XL-BYGG logoXL-BYGG logo

7 nyttige nyheter om tak

Vi har plukket ut sju tips til håndverkeren som vil holde seg oppdatert på siste nytt og gode råd som kan brukes når takjobben står for tur.

1. Terrassetak smalere enn standardmål?

Bilde: SunGlaze takløsning er et godt alternativ til herdet glass, og har 10 års garanti. Foto: Plastmo

SunGlaze terrassetak fra Plastmo monteres på en c/c avstand på 602 mm, men med nye sideprofiler kan man nå tilpasse totalbredden. Dersom terrassetaket er smalere enn SunGlaze standard bredde på platene, kan du kappe den ytterste platen på én eller begge sider av taket, og bruke sideprofiler til å feste takplatene riktig.

Slik monterer du SunGlaze terrassetak med sideprofiler:

Sunglaze Tak

SunGlaze takløsning er et godt alternativ til herdet glass. Platene er fremstilt av 4 mm polykarbonat, som har stor styrke for både snø- og vindbelastning, og er UV-beskyttet på oversiden. Her får man en vanntett løsning uten bruk av silikon, samt en sterk og elegant løsning som holder i mange år. Det er 10 års garanti på SunGlaze Tak.



2. Klikk på taket

sort hus med platetak og vinterhage på terrassen

Bilde: SRP-takplaten passer til alle typer bygg, og kommer med opptil 30 års garanti. Foto: Lindab

Den mest solgte takplaten fra Lindab er designprofilen SRP-Click. Disse platene monteres raskt og enkelt uten bruk av spesialverktøy, og krever minimalt med vedlikehold.

Det går raskt og enkelt å montere denne designprofilen på rene takflater, men det er også mulig å montere den på tak med arker, takvindu og skorstein. Det følger med nøye tilpassede tilbehørsprodukter som sørger for en sikker og pen montering.

SRP-takplaten passer til alle typer bygg, har lav vekt, høy kvalitet, flott finish, kommer i flere farger og med opptil 30 års garanti.

3. Tre takvinduer – én montering

Ved sammenbygging av flere takvinduer ved siden av hverandre, velger mange ofte å montere smale vinduer mellom sperrene. Det gir synlige kraftige sperrer som begrenser lysinnfallet mer enn nødvendig.

Et godt alternativ er å veksle ut for å få plass til VELUX 3-i-1, som er tre takvinduer i ett. Velg mellom to størrelser - FFKF06 (188x118 cm) eller FFKF08 (188x140 cm). Løsningen er slankere og ser mer naturlig ut i rommet, enn om du monterer tre separate takvinduer. I tillegg øker andelen dagslys med 23 prosent sammenlignet med tre enkeltvinduer, og utsikten blir mindre avbrutt.

Nytt i 2022 er at løsningen nå også kommer med VELUX INTEGRA® solcellebetjening – rett fra fabrikk. Det betyr enklere montering for deg – uten ettermontering eller ledningsføring.

Prismessig får du tre vinduer til nesten samme pris som to sammenlignbare enkeltvinduer.

Installasjonen er også enklere ettersom de tre vinduene har én felles karm; det blir i praksis som å montere ett vindu:

4. Få hjelp til å velge riktig undertak

Bilde: Haloten-serien fra Mataki består av asfaltbaserte underlagsbelegg til skråtak for alle typer taktekkinger, og spesielt tilpasset tilbehør. De ekstra forsterkningene tilbehøret gir, gjør at Haloten-systemet leveres med 30 års garanti.(Foto: Mataki)

Produktsjef Roger Mikalsen i Mataki får daglig får spørsmål fra håndverkere som er usikre på hvilket undertak de skal velge når de bygger nytt eller utbedrer eksisternde tak.

– Vi ser at dette er et vanskelig felt for mange håndverkere, og det er en del som velger feil, forklarer han.

Konsekvensen er at kunden får et for dårlig undertak sammenlignet med primærtekningen, noe som kan føre til lekkasjer eller et tak som ikke varer like lenge som forventet.

For å gjøre prosessen enklere for håndverker eller taktekker, finnes det nå en produktvelger på Mataki.no som på en oversiktlig måte viser hvilke produkter som bør velges til tetting av tak, avhengig av takkonstruksjon og tekking.



5. Enklere taktekking for alle tak

En stor fordel med takplater, er at de på grunn av sin lette vekt kan brukes på tak fra alle tidsepoker. Det er med andre ord ikke nødvendig å endre på eller forsterke takkonstruksjonen selv om kunde ønsker å bytte fra shingel til takstein – så lenge de velger takplater med et tradisjonelt takstein-utseende.

Med stadig mer krevende værforhold, er det også en stor fordel at takplater med sitt solide feste klarer seg svært godt i værharde områder – noe vi dessverre ser stadig mer av i hele landet.

Takplater har blitt spesielt populært på nybygg og funkisboliger med lav takvinkel de siste årene, men alle mulighetene innen både design og farger gjør at det finnes en stil for alle typer bygg.

Sorte takplater fra Plannja på et hus som ligger flott til nede ved sjøen

Bilde: Plannja har i alle år hatt en rekke ulike takprofiler i aluminium. Nå finnes også Plannja Trend i aluminium. Det er en populær modell som tidligere kun fantes i stål. Foto: Plannja

6. Det «evigvarende» alternativet

Bilde: Et godt eksempel på holdbar betongstein er Zanda Arktis fra BMI, som har en forventet levetid på minst 50 år. Bilde: BMI Norge

Dersom takplater ikke er et alternativ eller ønske fra kunden, er også betongtakstein et prisgunstig og godt alternativ. Her vil man også få et svært holdbart tak, ettersom betong er blant de mest værbestandige materialene som finnes.

Betongtakstein fås også i både tradisjonelle og mer moderne profiler og farger.



7. Takrenner for alle miljøer

Bilde: Takrenner i PVC kan godt monteres ved sjøen, og er et holdbart og godt alternativ både til hus og hytter. Foto: Plastmo

Prisøkningen på takrenner av metall har vært stor det siste året. Da er det greit å vite at de gode, gamle PVC-takrennene har flere fordeler som ikke står tilbake for metallvariantene. Takrenner av plast har svært god holdbarhet, ruster ikke og kan fint monteres ved kysten der det er mye salt.

Vi forteller deg gjerne mer om disse og andre løsninger. Så ta gjerne kontakt med din proffselger hos oss i XL-BYGG!