Maløy, Deknepollen

Vegg malt med interiørmaling fra leverandøren Jotun. Foto.

Prosjekt på gang?

Kjøp varene hos ditt nærmeste varehus eller la oss kontakte deg. XL-BYGG hjelper deg enten du vil gjøre jobben selv, eller du vil vi skal ta hele jobben for deg.

  • Gode råd fra fageksperter med lang erfaring
  • Kvalitetsvarer til konkurransedyktige priser
  • Egen prosjektleder som koordinerer hele jobben

Innvendig maling: hva trenger jeg?

Vi nordmenn elsker å male! Det finnes et utallig antall farger å velge mellom, og hos XL-BYGG fører vi kun kjente merkevarer som garanterer for varige resultater.

Dette trenger du:
- Maling i ønsket farge
- En malerull og et malebrett
- Malerpensler – én mellomstor og én liten
- Rørepinne
- Maskeringsteip
- Dekkplast (til å dekke til møbler og faste gjenstander)
- Klut - gjerne microfiber (til å tørke støv av veggene)
- En gardintrapp (til å nå vanskelig tilgjengelige områder på veggen)
- En klut med litt vann (til å fjerne eventuelle malingsuhell)


1. Velg maling
Fargen på veggene har enormt mye å si for det generelle inntrykket og stemningen i et rom, så det er viktig å velge rett farge. Hvis du lider valgets kvaler, kan du bruke Nordsjö Visualizer-appen, som gir deg et umiddelbart, digitalt inntrykk av fargen på veggen, slik at du kan prøve ut ulike farger før du plukker opp selve malerpenselen.

Når du har funnet den perfekte nyansen, kan du bruke en malingskalkulator for regne ut nøyaktig hvor mye du må kjøpe. Den finner du ved å klikke på ønsket farger og deretter velge hvilket malingstype du ønsker. Deretter velger du linken "Hvor mye maling trenger jeg" - og legger inn mål på rommet som skal males.
2. Bruk maskeringstape
Dekk til strømuttak, vinduskarmer, taklister, dørbeslag og alt annet du ikke vil ha maling på, med maskeringsteip. Legg den på forsiktig, i en jevn linje, slik at kanten på det malte området blir jevn.
3. Dekk til
Der er vanligvis lurt å fjerne alle møblene fra rommet, men hvis du ikke har plass til det, kan du dekke dem med dekkplast i stedet. Mindre gjenstander som lysarmaturer kan du dekke til med vanlige plastposer, en enkel og rimelig løsning.

Du bør alltid dekke til området nedenfor der du maler, og ideelt sett bør du feste dekkplast eller dekkpapp til gulvet med teip. Uansett hvor forsiktig du er, kan det hende at maling drypper ned på gulvet, så det er best å være på den sikre siden.
4. Tørk støv av veggene
Hvis du vil ha en helt jevn overflate, må du tørke støv av veggene før du begynner å male. Det holder vanligvis å tørke over én gang med en tørr klut. Vær ekstra nøye i hjørnene øverst på veggen – her kan det være spindelvev.

Dette er også tidspunktet for å pusse ned eventuelle ujevnheter på veggen og fjerne gamle spikre og skruer i veggene. Fyll eventuelle hull med sparkle og puss med fint sandpaper når det er tørket. Sjekk tørketid på sparkle før du setter i gang med malingen.
5. Sett i gang å male
Du trenger vanligvis ikke å grunne veggene hvis de har vært malt tidligere, så nå er det på tide å åpne malingsboksen. Skal du ha et dramatisk fargeskifte (fra sort til hvitt) vil vi allikevel anbefale deg en grunning.

Rør rundt i malingen med rørepinnen, og hell litt maling på brettet. Bruk den mellomstore penselen til å male de ytterste ti centimeterne på veggen og mal deretter mot kantene av maskeringsteipen. Bruk rullen til å male resten av veggen. For at overflaten skal bli jevn og glatt, er det viktig å ikke ta for mye maling på penselen eller rullen, men ikke spar for mye på malingen. Rullen skal til enhver tid være mettet med nok maling.

La det første strøket tørke, og legg deretter et nytt strøk hvis det trengs. Hvis fargeendringen er veldig stor, kan det hende at du trenger et tredje strøk også.
6. Riv av teipen
Før malingen er tørr, kan du rive av maskeringsteipen forsiktig. Du kan gjerne gjøre det med en gang, men vær da oppmerksom på at tapen vil ha maling på seg - så pass på så du ikke søler. Hvis du venter til malingen er helt tørr med å dra av tapen, risikerer du å rive av deler av malingen sammen med tapen. Hvis dette skjer, kan du alltids gå over med den lille malerpenselen.
7. Ta et skritt tilbake og beundre resultatet
Det var det! Nå er du forhåpentligvis den stolte eieren av glatte og helt jevnt malte vegger, som bare venter på å få danne bakteppet for det helt nye interiøret ditt.

Tips Når du bruker malerull, bør du male i V- eller W-formede strøk, ikke opp og ned eller fra side til side. Dette gir et jevnere resultat uten striper.

Gjøre jobben selv, eller få hjelp?

Hos XL-BYGG får du hjelpen du trenger både når det gjelder fagkunnskap, verktøy og byggevarer fra ledende leverandører til ditt prosjekt. XL-BYGG er Skandinavias største byggevarekjede. Det er vi stolte over.

Hvorfor velge XL-BYGG til å ta hele jobben:
 

check_svart Egen prosjektleder som koordinerer håndverkere og er din faste kontaktperson  gjennom hele prosjektet. Enkelt og oversiktlig, enten du trenger hjelp til et lite eller stort prosjekt.  

check_svart Riktig kompetanse og fageksperter som hjelper deg med valg av materialer, finner gode løsninger og sørger for proffe håndverkere til gjennomføring av prosjektet ditt.

check_svart Trygghet i å ha valgt en lokal aktør med nasjonal tilstedeværelse som har Norges største bolig- og byggevareaktør som eier. Vi bryr oss om lokalsamfunnet, og ved å handle hos oss støtter du lokalt næringsliv.  

check_svart Konkurransedyktige priser fordi XL-BYGG er en ledende aktør i byggevarebransjen. Det kommer naturligvis deg som kunde til gode ved at vi kan tilby deg byggevarer av beste kvalitet til en god pris.

check_svart Én fakturaavsender og ingen overraskelser og du slipper faktura fra forskjellige hånd­verkere og byggevarehus. Du får kun faktura fra XL-BYGG som gir deg full oversikt over vareforbruk og håndverksarbeid. Prosjektet ditt blir levert som avtalt. Enklere blir det ikke, Klappet & Klart.

 

Slik fungerer det:

 

1. Fortell oss om prosjektet og vi kommer på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig løsning og pris.

 

2. Din personlige prosjektleder sørger for en effektiv prosess i samarbeid med proffe håndverkere.

 

3. Så blir jobben gjort som avtalt og du får faktura fra XL-BYGG. Enklere blir det ikke.