu må ettersees årlig og kanskje skrapes og males så ofte som hvert femte år. Velger du der imot vinduer i PVC, eller hel- eller delvis kledd i aluminium, slipper du dette.

De to sistnevnte variantene har utviklet seg såpass mye de siste årene, at uttrykket ser ut som og føles som treverk.

Artikkelbilde_vindu_Natre_700x450.jpg

Bilde: Alubeslått vindu har aluminium på utsiden og treverk innvendig. (Foto: Natre)

Les også: Vedlikeholdsfrie vinduer

2- eller 3-lags glass?

I dag har du hovedsakelig mulighet til å velge mellom 2- eller 3-lags glass når du skal velge hvilket glass du skal ha i vinduet. Forskjellen går på hvor mye du vil redusere varmetapet gjennom vinduene, en isolasjonsevne som ofte omtales som vinduets U-verdi.

 • 2-lags glass inneholder to lag med glass, der ett av lagene har et tynt, usynlig energibelegg. Mellom glassene er det argongass, som forsinker varmeutslippet.
 • I 3-lags glass har to av glassene innebygd isolasjon, i tillegg til at det er to lag argongass. 

3-lags glass koster litt mer enn 2-lags glass, men forskjellen er så minimal at denne investeringen er tjent inn igjen i løpet av noen år som følge av lavere fyringskostnader.

3-lags glass slipper ut så lite varme at det på kalde og vindstille dager kan oppstå dugg på utsiden av vinduet. Dette er kun et tegn på god kvalitet, og kan unngås ved valg av antidugg-glass.

Få jobben gjort av fagfolk!

Nye vinduer? Fortell oss om prosjektet, så kommer vi på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig pris og løsning for hele prosjektet.

Artikkelbilde_toogtrelags_Natre_700x450.jpg

Bilde: Valg av 2- eller 3-lags glass avhenger av hvor mye du vil redusere varmetapet gjennom vinduet. (Foto: Natre)

Funksjonsglass

Dagens glassteknologi gir deg et større produktutvalg enn du sannsynligvis er klar over. Og hvor i huset vinduet skal plasseres er avgjørende for hvilket tilleggsfunksjoner vindusglasset bør ha.

 • Selvrensende glass har et belegg på glasset som gjør at skitt og smuss vaskes bort når det regner. Slike vinduer er spesielt praktisk der det er vanskelig å komme til for å vaske.
 • Soldempende glass stopper mye av solvarmen fra å trenge inn i huset. Soldempende glass bør alltid vurderes på deler av fasaden hvor solen stå på store deler av dagen. Et alternativ til soldempende glass er å bestille vinduer med integrerte screens fra fabrikk. De stopper opptil 90 % av solvarmen uten å ødelegge husets estetikk.
 • Støyreduserende glass isolerer bedre mot støy enn standardglass. Støyreduserende glass er spesielt aktuelt i områder med mye trafikkstøy eller i sentrumsstrøk med mye folkeliv.
 • Sikkerhetsglass gjør vinduet vanskeligere å knuse og beskytter mot personskader dersom uhell skulle oppstå. Sikkerhetsglass er spesielt relevant dersom du skal ha store vinduer eller vinduer som går helt ned til gulvet.

Med eller uten sprosser?

Sprosser endrer uttrykket på vinduene og dermed også uttrykket på hele husfasaden. De er med på å gi fasaden et litt mer tradisjonelt uttrykk, og derfor ikke uvanlig å se på tradisjonelle hus og hytter.

Det er flere typer sprosser å velge mellom, både når det gjelder utseende og hvordan de er festet til vinduet.

 • Utenpåliggende sprosser klipses fast på utsiden av glasset, og kan tas av når vinduene skal vaskes.
 • Gjennomgående sprosser går fysisk gjennom glasset og deler det opp i mindre flater.
Galleri_inspo_vindu_1_NATRE_1050x650.jpg

Bilde: Sprosser er en av mange tilvalgsmuligheter på vinduer. (Foto: XL-BYGG)