XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Velg varehus

Velg ditt varehus

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Hjelp kunden å ta langvarige vindusvalg

Vinduer med aluminiumskledning og gode garantiordninger legger til rette for et problemfritt vindushold med minimalt vedlikehold.

Vinduer i tre har vært en sikker vinner på det norske markedet i flere tiår. Det er imidlertid gode grunner til å lære litt av våre svenske naboer, som i mye større grad bruker vinduer med aluminiumskledning.

Tre/alu-vinduer er helt vanlige trevinduer kledd med pulverlakkert aluminium på utsiden. Det gjør at de tåler vær og vind uten at overflatebehandlingen forringes, i tillegg til at aluminiumskledningen beskytter treverket mot sopp- og råteskader.

Mindre arbeid, men bedre garanti

Den pulverlakkerte aluminiumskledningen er svært holdbar, og det eneste vedlikeholdet kunden må gjøre er å smøre bevegelige deler en gang i året, og å tørke over utsiden med en fuktig klut.

I tillegg til at det kreves mindre vedlikehold på et tre/alu-vindu, opererer også enkelte leverandører med opp mot 20-30 års garanti mot sopp og råte. Tilsvarende garantiordning for vanlige trevinduer hos de samme leverandørene er 20 år, men da forutsettes det at kunden følger opp vedlikeholdsforpliktelsene sine i henhold til leverandørens FDV-dokumentasjon. Det innebærer årlig inspisering av tilstand og skraping/maling ved behov.

Bilde: Et tre/alu-vindu skiller seg ikke nevneverdig fra et tradisjonelt trevindu. (Foto: Lyssand-Frekhaug)

En god investering over tid

Prismessig er vinduer med aluminiumskledning noe dyrere i innkjøp enn tradisjonelle trevinduer, men med en levetid på 20-30 år er merkostnaden nesten ikke merkbar. At kunden i praksis ikke trenger å bruke verken tid eller penger på vedlikehold bidrar også til at tre/alu-vinduer er en god investering.

Riktig montering er viktig for levetiden

Når det kommer til montering av et tre/alu-vindu er det viktig å påse at vindsperren teipes riktig for å unngå råteskader over tid. Vindsperren skal teipes mot treverket, og ikke mot aluminiumsprofilen. Teipes det mot aluminiumsprofilen vil dreneringssporet tettes og vann som kommer inn mellom profilen og treverket vil ikke slippe ut igjen. Dermed er det fare for råteskader over tid.

Hos XL-BYGG hjelper vi deg også gjerne med spørsmål du måtte ha rundt aluminiumskledde vinduer. Det er bare å svinge innom oss for en hyggelig vindusprat.