XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Spilevegg av spilepaneler bak sofa med oransje puter.Spilevegg av spilepaneler bak sofa med oransje puter.
Spilevegg av spilepaneler bak sofa med oransje puter.Spilevegg av spilepaneler bak sofa med oransje puter.

Slik bygger du din egen spilevegg

Eikespiler på veggen er en av de største interiørtrendene akkurat nå. Det ser lekkert ut, og du kan fint bygge en spilevegg på egen hånd.

– Det er stort fokus på spiler blant både arkitekter og interiørbloggere. Spilevegger er fint å se på, og det har en støydempende effekt. Jeg skjønner godt at det er populært, sier butikkleder Monica Berge hos XL-BYGG Berge Sag i Ølensvåg.

Tak og vegger dekket med spiler er strengt tatt ikke nytt, men har vært brukt helt siden 1950-tallet. Først og fremst i offentlige bygg, ifølge markedssjef Truls Skaugen i Protre, som produserer spiler.

– Det nye nå er at spiler har kommet inn i private hjem. Spiler er i vinden, det er ikke noe å lure på. Vi har fått et voldsomt oppsving i produksjonen de siste årene, sier Skaugen.

Les også: Bygg din egen sengegavl

Spiler i stua og på soverommet

Vegg med spiler og sort Y-stol foran.

Bilde: En spilevegg gjør seg veldig godt i stua. Foto: Ricardo foto/Protre

Han forteller at spiler bidrar til å gjøre rommene lunere og akustikken bedre. Selv synes han spiler i vegger eller tak egner seg godt i moderne boliger, der det gjerne er store vindusflater og høyt under taket.

– Spiler passer i de fleste rom. Skal du ha en spilevegg som blikkfang, er det fint i stua. Gjerne på èn vegg og i taket. Det passer også fint på en vegg i en entré, eller som en bakvegg bak sengen på soverommet. Spiler har mange bruksområder, forklarer han.

XL-BYGG kan tilby et bredt utvalg av spileprodukter. Nye er kommet til de siste årene, blant annet ferdigproduserte spileplater. Det betyr at du ganske enkelt kan bygge en spilevegg helt på egen hånd.

Kvinnelig ansatt hos XL-BYGG som smiler mot kamera.

Bilde: Butikkleder Monica Berge ved XL-BYGG Berge Sag i Ølensvåg. Foto: Jens-Petter Larsen

– Hvor lang tid det tar? Det kommer litt an på utstyret og hvor kompetent du er. Selv satte jeg opp en enkel spilevegg på en halv time. Men planlegging og forarbeid er viktig. Har du gjort forarbeidet og har utstyret klart før du skal begynne, bruker du ikke så lang tid. Og det er alltid viktig å lese monteringsanvisningen, sier Monica Berge.

Følg disse rådene, så får du et godt resultat og en flott spilevegg:

Kontorlandskap med spilevegg.

Bilde: Ved å blande forskjellige materialer kan du få en røff og moderne stil. Foto: Moelven

1. Finn inspirasjon

Finn ut hva du liker. Sjekk ut bilder på nett og i magasiner.

– Jeg anbefaler kundene å sjekke Instagram eller Pinterest og se på bilder for å finne ut hva de liker. På bildene ser du hva slags type spiler som er brukt og avstanden mellom dem. De fleste velger spiler etter utseende, sier Monica Berge på XL-BYGG Berge Sag.

2. Velg riktig type tre

De mest brukte spilene er av eik eller furu. Du får dem behandlet og ubehandlet. Hvilke du velger handler både om utseende og økonomi. Eikespiler er dyrere enn spiler i furu.

– Velg materialer som står i stil med farger og materialer du ellers har i huset. Har du et hvittonet eikegulv, bør du kanskje også velge hvittonede spiler, sier Truls Skaugen i Protre.

Spileplater, plater med løse spiler eller enkeltspiler? Du finner tre ulike grupper spileprodukter hos XL-BYGG:

Ferdige spileplater

Spilevegg bak kommode med rottingfronter.

Bilde: Spileplater har ferdig festede spiler du skrur rett på veggen. Foto: Anne Day/Protre

De ferdige platene er enklest og raskest å montere dersom du vil bygge spileveggen selv og har standard takhøyde. Spilene kommer festet på plater som du skrur rett på veggen. De er tilpasset standard takhøyde, 2,4 meter. Denne løsningen er dyrest i innkjøp, men likevel den du enklest kan gjøre selv.

Slik fester du spileplater:

1. Bruk gjerne en løs spile som list inntil gulvet og sett spileplatene på den. Det blir dekorativt og pent.

2. Deretter fester du platene direkte på veggen. Vær sikker på at du har den første plata i vater, og monter deretter de andre platene inntil. Det kan være du må sage i en plate for å tilpasse bredden på veggen.

3. Platene skrus eller limes fast i underlaget. Har du gipsvegger er det viktig å få skruene festet i stenderne i veggen bak.

– Spileplater er et produkt med enkel montasje. Du kan fint forandre et rom i løpet av en kveld, sier Truls Skaugen.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Plater med løse spiler

Disse er en mellomting mellom ferdige spileplater og løse spiler. Du skrur platene på veggen og fester deretter spilene i fastsatte spor. Fordelen er at du kan variere hvor skjøten på spilene vil ligge og du får derfor en sømløs overgang mellom platene. Har du et stort tak, eller en vegg som er høyere enn standard, er dette en god løsning. Avstanden mellom spilene er fast, og du vet at de blir rette, så lenge platen er festet riktig.

Slik fester du plater med løse spiler:

  1. Mål, vatre og fest platene på samme måte som du fester ferdige spileplater. Det kan være du må sage for å tilpasse størrelsen på platene.
  2. Når platene er festet på veggen, tilpasser du de løse spilene slik at de ikke skjøtes på samme sted. Deretter klipser du spilene på platene i fastsatte spor.

Løse trespiler

En vegg laget av løse eikespiler.

Bilde: Med løse eikespiler har du mange muligheter. Foto: Peder Otto Dybvik/Protre

Med disse kan du leke deg både med avstanden mellom spilene og form på spileveggen. De er mer krevende å montere enn ferdige plater, og du trenger nok litt snekkerferdigheter eller hjelp av en håndverker for å få løse spiler til å sitte rett.

Dette er den rimeligste løsningen i innkjøp, men også den som krever mest innsats og tid. Dersom støy og dårlig akustikk er utfordringen, er dette løsningen som passer best. Da festes spiler på en vegg eller tak som ikke er plateslått. Under ligger lydabsorberende isolasjon og en sort glassfibervev.

Slik fester du løse spiler på veggen:

  1. Mål nøyaktig opp i den avstanden du ønsker og bruk vater, helst laservater, før du markerer hvor spilene skal stå.
  2. Tilpass spilene, sag om du må, og spikre spilene rett på veggen. Spikre i topp og i bunnen, og ha også et festepunkt på midten. Du må tåle små synlige dukkertspiker i spilene. Hvis du ønsker skjulte spikerfester, bør du bruke spikerpistol og feste spikrene på skrå.

Dette utstyret trenger du:

  • Måleverktøy: Mål nøyaktig opp veggen før du begynner.
  • Blyant: Kjekk når du skal markere på veggen.
  • Vater: Slik at platene og spilene står rett.
  • Sag: Du må kunne tilpasse plater og spiler.
  • Festemidler tilpasset produktet og veggene dine. Det kan være lim, skruer eller dykkspiker.
  • Skrumaskin: Slik at du får festet platene godt i veggen, dersom du bruker skruer.
  • Dersom du skal montere løse spiler, trenger du også laser for å få spilene rette.

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Når vi sier at vi tar hele jobben, så mener vi det. Alt du trenger å gjøre er å fortelle oss om prosjektet ditt, så tar vi en befaring og gir deg et tilbud på hele jobben.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!