XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Sparkel: Få veggen hel igjen

Skal du male inne og har en vegg med hull og sprekker? Med disse tipsene får du en hel og slett vegg igjen, slik at du kan male rommet i fargen du ønsker.

Å male er en enkel måte å fornye et rom på. Men selv om man vil ha ting gjort kjapt og enkelt, er en god innsats i forarbeidet veien til et godt sluttresultat.

Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll forteller at mange ofte slurver med forarbeidet når de skal male, og sparkling og tette igjen hull er en del av jobben det er viktig å gjøre ordentlig. Med et godt forarbeid slipper du å irritere deg over småfeil på veggen etterpå, samtidig som malejobben går smidigere.

Les også: Male Inne: Dette utstyret trenger du

Bilde: Skal du helsparkle må du ha to sparkelspader for hånden. Foto: Jordan

Utstyret du trenger for å sparkle

For at jobben skal gå enklest mulig, er det viktig å ha kvalitetsutstyr for hånden. Her er det du trenger til sparklejobben:

Bilde: Husk å bruke riktig type sparkelmasse til sparklingen. Foto: Jordan

Forskjellige typer sparkel

Det finnes flere forskjellige typer sparkelmasser. Hva slags overflate du skal sparkle avgjør hvilken sparkelmasse du bør velge:

 • Fin, medium og grov sparkelmasse: avhengig av strukturen på veggen
 • Ferdigblandet sparkelmasse eller pulversparkelmasse som du blander ut med vann
 • Hurtigtørkende sparkelmasse: en raskttørkende sparkel, gjerne brukt til hull og flekksparkling og kommer på tube
 • Gipsbasert sparkelmasse: til gipsvegger
 • Tresparkel: sparkelmasse beregnet på tre
 • Våtromssparkel: spesialsparkel til bruk i våtrom
 • I tillegg har du akrylfug: til hjørner og for eksempel ved fotlister og rundt vinduer og dører

Les også: Stilig med eikespiler

Du får sparkelmasse både på tube og i spann. Pass på å kjøpe inn rikelig med sparkelmasse når du skal sparkle, så du ikke går tom underveis. Men vær oppmerksom på at massen tørker inn etter en måneds tid hvis den blir stående.

Bilde: Det er viktig å fjerne alle spikere og skruer før du skal begynne å sparkle. Foto: Jordan

Slik sparkler du veggen

Om du er nybegynner eller ikke, det er alltid kjekt med noen tips på veien når man pusser opp. Følg disse stegene, så er du sikker på at sparkeljobben går som en lek.

1. Dekk til

Start med å dekke til gulv og møbler, slik at rommet er klart for å males etter at du har sparklet.

Les også: Trendfarger: Fargerikt utendørs

2. Fjern spiker og bruk malervask

Trekk ut eventuelle spikre og skru ut skruer før du rengjør veggen med malervask. Underlaget må være fritt for puss, skitt og fett før du sparkler. Påfør heftgrunn tilpasset underlaget, da får sparkelmassen godt feste.

Du får vaskemiddel spesielt utviklet for å vaske overflater før de males. Salmiakk anbefales ikke. Du får også kjøpt engangsmopper beregnet til rengjøring av vegger og tak før maling.

Bilde: Det er også viktig å sparkle hjørner riktig, her ved bruk av papirremse. Foto: Jordan

3. Tett igjen hull og sprekker

Neste steg i prosessen er å se etter hull, sprekker, sår og riper som må tettes. Disse fyller du igjen med sparkelmasse eller akrylfug. Bruk akrylfugemassen til å reparere sprukne hjørner og liknende, sparkelmassen bruker du til å reparere og dekke over hull på veggflaten. Du kan bruke en mindre sparkelspade til hull og større sparkelspader til riper og for å glatte ut større felter. Skal du sparkle større felter på veggen bruker du to sparkelspader, en til å påføre sparkel på veggen med og en til å stryke ut.

Det finnes ulike metoder for sparkling:

 • Flekksparkling: Tette igjen små hull fra for eksempel spikere eller små hakk og slagskader.
 • Skjøtesparkling: Når du skal skjøte for eksempel skjøten mellom gipsplater.
 • Helsparkling: Når du har en vegg med mange riper, eller en tapet med tekstur som du vil dekke. Med helsparkling dekker du hele veggen og får den jevn og fremstår som ny.
 • Rullesparkling: Sparkling ved bruk av malerull hvor du etterpå jevner ut sparkelmassen med en sparkelspade.

Les også: Hvordan male innendørs

Når du skal påføre sparkelmasse gjør du det ovenfra og ned, og stryk deretter ut massen nedenfra og opp. Stryk til det er glatt og unngå klumper, det gir unødvendig slipejobb. Husk å sparkle i tynne nok lag, slik at tørkingen ikke tar lenger tid enn nødvendig.

Sparkle hjørner og skjøter

Skal du sparkle hjørner, får du tak i papirremser eller selvklebende hjørnebeskyttelse som du sparkler over. Papirremser bruker du også når du skal sparkle skjøter.

Bilde: Det er viktig å pusse over veggen med sandpapir for å matte ned før du maler. Foto: Jordan

Pusse veggen etter sparkling

Når sparkelmassen har tørket, pusser du over med sandpapir for å matte ned overflaten. Husk å gå over hele veggen for å kjenne etter ujevnheter. Du får også langskaft til dette slik at jobben går enklere når du har pusset større områder, eller har vanskeligheter for å komme til i høyden.

– Å slipe over veggen gjør at malingen fester seg bedre, forklarer Finn Grønland.

Les også: Slik maler du taket

Rengjør veggen før maling

Når du er ferdig med å sparkle og slipe, er det viktig å gå over veggen med en fille for å fjerne slipestøv for få et så pent resultat som mulig. Det er alltid kjedelig å oppdage småfeil i ettertid, så ta deg tid.

Til slutt er det bare å ta malerkosten fatt og vips, så har du et rom med nye vegger og ny farge.