XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Velg varehus

Velg ditt varehus

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Ikke gjør denne feilen når dere etterisolerer

Les våre beste tips til hvordan du kan hjelpe dine kunder med å spare strøm på å etterisolere og vindtette riktig – og hva du må unngå.

Visste du at over 800 000 norske boliger lekker energi? Det er lite som merkes bedre på lommeboka enn om man fyrer for kråka i disse dager.

Det har ført til at det også blant boligeiere har blitt større fokus på etterisolering og energieffektivisering de siste årene. Her kan du som profesjonell håndverker bidra med gode anbefalinger til hvor man bør begynne og hvilke tiltak som gir størst effekt.

Vi tok en prat med proffselger Mats Tufte hos XL-BYGG Toten Tre om hvilke råd rundt etterisolering han gir til sine kunder:

1. Etterisoleringen som gir mest effekt

– Varmen stiger jo opp. Dersom boligen har et kaldloft ville jeg startet med å isolere dette. Deretter ville jeg anbefalt sluttkunden å bytte ut gamle vinduer og dører, slik at de får en betraktelig bedre isolasjonsverdi på disse, sier proffselgeren.

Bilde: Med Rockwool får du ikke bare et energieffektivt isolasjonsprodukt som beholder sine egenskaper i hele husets levetid, men også et produkt som kan resirkuleres og brukes i produksjonen av ny steinull. Foto: Rockwool

Håndtverkeren den lille lune fra Rockwool er et nyttig hjelpemiddel for profesjonelle håndverkere. Her finner du blant annet et eget kapittel om etterisolering, med tips og råd til løsninger du bør velge for de ulike delene av en bygning.

En av de beste måtene å avsløre behovet for etterisolering på, er også å se på boligens byggeår.

Ofte ser vi et skille på disse tre periodene:

  • Boliger før 1955
  • Boliger fra 1955 til 1970-tallet
  • Boliger bygget på 1970 til slutten av 1990 tallet

Hunton har laget en egen guide som viser hvordan et flertall av boligene som er bygget under disse periodene kan etterisoleres for best mulig effekt.

Bilde: Hunton Nativo trefiberisolasjon er behagelig å montere og gir ikke kløe. Isolasjonsplatene kan brukes i både vegger, gulv og tak. Foto: Hunton

2. Ikke lag dampfeller

Når du etterisolerer et gammelt hus, er det viktig å tenke godt gjennom hva du driver med for å unngå unødvendige følgeskader. Å tette det damptette sjiktet godt er ofte en utfordring når du etterisolerer innvendig. Åpner du kun veggene i første etasje, kan boligeier få problemer med kondens i loft og tak.

I Norge har vi et utfordrende klima med tanke på forskjellene i inne- og utetemperatur. Kombinert med at vi også har mange ulike byggemåter og typer bygg, er det vanskelig å gi én konkret anbefaling rundt dette med dampsperre.

– Det beste tipset jeg kan gi, er at etterisolering bør planlegges godt. Bruk litt tid på å sette dere inn i produkter som gjør at akkurat dette prosjektet blir gjennomført på en god måte, anbefaler Tufte.

3. Den viktige vindtettingen

Isolasjon alene isolerer ikke. Det er den stillestående luften som oppstår inne i isolasjonen som sørger for at man får det lunt og varmt i boligen. Det er derfor viktig å ha fokus på vindsperre når du etterisolerer.

Eldre boliger mangler ofte fullstendig vindsperre, og er derfor også mer trekkfulle. Å montere vindsperre alene, gir like god effekt som å etterisolere med 10 cm. Tilsvarende vil etterisolering uten vindsperre gi redusert beskyttelse mot varmetap.

Vindsperren forhindrer også vær og vind i å trenge inn i isolasjonen.

Bilde: Skal det byttes vinduer? FlexWrap 150W er en fleksibel butylmembran som er beregnet til forsegling og fuktsikring av vindusfugen mellom bunnkarm og vindsperren på veggen. Produktet benyttes når vinduet ligger i flukt med, eller er trukket innenfor vindsperren i veggen. Foto: Isola

– For 10-15 år siden var det mer vanlig å blåse isolasjon inn i hulrom i vegger og gulv, da gjorde man ikke noe med vindsperre. I dag er det flere som velger å rehabilitere fasade og vinduer, da etterisoleres det gjerne og byttes kledning i samme slengen, sier proffselgeren.

Visste du forresten av vindsperre-leverandøren Gyproc akkurat nå bygger verdens første helelektriske gipsplatefabrikk? Fabrikken utenfor Fredrikstad erstatter gass med fornybar strøm, og vil med det kutte ut så godt som alle CO2-utslipp fra produksjonen. Det tilsvarer utslipp av 23.000 tonn mindre CO2 i året.

Vær en god energirådgiver

Bilde: Glava har egne rådgivere som kan komme på befaring til byggeplassen og gi råd og informasjon om bygningskrav, energitiltak og isolasjonsprodukter. Foto: Glava

Gjennom 2022 har EU jobbet med noe de kaller “bygningsenergidirektivet”, forkortet EPBD. Disse nye reglene vil antagelig vedtas i løpet av januar/februar 2023, og vil kreve at alle boliger blir langt mer energieffektive enn i dag – også norske.

Målet er at alle boliger skal være nullutslippsboliger innen 2050, og allerede innen 2030 må trolig alle boliger minst ha energiklasse F. Dette vil ifølge Huseierne kreve energioppgraderinger på rundt 200.000 norske eneboliger og tomannsboliger.

Glava er en av XL-BYGG sine leverandører av isolasjonsprodukter. De tilbyr egne videokurs til deg som er proffkunde, slik at du kan bli en enda bedre energirådgiver for dine kunder. De har også egne rådgivere som kan komme på befaring til din byggeplass og gi informasjon om bygningskrav, energisparetiltak og råd om isolasjonsprodukter du kan velge mellom.

Så mye kan kunden spare på etterisolering

Enova har gjort en beregning på effekten av etterisolering i en bolig som hadde 10 cm isolasjon i tak, gulv og vegger fra før. Her har vi i XL-BYGG tatt utgangspunkt i en gjennomsnittlig strømpris på 2 kr/KhW:

  • Etterisolering av tak (fra 10 til totalt 30 centimeter):23 kWh/m2 isolert areal, eller 4600,- kr/år ved 100 m2.
  • Etterisolering mot kald kjeller (fra 10 til totalt 20 centimeter):15 kWh/m2 isolert areal, eller 3000,- kr/år ved 100 m2.
  • Utvendig etterisolering av yttervegg med ny vindtetting (fra 10 til totalt 25 centimeter, lekkasjetall forbedret fra 6,0 til 2,5):39 kWh/m2 isolert areal, eller 5800,- kr/år ved 100 m2.

Husk at du alltid kan spørre din proffselger hos XL-BYGG om tips, råd eller anbefalinger til prosjektet du jobber med. Våre eksperter har kompetanse innenfor alle byggevareområder som er viktige for deg som proffkunde, og sammen kan vi tilby privatkunden de beste løsningene.

Dette får vi til sammen!

Relaterte nyheter for proffen