XL-BYGG logoXL-BYGG logo
baderomsplaterbaderomsplater
baderomsplaterbaderomsplater

Hvordan montere baderomsplater

Baderomsplater er godkjent til bruk i våtrom og er en enkel måte å pusse opp badet på. Her viser vi deg hvordan du kan montere det helt selv, dersom du er litt handy.

Baderomsplater kommer i mange farger og design som gjør oppussing av badet enklere. Platene er godkjent i henhold til våtromsnormen og er 100 prosent vanntette.

Kan man sette opp baderomsplater selv?

Ja, baderomsplater kan du sette opp helt selv. Baderomsplater er godt valg for deg som vil gi badet et løft og ønsker å gjøre mye av jobben selv. Det er tidsbesparende og enkelt med Fibos veggsystemer for bad og kjøkken.

Våre populære baderomsplater fra Fibo er godkjent til bruk i våtrom, og gjør renovering og bygging av badet ditt enkelt. I tillegg er baderomspanel bedre for både miljøet og lommeboka.

Bilde: Fibo baderomsplater er enkelt å sette opp selv. Foto: Fibo

Sjekkliste før du skal montere baderomsplater

Når du har funnet de våtromsplatene til ditt bad og er klar for montering, anbefaler vi å sjekke denne listen over forberedelser:

  1. Les monteringsveiledningen som ligger i pakken.
  2. La platene akklimatiseres i romtemperatur i minst 72 timer, sett av lenger tid om panelene har vært lagret kaldt.
  3. Sørg for at du har riktig tilbehør tilgjengelig. Fibo veggplater er et system bestående av fugemasse, skruer, profiler og andre ting som vil gjøre monteringen enkel.
  4. Kontroller farge og sjekk for eventuelle synlige produktfeil.

Dette må du vite om montering på vegg

Gulvet må være klargjort før du begynner å montere, og gulvmembranen må gå minimum 150 mm opp fra gulvet. Platene kan monteres direkte på stenderverk eller eksisterende vegg, men det er et par ting du må huske:

Montere utenpå eksisterende vegg

  • Det kreves at det ikke er diffusjonstett folie bak.
  • Du må ha tilstrekkelig skrufeste.
  • Du må ha tilstrekkelig med horisontal kubbing/spikerslag.

Når du monterer på heldekkende vegg eller horisontal utlekting kan du bruke følgende bakvegger:

  • Kryssfinerplate 12-155 mm
  • 15 mm OSB klasse 3
  • 18 mm rupanel, monteres horisontalt med senteravstand 300 mm

Montere direkte på stenderverk

  • Senteravstanden skal være 600 mm.
  • Horisontal kubbing/spikerslag skal ha 800 mm senteravstand.

Er det betong eller stålstendere der du skal montere? Snakk med en av våre hyggelige fageksperter i ditt lokale XL-BYGG varehus for hjelp.


Bilde: Fibo veggpanel er et system som består av fugemasse, profiler, skruer og andre produkter som gjør monteringen enkel. Foto: Fibo

Hvordan sette opp baderomsplater

Når du skal montere baderomsplater, er det viktig at platene akklimatiseres i originalforpakningen i romtemperatur først. Hvor lenge platene skal akklimatiseres står skrevet i monteringsveiledningen.

Alt du trenger av utstyr:

  • Vater eller laser
  • Drill
  • Blyant
  • Fugepistol
  • Tommestokk eller målebånd
  • Sag

Før du begynner er det viktig å lese monteringsveiledningen. Da har du bedre kontroll på de forskjellige stegene og sikrer at du har riktig tilbehør og verktøy tilgjengelig. Det er også viktig å sjekke platene for synlige produktfeil og kontrollere farge.

Video Hvordan montere baderomsplater

Slik gjør du det steg for steg:

  1. Pakk ut platene av pakken og mål opp dersom du må kutte. Veggplater leveres i fulle lengder.
  2. For best mulig kapp anbefales det å bruke dykksag med linjal. Med dykksag kan du kappe med dekorsiden opp. Husk å ha et stødig underlag under sagen og bruk et fintannet sagblad med minimum 48 tenner.
  3. Avstand fra gulv til underkant av sokkelprofilen skal være 60 til 80 mm. Husk 150 mm membran. Kapp den ene sokkelprofilen 45 grader i bakkant for tilpasning i innvendig hjørne, til utvendig hjørne kappes hele profilen 45 grader. Rengjør sokkelprofilen.
  4. Bruk nok fugemasse når du fuger og påfør langs hele profilen. Sokkelprofilen monteres i vater.
  5. Hjørnelisten plasseres 3 mm over ryggen til sokkelprofilen. Skru deretter fast profilen, øverste og nederste skrue skal være 25 mm fra kanten.
  6. Både klikklås, kuttflate og profil på veggplatene må rengjøres før du monterer platene på veggen.
  7. Veggplatene monteres fra venstre mot høyre og festes med 200 mm mellom skruene. Nederste skrue festes gjennom både plate og sokkelprofil, 200 mm fra bunn av platen. Husk fugemasse på venstre side før du monterer den første platen.
  8. Påfør rikelig med fugemasse og klikk platene sammen med vanntett låsesystem i skjøtene. Du skal ha så mye fugemasse at fugen tyter ut i hele lengden til veggplaten, og husk at alle kuttflater skal fuges. Fugemassen smøres ut med fugekloss.
  9. Utvendig hjørner: Tilpass siste panel mot hjørnet og påfør fugemasse på kuttflate og hjørneprofil, skru fast hjørneprofil.
  10. Innvendig hjørne: Når alle panelene er montert påfører du fugemasse 2-3 mm fra hjørnet på begge sider og monterer den synlige hjørneprofilen. Fugemassen skal tyte ut i hele lengden og overskytende masse fjernes.
  11. Til slutt påfører du fugemasse mellom panel og sokkelprofil og fjerner overskytende masse.

Husk at du trenger ekstra forsterkning der du skal henge opp tyngre elementer, som for eksempel servant. Ved bruk av Fibo veggpanel trenger du ikke dampsperre på yttervegg når alle skjøter er forseglet.

Kan man dusje rett på våtromsplater?

Ja, du kan dusje rett på våtromsplater. Baderomsplatene er 100% vanntette, som betyr at de tåler å bli brukt i dusj. Slike våtromsplater er et velprøvd og trygt valg for deg som forbruker. Disse panelene kan brukes til bad, våtrom og kjøkken.

Hvis du ikke kan eller vil montere selv – kan XL-BYGG hjelpe?

Absolutt, vi har mange gode håndverkere som vi formidler videre til deg. Vi hjelper deg også med utregninger, valg av baderomsplater og det du måtte trenge til badet ditt. Hvis du skal kjøpe baderomsplater, kom til oss i XL-BYGG!

Bestill jobben klappet og klart

XL-BYGG følger deg gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Våre fageksperter i ditt lokale varehus svarer gjerne på alle spørsmål du måtte ha underveis.

Vi snekres!

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!