– Det er stort fokus på spiler blant både arkitekter og interiørbloggere. Spilevegger er fint å se på, og har en støydempende effekt. Jeg skjønner godt at det er populært, sier butikkleder Monica Berge hos XL-BYGG Berge Sag i Ølensvåg.

Bilde: Butikkleder Monica Berge hos XL-BYGG Berge Sag. Foto: Jens Petter Larsen
Lang tradisjon
Spiler har vært brukt helt siden 1950-tallet. Først og fremst i offentlige bygg, ifølge markedssjef Truls Skaugen hos spileprodusenten Protre.
– Det nye nå er at spiler kommer inn i private hjem. Spiler er i vinden, det er ikke noe å lure på, sier Skaugen.

Bilde: Ytterdør og inngang i spiler. (Foto: Gilje)
Lunt rom med spiler
De siste årene har spileveggene tatt sin posisjon i trendbildet sammen med den økende interessen for tre. Spiler gir bedre akustikk og lunere rom, og egner seg godt i moderne boliger, der det gjerne er store vinduer og høyt under taket.
– Skal du ha spilevegg som blikkfang, er det fint i stua. Gjerne på én vegg og i taket. Du kan ha en bakvegg bak sengen eller på en vegg i entreen. Spiler har mange bruksområder, konkluderer han.
Les også: Slik bygger du din egen spilevegg hjemme

Bilde: Lag en spilevegg i stua ved hjelp av spileplater. Foto: Anne Day/Protre
Enkelt å tilpasse stil
Samtidig som spiler har en praktisk funksjon, gir også spiler et eksklusivt uttrykk. I dag får du både enkeltspiler og spileplater, og du kan enkelt bygge spilevegg selv. Bruk spilevegg som dekorelement, for å gjøre trapperommet mer innbydende, gi liv til et rom eller for å skille soner.
På baderommet kan du skape følelsen av en spaavdelingen i hjemmet med spiler, enten som kontrastvegg eller i taket. Du får inn varme blant fliser og stein, og det er enkelt å tilpasse forskjellige stiler ved å behandle overflaten.
I moderne hjem med store, åpne romløsninger kan du bruke spiler for å skille soner. Det samme kan du gjøre dersom du har hage. Bruk spilevegg som rekkverk, skillevegg og få en helhet ved å lage egne blomsterkasser med samme spiler. Mulighetene med spiler er nesten endeløse.

Bilde: En spilevegg gjør seg godt både på en vegg eller i taket. Foto: Combiwood