XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Kledning som både er bra for huset, lommeboken og miljøet

Med NORD fra Bergene Holm får kunden en fasade som holder lenge uten at det er behov for etterbehandling. Det er både bra for lommeboken og miljøet.

Vedlikeholdsvennlige produkter har virkelig skutt fart de siste årene, og det henger nok mye sammen med at mange er mer opptatt av å bruke fritiden sin på det de har lyst til å gjøre fremfor det de må gjøre. Skraping og maling faller typisk i kategorien «må gjøre», og er noe de færreste finner særlig lystbetont.

Holder på uttrykket

Det finnes flere typer vedlikeholdsvennlig kledning, og ett eksempel er NORD eksteriørkolleksjon fra Bergene Holm. Da snakker vi om et rent norsk produkt laget av kortreist gran. Kledningsbordene i NORD-serien er ferdig behandlet på alle fire sider under kontrollerte forhold på fabrikk, og i impregneringsprosessen brukes det en organisk væske som er helt fri for metaller. Impregneringsvæsken leveres av en av de største og mest erfarne produsenter av trebeskyttelse, Wolman by BASF.

Sluttresultatet er et værbitt og røft uttrykk som passer på de fleste typer boliger, hytter og større bygg. En stor fordel er også at kunden får en vakker, ensartet fasade som i svært liten grad endrer farge over tid, selv om forskjellige deler av fasaden utsettes for ulik påvirkning fra vær og vind. Det er ikke tilfelle med alle typer vedlikeholdsvennlig kledning ettersom gråningsprosessen på ulike typer treverk tar tid og enkelte kan få et litt ujevnt og spraglete utseende på ulike deler av fasaden.

Et forutsigbart økonomisk valg

Fargebestandighet er ikke den eneste typen forutsigbarhet kunden får med NORD. Rent økonomisk er det også et forutsigbart valg.

— Vi ser at flere har begynt å regne på livssykluskostnader når det gjelder kledning. Da kommer produkter som ikke krever vedlikehold, slik som NORD, positivt ut. I løpet av en beregnet levetid på 60 år er det egentlig bare såpe og vann til vasking av fasaden som kommer til å utgjøre utgiftene, sier Hege Voll Midtgaard, som er miljø- og merkevaresjef i Bergene Holm.

Bilde: NORD-kledning trenger ikke etterbehandling og er derfor forbundet med få utgifter og lite arbeid etter montering. (Foto: Bergene Holm AS)

Det vil med andre ord si at investeringskostnaden i praksis er det eneste kunden trenger å forholde seg til når det gjelder NORD. Med en tradisjonell kledning som skal males eller beises med jevne mellomrom vil kostnaden øke for hver gang det er et behov for en oppfrisking av overflatebehandlingen, omtrent hvert tiende år.

Gjør kunden jobben selv kan det bli forholdsvis rimelig, men det er likevel snakk om en kostnad på flere titalls tusen over hele levetiden. Her må også utgifter til eventuell leie av lift eller stillas regnes med. Det går dessuten med et betydelig antall timer hver gang huset skal males. Dersom det leies inn fagfolk til jobben spares selvsagt disse arbeidstimene, men kostnadene blir til gjengjeld enda høyere.

Det er også verdt å huske at det er et miljøaspekt å tenke på. Da det ikke er behov for å etterbehandle kledningen, forbrukes heller ikke maling eller beis. Det er positivt for kledningens totale miljøregnskap. Kledningen i seg selv oppnår også god score i Byggtjeneste sin miljøvurdering, ECOproduct, og er kvalifisert til å samle poeng i BREEAM-NOR.