Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Gode tips før du bygger terrasse på hytta

På hytta vil vi kose oss, og en del av kosen er å ha en platting eller veranda som ikke krever all verdens vedlikehold. For å få gode tips, har vi tatt en prat med butikkleder Monica Berge hos XL-Bygg Berge Sag i Ølensvåg.

– Pris og minst mulig vedlikehold er det kundene er mest opptatt av, forteller Monica Berge hos XL-Bygg Berge Sag.

Hun påpeker at hyttas beliggenhet har mye å si når du skal begynne å planlegge for den viktige uteplassen. Har du hytte på fjellet eller ved sjøen? Hvor er sola når? Svarene vil gi noen føringer for hvordan du bør tenke.

– Her hos oss går det mest i terrassebord fra MøreRoyal. De er jo ferdig innfarget, og ligger prismessig i mellomsjiktet. Også varmebehandlede bord går det mye av. De er helt stabile i tillegg til å være vedlikeholdsvennlige, forteller Berge.

Les også: Slik velger du riktig terrassegulv

Bruken avgjør valg av terrassebord

Hun legger til at hun selv valgte vanlig impregnerte bord da hun skulle bygge på hytta, av en helt spesiell grunn:

– Jeg vet at jeg kommer til å hakke is på terrassen, og da ville jeg rett og slett velge en rimeligere variant. Men jeg har satt den inn med olje fra MøreRoyal.

Hun forteller at også kebony har blitt mer og mer populært. Det er noe dyrere, men har lang holdbarhet, god stabilitet og trenger bare å vaskes.

Fordeler og ulemper med terrassebord

Terrassebord av kompositt, fremstilt av en blanding av trefiber og polymer, er absolutt også et alternativ å tenke på. Det er dyrere, men svært vedlikeholdsvennlig.

– Jeg ville absolutt ha vurdert det til en hytte ved sjøen. Det er mer sklisikkert for våte føtter, og det er ingen fare for å få flis i foten. Men på fjellet er det en annen sak. Mye frost kan nemlig ødelegge komposittbordene om man ikke tar alle forholdsregler. Der bør de være kompakte, for er det hulrom i dem kan de fort fryse i stykker om det ikke er sørget for tilstrekkelig fall.

Også Royalimpregnerte terrassebord er et populært valg på hytta, ettersom også disse er svært vedlikeholdsvennlige.

Viktig med godt underlag

norsk hytte med vedlikeholdsfri kledning, nylaget uteplass og bålbanne i front

Bilde: Det er viktig å ikke slurve med underlaget når du bygger terrassen. Denne hytta har fått terrassebord fra MøreRoyal. Foto: Nathan Lediard/Talgø MøreRoyal

Det er alltid viktig å ta hensyn til underlag og klima når det skal bygges terrasse eller platting. Frost er en trussel ikke minst mot stein, men det er mulig å sikre seg ved å sørge for god drenering og eventuelt bruk av frostsikre plater.

Fuktighet er også noe som kan ødelegge mye, så grus, duk og luft må til for å hindre at bordene råtner, og i tillegg sørge for at gress og andre vekster ikke finner veien opp mellom terrassebordene.

Les også: Skal du bygge terrasse? Slik gjør du det - steg for steg

Nivåforskjeller rundt hytta

liten hytte med store vinduer og terrasse i to nivåer

Bilde: Utnytt gjerne nivåforskjellene rundt hytta når du skal bygge terrasse. Her er det brukt CU-impregnerte terrassebord fra Hasås. Foto: Lugn Hytter

– Har du nivåforskjeller rundt hytta, gir det spennende muligheter. Du kan også skape disse forskjellene selv ved å mikse ulike materialer som treverk, belegningsstein og trapper for å få uteplasser til ulikt bruk: Soleplass, spiseplass og kanskje til og med et sted for skygge, foreslår Berge.

Tenk gjennom hva du ønsker deg før du lager en helhetlig plan. Bruk gjerne ulike materialer som spiller godt sammen rundt hytta.

Se også her for inspirasjon til hvordan du kan utforme terrassen og uterommet

De viktige terrasseskruene

Til slutt har Monica en viktig oppfordring til deg som drømmer om et vedlikeholdsvennlig uterom på hytta:

– Ikke vær gjerrig når du velger skruer! Det er både praktiske og estetiske grunner til det. Spør etter skruer som ikke gir fiberreisning (at treverket fliser seg). Det har mye å si for finishen. Aller best er det med skjult innfesting, slik at overflaten av gulvet blir helt glatt. Da unngår du jo også problemet med fiberreisning, forklarer Berge.

Les også: Slik bruker du skruer med skjult innfesting

Syrefaste skruer er også et viktig element, ikke minst i fuktig og salt klima:

– Her på Vestlandet er det bare syrefaste skruer som gjelder. Andre steder i landet kan det gå fint med andre skruer, men det er jo det tryggeste og sterkeste alternativet over alt. Det skal ikke mye til å skade belegget på vanlige skruer, og da blir det fort rust, avslutter Monica Berge.

Pusse opp hytta? Det får vi til!

Hos XL-BYGG møter du hyggelige eksperter som har en lidenskap for faget og det å gi deg som kunde gode råd. Vi følger deg gjennom hele prosjektet fra start til slutt – og gjerne etterpå.

Her ser du et utvalg av våre leverandører:

 • Baderomsinnredning: Noro Norge AS (bla. Hafa)
 • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS, Jeld-Wen Norge AS (Swedoor), Røros dører og vinduer AS
 • El-verktøy: Makita Norge AS
 • Festemidler: Essve Norge AS
 • Garasjeporter: Lista treindustri AS
 • Garderobe: Elfa Norge AS, Langlo AS
 • Gipsplater: Saint-Gobain Byggevarer AS - Gyproc
 • Gulv: Boen Bruk AS, Kährs Norge AS, Unilin Nordic AB (Pergo), Berry Alloc, Malorama AS
 • Gulvavretting og mørtel: Hey Di AS, Saint-Gobain Byggevarer AS - Weber
 • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
 • Isolasjon: Jackon AS, Vartdal plastindustri, Glava AS, Rockwool AS
 • Limtre: Sørlaminering AS
 • Listverk: Combiwood Barkevik AS, K. Kværner industri AS
 • Maling: Akzo Nobel Coating AS (Nordsjö)
 • Takrenner: Lindab AS
 • Trelast: Ringalm AS, Larvik impregneringskompani AS, Moelven Wood AS, Hasås AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Bergene Holm AS, Norra Skogsägerna, G3 Gausdal treindustrier
 • Trelast royalimpregnert: Marnar Bruk AS, Alvdal Skurlag AS
 • Uterommet: Krifon AS, Arnøy Engros AS
 • Utvendig tak: Alsvåg plater AS, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal, Isola AS
 • Varme: Jøtul AS, Nordpeis AS
 • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
 • Vindtetting: Hunton Fiber AS
 • Vindu: Gilje Tre AS, Lyssand-Frekhaug Salg AS, Natre Vinduer AS, Nordan AS, Norgesvinduet Bjørlo AS, Røros vinduer og dører AS
 • Våtrom: Fibo AS