HIMLING_artikkeltopp_bergeneholm

Himling

Innetaket (himlingen) har stor betydning for lyd- og lysforhold i rommet. Uansett om man har små rom, store rom eller boligarealer med akustikk, er man godt tjent med å få hjelp til å finne den riktige løsningen med tanke på støyforhold.

Tenk støydemping aller først
Det finnes en rekke produkter som kan benyttes i himlingen, som den synlige delen av taket. Det som imidlertid er viktig å hensynta før himlingen monteres, er faktisk det som er mellom gulvet i etasjen over og den synlige delen av taket i etasjen man oppholder seg i. Mange har ergret seg i etterpåklokskapens lys ved å ikke hensynta støyforhold fra både etasjen over og i eget rom før de monterte selve himlingen. 
Himlingsplater
Himlingsplater i spon, også kalt tak-ess-plater, er foliebelagte plater som er raske å montere og har den fordelen at det kan skrus og festes ting rett i takplatene. Disse platene kan benyttes i alle rom hvor det ikke settes krav til fuktbestandige materialer. Den mest vanlige fargen på himlingplater er hvit. Takk-ess-plater kan festes rett på lektene med spiker etter stifter. 
MDF-plater
MDF-plater som takpanel, gir utseende som trepanel. På grunn av at MDF er et fabrikkert materiale, slipper du risikoen med kvistgjennomslag. MDF-plater påvirkes heller ikke i samme grad av temperaturforandringer som ekte trepanel. Kan benyttes i både nye og eldre hjem, da de gir et klassisk utseende.
Trepanel
Trepanel er det nærmeste du kommer naturen når du skal velge himling. Trepanel er også det mest miljøvennlige produktet.  Med trepanel får man synlige endeskjøter, og disse vil variere etter temperatur og luftfuktighet i rommet.
Gipsplater
Gipsplater er et dødt materiale, og vil således ikke bevege seg ved temperatursvingninger. Med gipsplater må man forsikre seg om at monteringen er rett inn i bjelkelaget for at de skal sitte skikkelig. Ulempen med gipsplater er at de er tunge å montere og går lett i stykker ved uforsiktig håndtering. Det er heller ikke mulig å feste noe direkte i gipsplater som bærende element. 
Ettermontering av nedsenket himling
Dersom du ikke skal rive himlingen i eksisterende rom, kan en god løsningen for støydemping være å ettermontere en nedhengt lydhimling. Med en nedhengt lydhimling monteres en himling litt under den gamle for å stoppe støyen eller redusere akustikken. En nedsenket himling kan bestå av ulike typer materialer.