XL-BYGG logoXL-BYGG logo
peis-nordpeispeis-nordpeis
peis-nordpeispeis-nordpeis

Peis som virkelig varmer

Skal du kjøpe ny peis, har du mange muligheter når det kommer til design og størrelse. I tillegg er de tekniske egenskapene atskillig bedre enn de var før.

Med høye strømpriser som vi må regne med å leve med en stund, er det godt å ha et ildsted som virkelig gjør nytte for seg. At peisen i tillegg er flott å se på, er heller ikke noe minus.

– Det er viktig å finne den peisen eller ovnen som passer til størrelsen på rommet og den stilen du vil ha. Det gjør noe med oss å se på flammer. Vi har også modeller som kan brukes til å dele rommet, der flammene ses fra to sider, sier markedssjef Sissel Øistad i Nordpeis.

Les også: Dette må du tenke på før du kjøper ny peis

Flere peis-nyheter i 2022

Nordpeis har kommet med flere nyheter i år. Noen av dem kan fort bli rommets blikkfang, som Me Concrete og Me Oak, både rund og firkantet. Ellers er mange av 2022-nyhetene stramme og minimalistiske.

– Vi legger vekt på gjennomgående god kvalitet både teknisk og visuelt, kommenterer salgssjef Anders Nilsen. Han gleder seg spesielt til å presentere den nye modellen Origo, som også kommer i mer eksklusive utgaver.

Les også: Slik blir fyring med ved både rimelig og miljøvennlig

Bilde: Me Concrete er en peis med en særegen rund form, og en vedlikeholdsfri overflate i betong som ikke skal males eller etterbehandles. Foto: Nordpeis

Bilde: Me Oak er en limited edition som kun er produsert i 300 eksemplarer. Foto: Nordpeis

Varmelagrende egenskaper

Flere og flere etterspør de varmelagrende egenskapene til en peis eller ovn.

– Det er massetettheten som avgjør om ildstedet har varmelagrende egenskaper. Svært komprimert betong holder veldig godt på varmen, forklarer teknisk sjef Øystein Hafnor.

Ellers er kleberstein kjent for å være svært varmelagrende. Det finnes også varmemagasiner som kan settes inn i enkelte peiser og ovner for å bedre varmelagringen.

Bilde: Nordpeis Monaco er en svært populær modell, der det også kan settes inn et eget varmemagasin. Foto: Nordpeis

Mer miljøvennlig

En annen viktig egenskap ved en moderne peis, er at den er rentbrennende og dermed miljøvennlig. Bare halvparten av peiser og ovner i Norge i dag er det.

– En rentbrennende ovn er mer miljøvennlig, sparer inneklimaet for usunne partikler og bruker mye mindre ved, forklarer Hafnor.

Vi i  XL-BYGG hjelper deg gjerne med å montere ny peis, eller bytte ut innsatsen med en ny og rentbrennende.

Unngå pipebrann

I 2021 var det 38 prosent flere pipebranner enn året før, ifølge Direktoratet for sikkerhet og beredskap. Det skyldes trolig at høye strømpriser førte til mer vedfyring.

Noen enkle råd for å forebygge pipebrann:

  • Bruk tørr ved, for å unngå beksot i pipa som kan utvikle seg til pipebrann
  • Bruk riktig mengde ved, angitt i ildstedets manual
  • Ha trekkventilene åpne når du tenner i peisen, og fyr med tilstrekkelig trekk

For å unngå brann knyttet til fyring, bør du også sjekke skorsteiner og ildsteder jevnlig. Bruk aldri brennbar væske når du skal fyre opp, og fyr bare når du er hjemme.