XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Grønn glassmugge med vann står på et parkettgulvGrønn glassmugge med vann står på et parkettgulv
Grønn glassmugge med vann står på et parkettgulvGrønn glassmugge med vann står på et parkettgulv

Slik rehabiliterer du vannskadet parkett

Både ekstremvær og uforutsette hendelser kan føre til vannskader i en bolig. Disse tipsene er nyttige for deg som skal rehabilitere parkettgulv.

Ofte dekkes reparasjon av innvendige vannskader av hus- og boligforsikringen. Håndverkere som jobber med gjenoppretting av skadede boliger må tidlig koble på kommunikasjonen med forsikringsselskapet.

På denne måten får alle parter en god forståelse av hva forsikringen dekker, eventuelle begrensninger og hvilken dokumentasjon som kreves i prosessen.

Det er også nødvendig med en grundig skadevurdering før man starter rehabiliteringen. En takstmann eller erfaren håndverker må fastslå skadeomfanget og estimere reparasjonskostnadene overfor forsikringsselskapet.

Når nytt gulv må legges, er ekte tre et bærekraftig valg og en god og varig investering i verdi og velvære. Foto: BOEN

flott stue med glassdører i sort stål og eikeparkett i en varm fargeflott stue med glassdører i sort stål og eikeparkett i en varm farge

Vannskade i parkett

Parkett og andre tregulv har lang levetid og tåler godt å bli pusset ned for å fjerne slitasje eller endre gulvets overflatebehandling.

Vann er imidlertid ikke parkettgulvets beste venn, og ved vannskade på et parkettgulv er disse punktene spesielt viktig å følge, ifølge gulvprodusenten BOEN:

1. Sjekk undergulvet

Undergulvet og strukturen under parketten må sjekkes for skader. Før du legger nytt gulv, må planhet og fukt i undergulvet måles på nytt. Relativ fuktighet i betong skal være under 90 prosent, og toleransegrensen for planhet er ±3 mm målt over 2 meter rettholt.

tegning av hvordan måle undergulv med rettholt

Illustrasjon: BOEN

2. Erstatte kun en del av parketten?

Du må forsikre deg om at det nye parkettgulvet har samme format, farge, stil og mønster som det som allerede ligger der – i alle fall så godt det er mulig.

Noe fargeforskjell vil det som regel alltid bli, ettersom den eksisterende parketten over tid har blitt utsatt for sollys og annet som kan påvirke gulvets utseende.

3. Ta grep raskt

Du kan redusere skadeomfanget betydelig ved å sørge for rask fjerning av vann og tørking. Luftavfuktere er med på å redusere risikoen for mugg og andre problemer knyttet til fuktighet.

Etter ekstremværet «Hans» oppdaget mange flomofre allerede etter én uke at muggsopp hadde spredt seg rundt i huset og oppover veggene. Avfuktere og vifter vil gjøre at soppen ikke klarer å etablere seg, men det er viktig at gulvet også åpnes opp og luftes under parketten, ikke bare på oversiden.

4. God ventilasjon i etterkant

Også etter reparasjonen av gulvet er det viktig å sørge for fortsatt god ventilasjon for å få luftet ut resterende fuktighet.

5. Oppfølgende inspeksjon

Håndverker og huseier bør avtale en oppfølgende inspeksjon for å sikre at alt er i orden og at det ikke er noen gjenværende skader etter hendelsen.

herskapelig stue i retro-stil med fiskebeinsmønstret click-parkett fra Boenherskapelig stue i retro-stil med fiskebeinsmønstret click-parkett fra Boen
Lys parkett i eik i stue med peis og grønn lenestol.Lys parkett i eik i stue med peis og grønn lenestol.

Tregulv er det eneste gulvet hvor du kan velge ulike overflatebehandlinger, som naturolje eller forskjellige typer lakk og ulike glansnivåer. Her ser vi Eik Adagio fiskebeinsparkett og Chalentino eik enstavs parkett, begge fra BOEN. Foto: BOEN

Velg kvalitet

Ved å velge et kvalitetsgulv sikrer du lang levetid på det nye gulvet. Selve leggingen av gulvet går også raskere med produkter som har et godt klikksystem.

Et tregulv som parkett er med på å ivareta et godt inneklima, er et bærekraftig valg og kan øke boligens verdi over tid.

Les også: Slik legger du parkett og laminat helt perfekt

I alle våre byggevarehus har XL-BYGG flinke gulveksperter som gjerne bidrar med tips og råd. Vi hjelper deg å finne beste løsning i hvert prosjekt – og følger deg fra start til slutt.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!