XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Vei som er oversvømt med vann og stengt på grunn av flom.Vei som er oversvømt med vann og stengt på grunn av flom.
Vei som er oversvømt med vann og stengt på grunn av flom.Vei som er oversvømt med vann og stengt på grunn av flom.

Sikre boligen mot flomskader: Forebyggende og skadebegrensende tiltak

Er boligen din tilpasset vårt nye klima med hyppigere ekstremvær? Her får du verdifulle råd om flomsikring og forebygging av vannskader på private boliger, samt hva du bør gjøre når skaden først har skjedd.

De siste årene har klimaendringene gitt oss stadig hyppigere ekstremvær. Økt nedbør og flom skaper bekymringer og usikkerhet for mange huseiere. Da “Hans” rammet Sør-Norge i august 2023 så vi tydelig hvor store skadene kan bli.

Det er viktig å tenke forebygging allerede i planleggingen av din nye bolig eller hytte, men også gjennom tiltak du selv kan gjøre som huseier hele året.

Her har vi samlet et knippe råd om hva du bør gjøre for å forebygge vannskader, samt gode tips dersom skaden allerede har skjedd:

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Forebygging av flom- og vannskader

1. Årlig taksjekk

En regelmessig inspeksjon og vedlikehold av taket kan forhindre mange potensielle problemer.

Kontroller taket for skader, som sprekker eller lekkasjer, og erstatt ødelagte takstein. Rens også takrenner regelmessig for å unngå vannopphopning og tilbakestrømning.

Les også: Her kan du bestille gratis taksjekk

Renset takrenne på hvitt hus.

Bilde: Takrenner og overvannssystemer leder vann bort fra huset. Foto: Isola

2. Få unna overvannet

Effektive takrenner og overvannssystemer er essensielle for å håndtere store mengder regnvann. Sørg for at disse systemene er fri for blokkeringer og at de leder vannet bort fra bygningens fundament.

Her finner du vårt utvalg i takrenner og beslag

3. Sørg for god drenering

Ulike dreneringsprodukter kan bidra til å hindre oversvømmelse ved å lede vannet vekk fra bygningen.

Dersom du allerede vet at dreneringen rundt grunnmur er for dårlig, er det en god idé å sette dette arbeidet høyt opp på prioriteringslisten. Selv om det er morsommere å pusse opp stua, er det viktigere at skallet på huset er tett før budsjettet brukes opp på nytt gulv og maling.

XL-BYGG har det du trenger av grunnmursplater og dreneringsrør.

4. Planlegg tomten godt

I den grad du har mulighet til å påvirke utformingen av tomten, er det lurt å planlegge for løsninger som forhindrer erosjon og reduserer overflateavrenningen.

Terrasserte områder er én måte å gjøre det på. Ellers kan det å anlegge et regnbed eller en regnhage være en smart løsning for å også utnytte vannet som uansett trekker ned i bakken.

5. Hold deg oppdatert

Jo mer kunnskap du har om klimaendringer, værmønstre og flomrisiko i ditt område, desto bedre kan du forberede deg og beskytte boligen eller hytta mot fremtidige skader.

Hva dekker husforsikringen?

Det er også lurt å sjekke at boligforsikringen du har i dag dekker flom- og vannskader, så du unngår ubehagelige overraskelser dersom uhellet skulle være ute. Vurder å oppgradere dekningen hvis nødvendig.

Takhager med grønne tak som bruker planter til lagre og forsinke overvann.

Bilde: Grønne tak deles opp i to kategorier: ekstensive og intensive tak. Takhager er intensive tak. Foto: iStock

Stadig flere velger grønne tak

De siste årene har vi sett en voksende etterspørsel etter såkalte grønne og blå tak. Ofte i forbindelse med nybygg, der det kommer flere krav om håndtering av overvann i de største byene.

På et grønt tak brukes det vekster som lagrer og forsinker overvannet i å fortsette ned på bakken, mens et blått tak magasinerer regnmengdene uten bruk av grønne vekster.

Vi kan dele grønne tak opp i to ulike typer:

  • Ekstensive tak: Ses ofte på mindre næringsbygg og boliger. Kan også anlegges på eksisterende tak. Her brukes det ofte sedummatter.
  • Intensive tak: Det vi kaller takhager, sees ofte der utearealene til en bygning er flyttet opp på taket. Her kan det også plantes trær og busker.

– Dette er et veldig godt virkemiddel med tanke på at vi stadig oftere får mer ekstremvær med store nedbørsmengder over kort tid. Overvannsnettet i Norge er ikke dimensjonert for de mengdene vi til tider har opplevd de siste årene, sier produktsjef David Gusland i Isola.

Grønne tak på boliger ved vannet.

Bilde: Grønne tak kan også monteres på eksisterende tak. Foto: iStock

Han forteller at det er flere forhold som sammen påvirker hvor godt taket håndterer styrtregn. I tillegg til at både vekster og jordsmonn vil lagre vann, kan knotteplasten og -koppene man bruker i underlaget mellom taket og vekstene kombineres med andre produkter som også tar opp vann.

Dersom du vurderer et grønt tak, kan du ta kontakt med de lokale fagfolkene i ditt nærmeste XL-BYGG byggevarehus. De kan hjelpe deg med å finne ekspertisen du trenger for å komme i gang med planleggingen.

Når vannskaden har skjedd

Noen ganger er vannskadene uunngåelige, selv om du har gjort forebyggende tiltak i forkant. Da er det viktig å handle raskt for å minimere skadeomfanget.

Da er dette nyttige produkter å ha tilgang til:

Lensepumpe

Med en lensepumpe kan du raskt fjerne store mengder stående vann fra oversvømmede områder.

Byggtørker

En byggtørker er ofte nødvendig, og en effektiv metode for å tørke ut våte materialer og bygningsstrukturer og forhindre videre skade.

Luftavfukter

Luftavfuktere er kritiske for å redusere luftfuktigheten og forhindre muggdannelse etter vannskade.

Tips: Få lokal bistand

Mange kommuner tilbyr støtte og ressurser for flomforebygging eller respons ved flomhendelser. Sjekk gjerne lokale ordninger for muligheter for finansiell støtte eller rådgivningstjenester.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!