XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Smarte tips til valg av innerdør

Når du skal velge ny innerdør, står du overfor mange valg. Innerdør av eik eller heltre blir stadig mer populært, det samme er innerdører i fargene sort og grå. Hva velger du?

En innerdør er ikke bare avslutningen på et rom og overgangen til et annet. Døren kan også være en interiørdetalj som har mye å si for opplevelsen og inntrykket av et rom.

XL-BYGG fører innerdører fra Swedoor, Harmonie, Bygg1 og Scanflex. Det betyr at vårt utvalg av innerdører er stort og gir mulighet for de fleste til å finne en dør som står i stil til både smak, behov og lommebok.

Med dagens teknologi og mangfold har du uendelige muligheter å velge mellom når du skal kjøpe ny innerdør, ikke bare ulike farger. Du får dører med spennende struktur, innovative løsninger og praktiske kombinasjoner. Er du usikker på hvor du egentlig skal begynne? Da kan kanskje disse tipsene hjelpe deg:

Seks tips før du kjøper ny innerdør

  1. Velg dørdesign og farger som passer resten av boligen.
  2. Velg dør etter rommets funksjon: Har du for eksempel behov for å dempe støyen inn til et rom, bør du velge en støydempende dør. Les mer om spesialdører her.
  3. Husk at dørhåndtak også kommer i forskjellig design.
  4. Må du bytte hele karmen eller bare dørbladet? «Snap in»-hengsler ble standard på alle nye dører i 1972. Dette gjør at du kun trenger å bytte dørblad. Les mer om det her.
  5. Bruk leverandørenes apper for å få hjelp om du er i tvil om hvilken dør som vil passe best til ditt hjem. Du finner appen Door Designer fra Swedoor i App Store og Google Play. Last den ned gratis for å se hvordan dørene til Swedoor passer inn hjemme hos deg.
  6. Velg en skyvedør om du har behov for å spare gulvplass. Gå til info om skyvedør her.

Fra hvit til sort eller grå innerdør

hvitt rom med to sorte innerdører fra Swedoor, den ene med glass

Bilde: Sorte innerdører har blitt populært. Du kan med fordel også mikse forskjellig design på dørene, slik som her. Foto: Swedoor

Vi beveger oss stadig lenger bort fra perioden der alt var hvitt og lyst. Dette ser vi blant annet i valg av farge, der stadig flere velger å gå for svarte dører – både inne og ute. Dette skaper et barskere og renere uttrykk, som bidrar til en helt annen opplevelse av rommet og inngangspartiet. Svart er helt klart den nye trendfargen, både hjemme og på hytta. Svarte og klassisk hvite innerdører kan med fordel kombineres, for å myke opp eller lage kontrast.

Helt siden hvitmalte dører kom på markedet, har fargen NCS S 0502-Y, også kalt bomull, vært standard. Vi har imidlertid lenge sett en økning i etterspørselen av dører og karmer i fargen NCS S 0500-N, klassisk hvit. Denne fargen er mer nøytral, og kan derfor trygt brukes opp mot andre fargetoner uten å oppleves gulaktig, slik som bomullfargen kan gjøre. Selv om bomull fortsatt er standard, velger også flere dørmodeller i grå (S 7500-N). De fleste dører og karmer kan bestilles i akkurat den NCS-fargen du ønsker.

Sammenheng mellom pris og kvalitet på innerdører

Det kan være vanskelig å forstå forskjellen på pris og kvalitet på innerdører når dørene ser helt like ut. Som regel går forskjellene på dørens kvalitet. På innerdører finnes det tre ulike kvalitetsnivåer:

  1. Lette dører har en fiberplate ytterst, og honeycomb-­fylling i midten. Dette gjør døren meget lett. Dører innen denne kategorien er de letteste og rimeligste dørene.
  2. Kompakte dører har kjerne av trefiber, noe som gir langt bedre lydisolering og større kvalitetsfølelse enn lette dører. Døren har også vesentlig bedre lydreduksjon, og er tyngre enn en lett dør.
  3. Massive dører er de mest stabile kvalitetsdørene, og har lang levetid. De har en massiv stamme, kombinert med splittet og limt ramtre, som gir en meget stabil dør med kvalitet ned til minste detalj. Tyngden og kvaliteten kjennes i disse dørene når man åpner og lukker dem.

Les også: Ikke bare en dør

Skyvedører gir bedre plass

Bilde: Med skyvedører får du mer ledig gulvplass. Foto: Bygg1

Skyvedører gir deg en helt unik mulighet til å spare noen ekstra kvadratmeter i din bolig. En hengslet dør opptar ca 1,2 m2 gulvplass og 0,8 løpemeter møbleringsbar vegg for å svinge 180 grader. All denne plassen kan du få utnyttet ved å bruke skyvedør. Dørbladet «forsvinner» da inn i veggen og du får mer gulvplass, i tillegg til en vegg som gir deg plass til møbler.

Det kreves imidlertid at du planlegger hvor du vil ha skyvedøren før veggen bygges. Du kan velge mellom innebygde skyvedører og utenpåliggende skyvedører. Hvis du har bærende vegger og ikke kan bygge inn skyvedørene i selve veggen, gir utenpåliggende skyvedører spennende muligheter. Ved å gå for en utenpåliggende skyvedør, kan du velge mellom sofistikerte, dekorative og tradisjonelle oppheng.

Dobbeldør

Bilde: Klassisk dobbeldør med glassfelt fra Swedoor. Foto: Swedoor

Har du derimot god plass, kan du vurdere innerdører med sidefelt eller dobbel innerdør. Dette gir et herskapelig og luftig uttrykk. De fleste innerdører kan bestilles som tofløyet dør, og flere av modellene har også tilpasset sidefelt i samme design. Sidefelt kan fås i både massiv, formpresset og kompakt utgave.

Glassdør inn til badet

Bilde: En badedør med frostet glass gir mye lys inn på badet, uten innsyn. Foto: Bygg1

Sør i Europa har bruk av glassdører inn til bad vært brukt lenge. Nå begynner denne trenden å spre seg nordover. Bad og toalett er typiske rom der det kan være fint med litt ekstra lys, men det er samtidig ikke ønskelig med innsyn. Med frostet glass i døren slipper du inn mer lys, og badet vil føles mer større og mer åpent.

Det kan også være smart å bruke WC-signalskilt inn til bad og toalett. Da slipper du bekymringen med innelåste barn og nøkler som forsvinner. Det finnes mange forskjellige WC-signalskilt, også i svart.

Les også: Slik åpner du opp med en glassdør

Innerdører med ekstra egenskaper

knall gul innerdør fra Swedoorknall gul innerdør fra Swedoor

Bilde: Akkurat som med ytterdører, kan du få innerdørene i akkurat den fargen du vil. Bilde 1: Swedoor Bilde 2: Bygg1

I en del tilfeller trenger du innerdører som gir deg noen ekstra egenskaper. Enten det er for å ivareta sikkerheten eller for å dempe støy.

Dører med brannhemmende egenskaper isolerer mot brann og sørger for et sikkert og trygt miljø. I private hjem er det mest vanlig med en branndør i tre. Tredørene leveres i et bredt utvalg farger, malte overflater, laminater og finer, slik at du finner en løsning som passer.

Avhengig av klassifisering og utseende kan du tilpasse branndøren til ditt miljø. Det finnes også ståldører med fokus på brann og mekanisk styrke. Disse kommer i et bredt utvalg av standardiserte ståldører. Dermed kan du velge en dør med passende utseende og farge til miljøet i ditt bygg. Til tross for at ståldørene er standardiserte, kan du velge mellom et utvalg av karmer, terskler og ulike beslag.

Trenger du en dør til et lydstudio, kinorom, entrédør eller lignende, hvor god lyddemping er ønskelig, er det lurt å gå for en dør med lyddempende egenskaper. Ønsker du økt støyisolerende effekt, kan det lønne seg å montere doble lydisolerende dører.

Ønsker du å oppnå god lydisolerende evne på innerdøren din, anbefaler vi at du går for en kompakt eller massiv dør. Velger du en kompakt dør med pakning oppnår du veldig god lydreduserende evne, fremfor en lett formpresset dør. Dempelist i karmen gir i tillegg økt følelse av kvalitet og en behagelig lyd når du lukker døra.

Slik bytter du dørblad

Når du til slutt har valgt dine nye innerdører, er jobben med å bytte ut de gamle dørene enklere enn du kanskje tror. «Snap-in»-hengsler ble standard på alle nye dører i 1972. Dette gjør at man kun trenger å bytte dørblad, og ikke hele dørkarmen, når man ønsker en ny dør.

Slik går du frem:

  • Mål døren du skal sette inn, og samsvar med dørlisten.
  • Bruk en flat skrutrekker til å sette inn under låsetappen på hengseldelen, samtidig som du trekker døren til deg.
  • Etter du har løsnet den gamle døren din kan du sette inn den nye innerdøren din.
  • Hekt på den nye døren din og skru fast.

Vær oppmerksom på at du må løsne skruene på metallplaten i døren, dersom du skal bytte en massiv dør med metallhengsel.

Ønsker du at vi skal hjelpe deg med prosjektet? Spør oss om en uforpliktende befaring, så finner vi riktig pris og løsning sammen.

Dette er Klappet & Klart