XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Økt bokvalitet med lydisolerte dører

Ved å anbefale lydisolerte dører og dempelister i dørkarmene kan du bidra til redusert støy og økt bokvalitet for kundene dine.

Helseproblemer knyttet til støy er blant de mest fremtredende helseproblemene i Europa. Når vi snakker om støy, tenker de fleste på støy utenfra. Eksempler er trafikk, folkeliv eller naboer. Da er det fort gjort å glemme støyen som oppstår i selve boligen. Uansett om det dreier seg om lyder fra TV, musikk, kjøkkenmaskiner eller en støvsuger, vil verken godt isolerte yttervegger eller lyddempende vinduer bidra til å dempe denne støyen.

Velger kunden riktige innerdører og karmer er det imidlertid mulig å gjøre en stor forskjell.

Massive dører demper mer lyd

De fleste dørprodusenter leverer dører som er bygget opp på ulike måter, og vi kan i hovedsak skille mellom følgende type dører:

  • Lette, formpressede dører med honeycomb-fylling
  • Kompakte dører med sponfylling
  • Massive dører med ramme av heltre

Når det kommer til lyd- og støydemping, er regelen forholdsvis enkel: jo tettere fylling dørene har, dess bedre lyddemping. Derfor bør du råde kunden til å investere i massive dører mellom rom der det er ønskelig at minst mulig lyd skal slippe gjennom. Eksempler kan være barnerom, vaskerom og bad. Massive dører er dessuten mer solide, tåler mer enn lette dører og vil oppfattes som mer eksklusivt av de fleste.

Bilde: Stable Effect er én av syv modellserier med massive dører fra Swedoor. (Foto: Swedoor JW)

Massive dører finnes i en rekke ulike design og utforminger. I Swedoors ADVANCE-LINE-sortiment kan kunden eksempelvis velge mellom syv ulike modellserier med massive innerdører. Her finnes både moderne dører med 3D-mønster, tradisjonelle fyllingsdører og slette dører med minimalistisk preg.

Dempelister gir ekstra støyreduksjon

For å oppnå ekstra god lyddemping bør du også råde kunden til å velge en karm med dempelister. Med dempelister vil dørbladet slutte tett inntil karmen og forhindre at luft, og dermed lyd, kan trenge inn mellom dørblad og karm.

En ekstra fordel er at dempelistene sørger for at døren lukker mykere og mer lydløst fordi dørbladet ikke treffer så hardt mot karmen. Hos Swedoor leveres både +Karm og Flex+Karm med integrerte dempelister.

Vil kunden ha dører som lukker enda mer stille og rolig, bør du tipse om Swedoors Smartclose. Her sørger innfelte beslag i dørblad og karm for at dørbladet bremser opp når det nærmer seg karmen og deretter trekkes til lukket posisjon ved hjelp av en magnetlås. Smartclose kan sammenliknes med dørdempere på kjøkken- og garderobeskap.

Bilde: Dempelister gir ytterligere lyddemping og gjør at døren lukker mykere. (Foto: Swedoor JW)

Husk helheten

Til sist er det viktig å tenke på valg av terskel. Den beste lyddempingen oppnås ved å bruke en anslagsterskel. Da vil dørbladet slutte tett mot terskelen og hindre lydgjennomgang.

På bad er det imidlertid anbefalt å bruke flat terskel for å sikre luftgjennomstrømning av hensyn til ventilasjon. Ulempen er at en flat terskel også slipper gjennom mye lyd. Ifølge SINTEF kan luftespalten under døra i enkelte tilfeller føre til en halvering av lyddempingen i veggen.

Heldigvis finnes det måter å løse dette på. Med riktig planlegging og prosjektering er det blant annet mulig å plassere et inntak over døra slik at det ikke blir behov for å etablere luftespalte. Dette er spesielt relevant i forbindelse med nybygg eller større rehabiliteringsprosjekter.