XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Hvordan fyre i peisen?

I de kaldeste månedene av året er vedfyring et effektivt og økonomisk tiltak for å varme opp hjemmet. Det trenger heller ikke være så vanskelig. Her er veien å gå for å fyre riktig i peisen.

Slik får du fyr i peisen - steg for steg

1. Sjekk at veden er god nok

De aller fleste vet at for våt ved er dårlig for fyring, men for tørr ved brenner også lett opp og gir ikke like effektiv varme. For å sjekke hvor god veden er, kan du blåse inn i den ene enden av kubben. Hvis det siver ut litt skum på andre siden, er veden perfekt. Kommer det ingenting, er den veldig tørr. Dersom det siver ut svært mye skum, er veden for våt.

2. Brenn fra topp til bunn

Den beste og mest miljøvennlige måten å få fyr i peisen, er å brenne fra topp til bunn. Det gir pipa tid til å varme seg opp, og flammen brenner sakte nedover. Det gir også mindre røykdannelse.

Start med to større kubber i bunnen. Legg så et lag med opptenningsved på toppen. Spre det utover på kryss og tvers for å få god sirkulasjon. Ha så 2-3 tennbriketter oppå der igjen, som du tenner på før du avslutter med å legge på en litt større kubbe på toppen av det hele.

Se også hvordan det gjøres i denne videoen:

Hvordan fyre i peisen

3. Ha tilstrekkelig med luft

Sørg for å ha god nok luft mellom kubbene. Trekket i pipa skal stå fullt åpent når du skal tenne opp i peisen. Det skal brenne godt før du eventuelt justerer trekket.

Les også: Ta bærekraftige valg til boligen

For lite oksygen eller våt ved danner beksot i pipa. Dette kan forårsake pipebrann og skade skorsteinen, og i verste fall føre til brann i boligen. Om dette først forekommer, må du stenge all trekk og ringe brannvesenet.

4. Husk å tømme ut aske

Etter mange runder med fyring vil det ligge mye aske igjen i peisen. Tøm for aske regelmessig for å få mest effekt av fyringen. Pass på at asken har rukket å bli kald før du fjerner den. La den gjerne ligge til dagen etterpå. Aske skal sorteres som restavfall og det kan være lurt å fukte den med litt vann før du knyter igjen posen for å minske brannfaren.

5. Ha et rentbrennende ildsted

Alle godkjente vedovner produsert etter 1998 er rentbrennende. De slipper ut 90 prosent færre partikler, og du får bedre utbytte per vedkubbe. En rentbrennede ovn kan gi så mye som 50 prosent mer varme enn eldre vedovner og peiser. Har du et ildsted av eldre modell, kan det være lurt å bytte. Det er både mindre skadelig for miljøet og mer økonomisk over tid.

Hos XL-BYGG får du kjøpt peiser og ovner fra blant annet Nordpeis og Jøtul. Ta gjerne turen innom ditt lokale byggevarehus for å se utvalget og få gode tips og råd fra en av våre hyggelige fagfolk.