XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Sort brystpanel i spisestue laget av lister og veggplater.Sort brystpanel i spisestue laget av lister og veggplater.
Sort brystpanel i spisestue laget av lister og veggplater.Sort brystpanel i spisestue laget av lister og veggplater.

Slik lager du brystpanel

Nå skal veggene dekoreres med listverk i en moderne og passe herskapelig variant av det klassiske brystpanelet. Les og lær hvordan du lager brystpanel selv.

Gamle trender kommer alltid tilbake, i år er det brystpanel på veggen som gjelder. De er mer sofistikerte og elegante enn på 90-tallet, og skal gjerne males ton-i-ton med veggen.

Materialer til brystpanel

Når du skal velge brystpanel er det viktigste å velge panel og en profil på listverk som passer rommets stil. Du bygger en vegg med brystpanel ved å sette sammen panel, glattkanter og listverk. Bergene Holm anbefaler å bruke et smalt panel, som 12x95 mm faspanel eller 12x95/120 mm glattpanel, dersom du ønsker et strammere uttrykk.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Hvitt brystpanel på hvitt kjøkken.

Bilde: Lag ditt eget personlige uttrykk med hjemmesnekret brystpanel. Foto: Byggma

Slik gjør du

  1. Mål opp veggen og ønsket høyde på brystpanelet. Trekk panelet godt opp på veggen, Bergene Holm anbefaler opp mot 140 cm på en 240 cm høy vegg.
  2. Start med å ferdigstille øvre del av veggen ved å male eller tapetsere.
  3. Kapp til og monter panelet, har du ubehandlet panel er det lurt å male før montering. Vær nøye og monter alt i lodd/vater.
  4. Fest en glattkant ned mot gulvet, og monter fotlisten oppå denne. Bruk gjerne en pyntelist med profil i skjøten mellom glattkant og fotlist, og i overgangen mellom sokkel og panel.
  5. Avslutt brystpanelet med en brystlist eller stussbrettlist. Du kan også velge en liggende glattkant på toppen, eller en smal hylleplate dersom proporsjonene tillater det.

Til brystpanel er det fint med høye gulvlister for å få en fin avslutning mot gulvet, samtidig som du understreker det herskapelige uttrykket. Du kan også lage brystpanel med spiler og spilerplater.

Tips! Mål lengden på veggen og planlegg plasseringen av hvert speil før du setter i gang.

Du kan også lage en enklere variant med kun lister dersom du har glatte vegger fra før, eller du kan bruke MDF-plater i stedet for panel.

Brystpanel av veggplater

Torunn Mangseth, markedsføringssjef i Byggma, tipser om at Huntonit veggplater er geniale som brystpanel. Spesielt for deg som ønsker en kjapp løsning.

– Kapper du veggplatene i to blir de 120 centimeter høye, og med en lekker list på toppen har du brystpanel i perfekt høyde.

Les også: Montering av Huntonit veggplater

Svart brystpanel av lister og veggplate.

Bilde: Har du glatte vegger kan du lage en enkel brystningsvegg med lister, hylleknekter og hylleplate, eller du kan lage det en av veggplater. Foto: Byggma

Enkel brystpanel av lister

Skal du lage brystpanel med kun lister? Slik gjør du det:

  1. Mål veggen og deretter hvor høyt og bredt hvert speil skal være. Beregn plass til hylleknekt og hylleplate, slik at du er sikker på å få høyden og proporsjonene du ønsker.
  2. Mål opp for hånd og test gjerne med maskeringstape før du monterer listene.
  3. Kapp til listene i ønsket størrelse og monter på veggen. Vær nøye og sørg for at alt er i vater.
  4. Når du har montert alle speilene, monterer du hylleknektene og deretter hylleplaten. Deretter maler du veggen med brystpanel i ønsket farge.

Under ser du video fra Jotun om hvordan du kan lage brystningspanel med kun lister, hylleknekter og hylleplate:

Vakker brystningspanel på 1-2-3

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!