XL-BYGG logoXL-BYGG logo

11 tips til deg som vil male med farger

Slipp fargene inn i hjemmet ditt! Fine farger kan gjøre underverker for både stemning og humør. Her er 11 smarte tips for vakre og fargerike hjem.


– Det kommer mer og mer farge på veggene. Vi har snakket om det lenge, men vi bruker nok litt tid til å ta det inn over oss. Ofte synes vi det er greit å se noe hos venner og kjente før vi tør å male selv, mener XL-BYGGs interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord.

Farger er i seg selv energiskapende, forklarer hun. Forskning på farger har vist at helt hvite rom med nøytrale farger på møblene kan virke stressende fordi man ikke har noen kontraster å hvile øynene på. Grått og hvitt, som det har vært mye av de siste årene, tilfører lite energi til rommet.

– Man kan godt like grått og hvitt, men det er ikke energiskapende, slik farger er, forklarer interiørarkitekten.

Les også: Slik maler innendørs

Rød eller grønn maling?

Bilde: Rolige og avdempede farger maner til ro, mens vibrerende, dype farger gir energi. Foto: Nordsjö.

Bevisst bruk av farger kan gi rommet den stemningen du trenger for å trives der. Tenk på hva du bruker rommet til. Er det for å spise, arbeide eller sove? Bruk farger for å skape den stemningen du ønsker å oppnå.

Ifølge malingsprodusenten Nordsjö vil kjølige, rolige, avdempede farger som bleke grønnfarger og vannaktig blått mane fram ro, mens vibrerende, dype farger som rødfarger og blåfiolett vil gi energi og stimulere.

Ulike farger passer til forskjellige værelser, så det første steget er å vurdere rommene. Hva skal rommet brukes til, skal man oppholde seg over tid der eller bare gå igjennom? Og hvordan er solforholdene? Et rom man bare går igjennom, for eksempel en entré, kan være mye mer fargesterkt og lekent.

Se også: Mer om maling her

Hvis værelset ditt er nordvendt og ofte føles kjølig, vil klare farger i livlige, mettede nyanser forsterke lyset og få det til å føles varmere. Man bruker da den varme delen av fargeskalaen.

Hvis rommet er sydvendt med mye lysinnslipp, er den kalde delen av fargeskalaen å anbefale, til og med mørke, dramatiske farger.

Les også: Beis eller maling - hva er best?

Her er 11 gode tips til deg som ønsker å male med farger:

1. Dempet soverom

Bilde: Dempede farger virker mer beroligende enn veldig kulørsterke farger på soverommet. Foto: Nordsjö

Interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord anbefaler dype farger på soverommet, gjerne i blå eller grønne farger.

– Dette er farger med positiv og beroligende energi, farger som minner om naturen og himmelen. Det føles også godt å sove i et rom som virker svalt.

Farger med mye sort i blir støvete, noe som gjør at også varme farger kan være beroligende og passe inn der du skal sove.

– På soverommet handler det om å ikke ha så mye kulør i fargene. En dempet farge virker mer beroligende enn en veldig kulørsterk farge.

2. Spenstig entré

Bilde: En gang man bli glad av! Foto: Nordsjö

– Rom man beveger seg gjennom kan gjerne være spenstigere i fargen. Entreen skal si «Velkommen til oss!». Du skal være glad hver gang du kommer hjem, og du kan godt være leken og bruke mer farge her, sier Vibecke Caspari Nord.

3. Rolig stue

Bruk gjerne farger i stuen også. Det er billigere å male om veggen enn å bytte møbler, så ikke vær så engstelig for å prøve ut nye farger og mer farger på veggene. Du kan fortsatt få et rolig uttrykk selv med farger med mye kulør. For at rommene skal henge sammen, for eksempel ved ton-i-ton, kan du velge samme farge som i gangen, men blande i mer sort som demper fargen, eller mer hvitt som gjør fargen lysere og lettere.

– I en stue kan du egentlig bruke alle farger. Du kan også gjerne velge samme farge som i gangen, men i en mattere glansgrad, slik at mer av lyset absorberes, foreslår interiørarkitekten.

4. Mal alt i samme farge

Bilde: Nå er det lov å male alt i samme farge, også taket. Her i årets farge 2022, Nordsjö Bright Skies. Foto: Nordsjö

En fondvegg i en egen farge var trendy før. Nå heller interiørarkitekten mot å male alle vegger i samme farge.

– Det kan være fint å bruke en tapet med litt mønster på en vegg, men behold gjerne samme farge, slik at veggen glir inn med resten av rommet, sier Vibecke.

En tapet har tekstur som gjør at fargen oppleves annerledes enn en malt flate, og på den måten tilfører rommet noe mer.

5. Effektiv fondvegg

Malingsprodusenten Nordsjö viser likevel til èn god grunn til å bruke fondvegger i enkelte rom, nemlig hvis de er lange og smale. Her kan fondveggen gjøre rommet bredere.

En mørk farge i hver ende vil tiltrekke blikket, og vil derfor få veggen til å se ut som den er nærmere enn den faktisk er. Nok et eksempel på at hvit farge ikke alltid gjør at rommet virker større.

barnerom med tipitelt. Bakveggen og taket er malt blått med skyer på.barnerom med tipitelt. Bakveggen og taket er malt blått med skyer på.
soverom med dobbeltseng og grønne vegger og taksoverom med dobbeltseng og grønne vegger og tak

Bilde: På disse soverommene er fondveggen dratt helt opp i taket.(Foto: Nordsjö)

6. Bruk farge i taket

Å male taket i samme farge som veggen er også blitt mer vanlig.

– I et rom med farger på veggene vil et hvitt tak se ut som et lokk. Bruk heller samme farge som på veggen, men i en lysere tone, så vil fargene gli over i hverandre og skape en harmoni, mener Vibecke Caspari Nord.

Les også: Slik maler du taket

Bilde: Dersom du ønsker å gi inntrykk av større takhøyde i et rom, kan du bruke takfargen også på den øverste delen av veggen. Det gir en illusjon av høyde i rommet. Foto: Nordsjö

Bilde: Det kan også være spennende med et farget tak i et ellers lyst rom. Blått tak gir en herlig følelse av sol og himmel over hodet, som her. Foto: Nordsjö

(Bilde: «Hvordan får jeg et rom til å føles mer åpent med Bright Skies™?»)

7. Lek med glansen

Selv foretrekker interiørarkitekt Vibecke rom uten listverk. Er det lister i rommet, anbefaler hun å male disse i samme farge som veggene, men med en blankere glans, slik at de er lette å holde rene og treets karakter kommer fram.

– Jeg ville ikke brukt matt maling på treverk. Det blir litt tamt. Tre er et levende materiale som kler mer glans, sier hun.

Ulike glansgrader skaper milde kontraster. Ved å bruke litt høyere glans på vakre detaljer som dører og lister, vil de stå fram i møte med matte vegger og tak.

Bruk farger og ulik glans til å fremheve eller skjule. Noen ganger vil du løfte fram detaljer, mens i andre rom vil du skjule eller dempe inntrykket.

8. Farger også i små rom

Også små rom kler farger. Trikset for å forstørre en liten stue, er ikke nødvendigvis å holde fargen lys, men å velge møbler som passer til rommet.

– Når man kjøper en liten leilighet, prøver man gjerne å få plass til den sofaen man allerede har. Da begynner du i feil ende. Tenk heller at du må bruke møbler som passer til rommets format. Da får du harmoni i rommet, og du kan gjerne bruke farger på veggene i tillegg.

9. Velg møbler i nøytrale farger

– Mange tenker at hvis du maler i grått og hvitt, så kan du heller ha farger på møblene. Men det er faktisk mye lettere og billigere å bytte farger på veggene enn å bytte ut en sofa, så jeg ville heller gjort motsatt: Velge nøytrale farger på møblene og male farger på veggene, tipser interiørarkitekten om.

Hun minner om at også belysningen i rommet påvirker stemningen.

Det er smart å be om råd hos eksperter for å få riktig belysning, som betyr riktig fargegjengivelse og fargetemperatur.

10. Velg varig og lek med trender

Bilde: Det er viktig å velge farger du kan trives med over tid. Foto: Nordsjö.

Fargetrender kommer og går i interiør, akkurat som i klær. Selv om de er forbigående, bør du velge farger du har lyst til å leve med over tid.

– Det viktigste er å finne farger du liker, uavhengig av hva trenden sier. Velg varige basisfarger, som gjerne kan være mye kulør, men du må kunne trives med fargen over tid.

Det er lettere å bytte ut mindre ting, som gardiner og andre tekstiler hvis trendene skifter og du ønsker å følge dem. Du kan kanskje også leke litt mer med fargetrender på små rom, som et gjestetoalett og gjesterom/arbeidsrom, foreslår Vibecke Caspari Nord.

11. Test selv med smart app

Har du lyst til å teste hvordan de ulike fargene kan se ut hjemme hos deg? Appen Visualizer fra Nordsjö gjør at du kan bruke kameraet på mobilen til å se ulike farger på veggen din. Du finner den på App-store.

Bilde: Årets farge 2022 fra Nordsjö heter Bright Skies. Den er en lys og luftig blåfarge, som på en forfriskende måte lar seg kombinere med både pasteller og naturfarger. (Foto: Nordsjö)