XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Kvinne som holder på å male fliser gulv med pensel.Kvinne som holder på å male fliser gulv med pensel.
Kvinne som holder på å male fliser gulv med pensel.Kvinne som holder på å male fliser gulv med pensel.

Slik maler du fliser

Mangler du et oppussingsbudsjett, men trenger en oppfriskning av flisene på badet, kjøkkenet eller kjellergulvet? Her får du svar på hvordan du maler fliser.

Har du nettopp kjøpt nytt uten mye penger til oppussing, eller har et gammelt bad eller kjøkken med fliser som ikke lenger er helt din stil?

Da kan du ta malerkosten fatt for en midlertidig løsning og få et litt mer moderne bad. Det er nemlig fullt mulig å male fliser, selv om det ikke er den anbefalte løsningen over tid.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Utstyr for å male fliser:

Tips! Bruker du en matt gulvmaling på veggen trenger du ikke grunning i forkant.

Vaske fliser før maling

Før du kan begynne å male flisene er det svært viktig å gjøre et godt forarbeid, ellers vil ikke malingen sitte og du vil få et dårlig sluttresultat.

Flisene trenger en grundig vask før du maler. De må være helt rene, og du må slipe flisene for å matte ned overflaten før du påfører malingen.

Malerulle som brukes til å male fliser bad.

Bilde: Det går fint an å male gamle fliser som en midlertidig løsning. Foto: iStock

Slik maler du flisene

1. Velg riktig maling til bruksområde og slitestyrke. Der det er minimal sjansen for vannsøl, kan du bruke vannbasert oljemaling, som TreStjerner Gulvmaling. Til områder som krever mer av malingen, velger du TreStjerner Sigural Epoksy Gulvmaling.

2. På fliser samler det seg smuss, fett og kalk, og dette er viktig å få bort før du skal male. Ta en runde med kalkfjerner, og vask deretter to runder med TreStjerner Gulvrens for en grundig vask.

3. Før du setter i gang med malingen, er det også viktig å matte ned overflatene dersom du har blanke eller helt glatte fliser. Slip ned overflaten på flisene etter vasking, og pass på å bruke et svært fint sandpapir. Skal du male store flater med fliser, kan du bruke en slipepad med forlengerskaft. Vær oppmerksom på at om du bruker for grovt sandpapir, kan du få riper i flisene.

4. Når du er ferdig med å slipe, støvsuger du og tørker over flisene med en mikrofiberklut.

5. Er det noen ujevnheter går du over med våtromssparkel.

6. Husk å maskere rundt flisene før du begynner å male, og vit at maling ikke fester seg til silikonfuger.

7. Mal flisene med heftgrunn og gi den god tid til å tørke ordentlig før du maler videre. Det er svært viktig å være nøye med tørke- og herdetid når du maler fliser for å få et godt sluttresultat.

8. Når du maler fliser kan du bruke både pensel og rulle, men gjerne en kombinasjon. Med en pensel kommer du godt ned i fugene og mellomrommene, men maler du store flater med fliser går det kjappere med en rulle. Likevel lønner det seg å male kantene og hjørnene på flisene med en pensel først. Mal to til tre strøk på flisene, og la malingen herde godt.

Male fliser på kjøkken

Fliser over kjøkkenbenken har vært populært lenge, og det finnes mange fine fliser å velge mellom. Det er imidlertid en krevende jobb å bytte ut gamle fliser med nye, og da kan det være at litt maling gjør susen i stedet.

Les også: Seks fine veggplater til kjøkken

Vær nøyaktig med maskeringstape når du maler flisene over kjøkkenbenken.

Tips! Husk å fjerne maskeringstapen rett etter at siste strøk er påført, da unngår du å rive med malingsflak og få problemer med eventuelle limrester eller tapebiter som sitter fast når malingen har tørket.

Bad malt med våtromsmaling LADY Aqua 6378 Iconic 6352 og Evening Green fra Jotun.

Bilde: I tørrsonen på badet kan du bruke LADY Aqua våtromsmaling fra Jotun for å få et helhetlig uttrykk i baderommet. Her ser du LADY Aqua 6378 Iconic 6352 og Evening Green. Foto: Jotun

Male fliser på bad

Badet er et dyrt rom å renovere og maling er derfor en fin midlertidig løsning mens du sparer opp til en større renovering.

Med maling som tåler vannsøl kan du også male dusjnisjen. Har du andre materialer på veggene, kan du male dem i samme farge med en våtromsmaling.

På badet er det spesielt viktig å være nøye med godt forarbeid for å vaske bort kalk og smuss fra baderomsflisene før du begynner.

Male fuger

Når du skal male flisene, må du avgjøre om du også vil male fugene eller ikke. Det er mulig å maskere fugene, men det kan være tidkrevende. Det enkleste er i de fleste tilfeller å male fugene i samme farge som flisene, husk da å vaske disse like godt som resten av veggen før du setter i gang.

Du kan også skrape bort gammel fug og legge ny som passer til malingen. Det finnes også egen fugemaling som kan brukes for å endre farge på eksisterende fug.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!