XL-BYGG logoXL-BYGG logo
håndverker står i en stige på en byggeplasshåndverker står i en stige på en byggeplass
håndverker står i en stige på en byggeplasshåndverker står i en stige på en byggeplass

Unngå fall- og arbeidsulykker med kunnskap og kursing

Bygg og anlegg er på topp blant næringer for arbeidsskadedødsfall, og fall er den vanligste årsaken til arbeidsulykker. XL-BYGG har kurs for å forebygge ulykker på byggeplassen.

En ny rapport fra Arbeidstilsynet viser at folk i byggebransjen er blant næringene som er mest utsatt for å dø i arbeidsulykker.

Fallulykker er ellers den vanligste årsaken til arbeidsulykker, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå. Så mye som en femtedel av rapporterte ulykker skyldes fall. Mindre erfaring og lav kompetanse kan også være årsaker til ulykker.

På byggeplasser jobber mange hver dag i høyden, derfor er det viktig å sikre at arbeidet skjer på en forsvarlig måte. Det er arbeidsgiver som er ansvarlig for helse, arbeidsmiljø og sikkerhet på alle arbeidsplasser.

Kurs og kunnskap for å forebygge ulykker

Å forebygge arbeids- og fallulykker er viktig. For hvert prosjekt er god planlegging nøkkelen til å sikre at jobben kan utføres på en effektiv og trygg måte. Både arbeidsoppgaven, arbeidsmetoden, utstyret som skal brukes og risikoene bør gjennomgås. I tillegg bør en redningsplan, ansvarsfordeling og nødvendig bemanning være på plass.

Med kunnskap og kursing øker du kompetansen til deg, kolleger og dine medarbeidere, og reduserer risikoen for blant annet fall.

(Foto: Lars Martin Bøe/XL-BYGG)

to arbeidere står med ryggen til og ser mot et større bygg som er under oppføringto arbeidere står med ryggen til og ser mot et større bygg som er under oppføring

HMS-kurs

Som virksomhetens leder er du lovpålagt å ta HMS-kurs. Helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid er viktig for å ha en trygg arbeidsplass for alle ansatte. HMS-reglene omfatter arbeidsgivers og arbeidstakers rettigheter og plikter for å sikre et fysisk og psykisk godt arbeidsmiljø.

Som nevnt over ligger bygg- og anleggsbransjen på topp tre når man ser på arbeidsskadedødsfall, så sikkerheten er spesielt viktig. Som leder er det ditt ansvar at de ansatte har trygge rammer i møte med blant annet arbeid i høyden, tunge maskiner og ulike verktøy.

XL-BYGG sin kursleverandør tilbyr nettbasert gjennomføring av HMS-kurs. Les mer om vårt HMS-kurs og gjennomføringen her.

Fallsikring

Fallulykker er som nevnt den vanligste kjente ulykkestypen i arbeidslivet. Fallsikring er alt utstyr som brukes for å forhindre fall fra høyder. Skulle fall likevel oppstå, bremser fallsikringsutstyr fallet på en sikker måte.

Det finnes tre typer fallsikring:

  1. Kollektiv fallsikring: nett, fallforebyggende og falloppfangende systemer mm.
  2. Faste systemer: horisontale og vertikale installasjoner
  3. Personlig fallsikringsutstyr: seler, falldemperline, sikkerhetsblokk mm.

Arbeidsmiljøloven definerer «Arbeid i Høyden» som arbeid utført mer enn 2 meter over planert terreng. Kunnskap om fallsikringsutstyr og bevisstgjøring av sikkerhetstiltak i høyden kan redde liv og minske antall fallulykker på byggeplassen.

Les mer om vårt fallsikringskurs her.

Å sikre verktøyene du arbeider med i høyden er også en del av fallsikring. For selv en gjenstand på under 100 gram kan gjøre store skader dersom den faller fra store høyder.

Les mer om verktøysikring her.

Foto: Lars Martin Bøe/XL-BYGG og Luna Norge

smilende håndverker sitter i et stillas og ser inn i kamerasmilende håndverker sitter i et stillas og ser inn i kamera
håndverker sager i høyden med verktøysikring på seghåndverker sager i høyden med verktøysikring på seg

Stillaskurs

Når du, dine ansatte og kolleger arbeider i høyden, er sikkerheten viktig. Å bruke stillas er et viktig tiltak på arbeidsplassen for å forebygge skader som følge av fall fra høyden.

Selv når du monterer stillas er det en risiko for skader. Sammen med vår samarbeidspartner tilbyr vi opplæring i montering, demontering, endring og kontroll ved stillaser inntil ni meters høyde i standardoppstilling, slik at du og dine kolleger kan arbeide tryggest mulig.

Les mer om vårt stillaskurs her.

Stillaskurs er lovpålagt for høyde over 2 meter, da arbeid i høyden anses som farlig arbeid.

Trenger du stillas til et prosjekt? XL-BYGG har stillaspakke som fås i flere størrelser, som rullestillas og med møneløsning. Les mer om Proff stillaspakken her.

Førstehjelpskurs

Arbeidsulykker kan få kritiske utfall dersom man ikke har kunnskap om førstehjelp. XL-BYGG tilbyr også førstehjelpskurs og kurs i hjertestarter.

I tillegg til førstehjelpskurs er nemlig en hjertestarter og hjertestarterkurs viktig å ha på en arbeidsplass. Hjertestans trenger ikke å komme av en arbeidsskade, men kan skje hvem som helst og når som helst.

En hjertestarter kan øke muligheten til overlevelse med 50 prosent. Med andre ord kan det være livsviktig om uhellet først er ute.

Les mer om vårt førstehjelpskurs her.

Verneutstyr

Godt utstyr når du jobber er like viktig i hånden som på kroppen. XL-BYGG har et stort utvalg av verneutstyr slik at du kan jobbe i klær, fottøy og annet utstyr og tilbehør som er egnet for arbeidsdagen. En sikker arbeidsdag starter med hva du har på deg.

Det er stor bredde i produkter og leverandører, og du finner alt fra vernesko, vernebriller og hjelm til hansker, hørselvern og støvmaske i ditt lokale byggevarehus.

Se vårt utvalg av arbeidsklær og verneutstyr her.

Hos XL-BYGG kan du også få trykket logo på arbeidsklær.

Sørg for gode arbeidsforhold

Sammen med kursing og opplæring er det å legge til rette for gode arbeidsforhold på byggeplassen og annet utstyr også med på å redusere risikoen for ulykker og skader.

Eksempler på dette kan være god arbeidsbelysning, ledningsfritt verktøy og gardintrapper i riktig høyde og med enkel håndtering.

Med dårlig belysning blir man fortere sliten. God arbeidsbelysning vil derfor redusere risikoen for ulykker og feil som følge av dette. Bruk av ledningsfritt verktøy og gardintrapp forebygger også skader. I tillegg er det å holde byggeplassen ryddig og redusere alenearbeid gode sikkerhetstiltak.