XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Moderne hytte med kledning i solnedgang.Moderne hytte med kledning i solnedgang.
Moderne hytte med kledning i solnedgang.Moderne hytte med kledning i solnedgang.

Kledning til hytte: Dette bør du velge

Når du skal velge kledning til hytta har selvsagt beliggenheten mye å si, hvilken stil du ønsker på hytta, og hvor mye tid du vil bruke på vedlikehold.

– Når du reiser på hytta er det for å slappe av, ikke drive med vedlikehold. Siden hytta kan stå uten tilsyn i lengre perioder, er det viktig at kledningen som beskytter hytta er av god kvalitet. Den må både monteres og behandles riktig, sier butikkleder Monica Berge ved XL-BYGG Berge sag i Ølensvåg.

Minimum to ganger i året, høst og vår, bør du gå over kledningen og behandle eventuelle skader i kledningen og fjerne løv, mose eller annet organisk materiale som kan legge seg på veggen og skape et fuktig miljø, som igjen kan lage råteskade.

Den store fienden for trekledning er fuktighet, så hvordan du vil forebygge råte er et viktig poeng.

Du har tre hovedkategorier av kledning:

  1. Impregnert og på annen måte behandlet treverk, gjerne i furu
  2. Trevirke som er impregnert fra naturen side, som for eksempel malmfuru
  3. Gran som du enten overflatebehandler selv, eller får ferdig beiset eller malt fra leverandøren

Se vår store oversikt over forskjellige typer kledning her!

Impregnert kledning ved sjøen

Bilde: Malmfuru gir en svært vedlikeholdsvennlig kledning. Foto: Hasås

Særlig hytter ved sjøen og på fjellet vil være utsatt for mye værslitasje. Da er det viktig å satse på en kledning som tåler en støyt gjennom mange år, uten at du må gjøre så mye annet enn å følge litt med, fikse småtteri og ellers sørge for renhold. Hva du velger å satse på, for eksempel royalimpregnert eller malmfuru, kan både være et prisspørsmål og en smakssak.

Se også: Les mer om royalimpregering her

– Til sjøhytter har det i mange år vært vanlig å bruke impregnerte materialer på grunn av det fuktige kystklimaet, forteller forskningsleder Per Otto Flæte i bransjeforeningen Treteknisk.

Han legger til at det aller viktigste når du bygger på utsatte steder, er å sørge for at selve bygget er laget slik at fuktigheten ikke så lett finner veien inn i treverket. Flæte kan ikke få understreket nok hvor mye god vannavrenning og kledningens avstand til bakken har å si.

Bilde: Concise royalimpregnert kledning fra MøreRoyal. Foto: Ragnar Hartvig / Talgø MøreRoyal®

Det er også viktig å være klar over før du velger naturlig impregnert tre, som gråner og får en egen patina, så skal du være sikker på at det er det du vil ha:

– Ubehandlet tre vil nemlig utvikle en løsere overflate, som gir dårlig feste til beis og maling. Da bør du i så fall skrape av det løseste ytterst før du begynner med overflatebehandlingen.

Følg med på fjellet

Bilde: Moderne hytte som er beiset i fargen Snøhvit 81001 med Gjøco oljedekkbeis. Foto: Nye Hytter/Gjøco

Dersom du satser på en kledning som skal males eller beises, må du være forberedt på at det må holdes vedlike. Hytter på fjellet ligger ofte ubeskyttet til, slik at både sol, regn, snø og vind får fritt spillerom. Hvilken type overflatebehandling du velger handler i dag mye om smak og behag, men du må ikke slurve med vedlikeholdet.

– Sola skaper mest slitasje, så ofte kan du nøye deg med å beise solveggen, hvis resten av hytta ser bra ut. Også veggene som er mest utsatt for kraftig vind trenger hyppigere behandling, forteller teknisk sjef Ingeborg Venås hos beis- og malingsprodusenten Gjøco.

Les også: Beis eller maling - hva er best?

Valg av stil

Moderne hytte på platting med kledning i termofuru.

Bilde: Varmebehandlet kledning, som termofuru, er også et godt alternativ. Foto: Fritzøe Engros

Når du skal bygge hytte er det en god idé å sjekke ut hvilke alternativer som finnes for kledning, for du har mange muligheter her. Kledningstypen vil ofte følge det øvrige stilvalget du tar. Mange moderne hytter bygges for eksempel av kjerneved som ikke skal behandles med annet enn eventuelt jernvitrol for å gi en jevnere farge på hele hytta, mens mer tradisjonelle hytter oftere er malt eller beiset. Dessuten kommer de ulike typene kledning i mange slags bord, både stående og liggende med forskjellige profiler.

Les også: Termofuru som kledning

Det viktigste er å være klar på hvordan vær og vind påvirker, og tenke nøye gjennom hvor mye vedlikehold du er villig til å gjøre.

– Du må også alltid sjekke om reguleringsplanen til kommunen der hytta skal bygges sier noe om kledning og farge. Det kan være krav til for eksempel stående kledning og mørke jordfarger, påpeker Monica Berge hos XL-BYGG Berge sag til slutt.

Bilde: ULTIMALT Tømmerfals-panel fra G3 Gausdal Treindustrier som er behandlet med jernvitrol Foto: Tor Jensbakken, RGBMedia