XL-BYGG logoXL-BYGG logo
inngangsparti dørinngangsparti dør
inngangsparti dørinngangsparti dør

Monteringsfeilen du må unngå på nye dører

Du bruker vel ikke byggskum til å isolere bak dørkarmen? Her er fem viktige punkter både håndverker og kunde må tenke over før det monteres nye dører.

Du er sikkert ikke en av dem, men det er fortsatt en del håndverkere som monterer ytterdøren jevnt med bordkledning.

Hvorfor er ikke dette en god løsning? Ifølge markedssjef Kristian Ose Silseth hos Bygg1 risikerer du da at døren ikke alltid får godt nok feste, eller karmen skikkelig støtte mot stender.

– Det er også viktig å sluttjustere hengsler og sluttstykke, slik at pakningen i døra ligger godt mot karmen og tetter skikkelig, minner han om.

Dette er bare ett av tipsene vi i XL-BYGG fikk da vi tok en prat med våre proffselgere og leverandører om hva som er viktig å tenke over ved montering av nye dører. Her får du fire til:

Bilde: Character Canvas Eco ytterdør i sort fra Swedoor er en populær modell. Foto: Swedoor

1. Isolasjon rundt døren

I henhold til TEK17 skal nye ytterdører ha tilstrekkelig isolering for å hindre unødig varmetap, og en U-verdi på maksimalt 1,2. Med tanke på strømregningen, kan det være mye å spare for kunden på å investere i en ytterdør med enda lavere U-verdi enn dette.

ECO-serien til Swedoor har dører med U-verdi ned i 0,66. Nytt av året er også muligheten til å oppgradere alle standard ytterdører fra Bygg 1 til thermokonstruksjon, noe som gir en U-verdi ned i 0,67.

Bruk dyttestrimmel

Det er imidlertid viktig at også isoleringen rundt døren gjøres på riktig måte når du skal montere. I følge både Swedoor og Bygg 1 ser de at det ofte brukes byggeskum for å isolere bak karmen. Det fører til at karmen sitter helt fast, og det er ikke mulig å justere døren i ettertid.Begge leverandører anbefaler at man i stedet bruker dyttestrimmel som isolasjon mellom foring, karm og vegg. Strimmelen dyttes inn i flere lag til karm og foring er fylt. Det må ikke dyttes så hardt at det blir press mot karmene.

Bilde: Glava Dyttestrimmel bevarer sine elastiske og termiske egenskaper i hele byggets levetid. Foto: Glava

Smartere montering av ytterdør

Alle Swedoors ytterdører i ADVANCE-LINE har den smarte monteringsløsningen FrameFast formontert som standard.

FrameFast lar deg etterjustere uten å måtte demontere dør og karm, noe som sparer mye tid og penger. Det muliggjør også montering av klassede produkter uten å måtte bruke kiler, som ofte skaper problemer for brann og lydtetting. Se tips til montering her.

Redusere støy

Glava dyttestrimmel kan også bidra til lydisolering i kombinasjon av lufttetting med for eksempel fugemasse. Også på innerdører kan man dempe uønsket lyd mellom rom med denne type isolasjon.

Her vil også valget av dørblad ha mye å si. Husk at en massiv innerdør slipper gjennom mindre lyd enn en lettdør, og vil være et godt valg til rom med høyere lydnivå – som barnerom eller vaskerom.

Der utvendig støy er en utfordring, lønner det seg også å velge en lydisolert ytterdør.  XL-BYGG har mange ulike lydisolerte ytterdører i sitt sortiment, kunden velger selv farge, størrelse, design og materiale.

Bilde: Fjell 07, brann- og lydklassifisert EI30/35dBSa/S200 Foto: Bygg 1

Bilde: Character Canvas kan fås med tilvalget Silence eller Silence High lydisolering: Foto: Swedoor

Sort ytterdør Character Canvas SweedorSort ytterdør Character Canvas Sweedor
Hvit ytterdør gråbeiset ytterveggHvit ytterdør gråbeiset yttervegg

Slipp inn lyset

Glassdører kan gi en moderne og stilren atmosfære til ethvert rom. De kan også gi et inntrykk av større plass og slipper inn naturlig lys.

Overlys, sidefelt eller glassfelt i ytterdøren er svært populære valg til mer moderne fasader, og lar dagslyset fylle entreen og tilliggende oppholdsrom. Ved å velge innerdører med glass kan du også lede naturlig lys videre inn gjennom boligen.

Ved bruk av frostet glass unngår man uønsket innsyn, for eksempel ved valg av glassdør inn til badet – en trend vi ser at stadig flere velger å følge.

Foto under: Bygg 1 og Swedoor

frostet dørfrostet dør
skyvedørskyvedør

Skreddersydd design

Valg av dørprofil og karm er bare én del av pakken, det samme er farge på døren og andre spesielle egenskaper. Det er også gode muligheter for oppsalg ved å tilby kunden flere valgmuligheter på listverk og dørhåndtak både ute og inne i boligen.

Bilde: En dørlukker hindrer at dører blir stående åpne, blåser opp eller står og slår. I april 2023 lanserer Habo modellen dørlukker 500 med standardarm eller glidearm. Foto: Habo

Med riktig håndtak kan man skape en estetisk tiltalende ytterdør og sette et personlig preg på huset. Innendørs kan man følge opp med samme stil som på ytterdøren, eller velge en stil etter innredningen ellers for et helhetlig inntrykk.

Habo er den ledende leverandøren av dørhåndtak i Norden, og utvikler stadig sortimentet. De tilbyr også dørlukkere for bruk både i private og offentlige bygg, med og uten innebygget stoppfunksjon.

Bilder: Dørhåndtak Atlanta rustfritt, Edmonton Sort og Lexington polert messing. Alle foto: Habo

dørhåndtak sort habodørhåndtak sort habo
dørhåndtak metall habodørhåndtak metall habo
dørhåndtak sortdørhåndtak sort

Ferdigmalt listverk

Vær en god rådgiver for kundene og gjør dem oppmerksomme på at valg av listverk også kan forsterke boligen eller byggets øvrige stil.

Selv om det har blitt en trend med listefrie dører, velger mange å videreføre stilen med rettkantede og slette lister i moderne boliger. I sveitserhus og mer herskapelige boliger pleier bredere listverk med profilering å passe best.

En annen tydelig trend nå, er å bruke samme farge på vegger, listverk og til og med himling, ikke minst i hytter. Da kan listverket bestilles ferdig fargebehandlet, så man slipper all pirkemalingen etter montering.

Spør gjerne proffselgerne hos XL-BYGG om flere tips og råd neste gang du er innom byggevarehuset. Sammen gir vi privatkunden de beste løsningene!