Lofoten, Lofoten

Hvilke egenskaper skal vinduet ha?

Vedlikeholdsbehov. Hvilken retning vinduet skal åpnes. Farger. Sprosser. Det er mange valg å ta når du skal velge egenskaper på vinduet.

Fastkarm eller åpningsmulighet?
Skal vinduet ditt kunne åpnes, og i så fall, i hvilken retning? I mange tilfeller er det byggtekniske krav i forhold til fluktveier.

 • Fastkarm slipper ekstra mye lys inn i rommet. Kan leveres i nesten alle slags former.
 • Toppsvingte vinduer kan åpnes og snus helt rundt, noe som er praktisk ved rengjøring.
 • Sidesvingte og sidehengslede vinduer kan leveres i ulike kombinasjoner fra 1-rams til flerramsvinduer.
 • Kombinasjonsvindu er vinduer som kombinerer faste felt og felt som åpnes.
 • Takvindu leveres hengslet eller i fastkarm. Denne typen vindu er utsatt for større belastning, noe som setter større krav til utforming og montering.
 •  

  Hvor er vinduet plassert? Tenk på hvilken retning det er lurt å ha vindsuåpningen.

  Isoleringsevne
  U-verdi er et mål på isoleringsevne og varmetap. Vinduets U-verdi er en kombinasjon av hvor bra glasset, rammen og karmen isolerer. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolerer vinduet. Ved å bytte ut de gamle isolérglass-vinduene med nye vinduer kan du spare 5–7000 kWh årlig i energikostnader. Med dagens teknologi kan du velge vinduer med U-verdi fra 1,4 og ned under 0,8 som er passivhusstandard. Å velge vindu med lav U-verdi er et spørsmål om energi, økonomi og inneklima.
  Farge

  Vinduer leveres i standard hvit S 0502-Y, men kan leveres i alle andre farger også. Du kan i tillegg velge ulik farge på innsiden og utsiden av vinduet.

  Illustrasjon fargepalett

  Sprosser

  Sprosser endrer uttrykket på vinduene og dermed også uttrykket på hele husfasaden. Det er flere typer sprosser å velge mellom:

  Sprosser til vinduer