XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Lys maling og beis på husvegg med hagemøbler foranLys maling og beis på husvegg med hagemøbler foran
Lys maling og beis på husvegg med hagemøbler foranLys maling og beis på husvegg med hagemøbler foran

Beis eller maling – hva er best?

Skal du male eller beise ute og lurer på hva du skal velge for å få resultatet du ønsker? Her får du vite det du trenger om oljebeis, dekkbeis og maling ute.

Å behandle huset utvendig er viktig for å beskytte fasaden slik at den holder seg intakt og uten skader, og for at huset skal se pent ut. I tillegg til husveggene, består fasaden også av grunnmur, vinduer, dør og eventuelle arkitektoniske detaljer.

Beis, maling eller dekkbeis?

Et hus med trekledning kan behandles med beis, dekkbeis eller maling. Utseendemessig kan vi skille disse slik:

 • Beis er en transparent behandling som beholder den flotte strukturen i treverket.
 • Maling er en dekkende behandling som demper strukturen i treverket.
 • Dekkbeis er mellomting mellom beis og maling. Det er en dekkende behandling som likevel beholder noe av strukturen i treverket.

Les også: 11 tips til deg som vil male med farger

Det har vært stor teknologisk utvikling innen fasadebehandling, og du får produkter spesialtilpasset for å tåle det tøffe klimaet vi har i Norge. På generell basis kan vi si at malinger har lengre vedlikeholdsintervaller enn dekkbeis og beis – fordi de danner den tykkeste filmen på treverket og derfor tåler mer slitasje og påkjenning. Dekkbeiser har igjen lengre vedlikeholdsintervall enn beis – av samme årsak.

Bilde: Med maling får du lengre vedlikeholdsintervaller enn med beis og dekkbeis. Foto: Nordsjö

Forskjellige typer beis

Mette Dahl hos Nordsjö forteller at hus- og hytteeiere gjerne har ulike ønsker når det gjelder beis. Det kan være en vanntynnet moderne beis til funkishuset, eller en tradisjonell tjærebeis til hytta på fjellet. Nordsjö har tre ulike typer beis.

Les også: Vedlikehold av terrasse, veranda og platting

– Beisene har ulike dekkgrader og glansgrader. Noen liker det blankt – ofte på fjellhytta (Nordsjö Tinova Traditional Tixett), og noen vil ha et mattere utseende på sitt mer moderne hus (One Transparent eller Tinova Transparent), forteller Dahl.

I tillegg til eksteriørbeis fra Nordsjö, har XL-BYGG flere andre kjente merker – som Trebitt oljebeis fra Jotun, Drygolin oljedekkbeis og Tyrilin tjærebeis, Herregård Exclusive oljedekkbeis fra Gjøco, for å nevne noen.

Bilde: Her ser du oljebeis i fargen Trebitt 0675 Seterbrun fra Jotun. Foto: Jotun

Skal du bruke beis finnes det flere forskjellige typer, her er forskjellen på dem:

 • Oljebeis: gir treverket farge uten å skjule mønsteret i treverket og gir et naturlig utseende. Et fint valg til ny kledning ettersom det regnes som en transparent behandling.
 • Dekkbeis: en dekkende variant som gir en dempet trestruktur, men fargen du ønsker.
 • Tjærebeis: gir det samme utseende som tretjære, men har de beskyttende egenskapene til en beis.

Les også: Ta bærekraftige valg til boligen

Tjærebeis må ikke forveksles med tjære. Skal du for eksempel behandle fasaden på hytta og det tidligere er brukt tjære, bør ikke denne overmales med maling, beis eller tjærebeis. Det kan nemlig føre oppsprekking og gjennomblødning.

Gå for kvalitet

Kjøp kvalitetsprodukter når du skal behandle fasaden. Med skikkelige produkter får du gjerne en behandling som varer lenger. Besøk et av våre byggevarehus, så hjelper vi deg med å finne produktet som dekker ditt behov – både når det gjelder beskyttelse, varighet og et pent resultat.

Bilde: Husk å mette endeveden (kappflatene) når du beiser, slik at du unngår fukt opp i kledningen. Her ser du fargen 1016 Blek Sand fra Jotun. Foto: Jotun

Jevnlig vedlikehold gir lang holdbarhet

Hvor lang tid det går mellom hver gang du må overflatebehandle huset ditt avhenger ikke kun av kvaliteten på produktet, men også på hvor godt fasaden er ivaretatt.

Malingsprodusent Nordsjö forteller at det er med beis som med maling, det skal være minimum 5 plussgrader gjennom hele døgnet før man beiser.

– Beis aldri i direkte sollys, da tørker beisen så fort at det kan være tungt å stryke den ut og få en jevn flate. Beis aldri i regnvær, eller om det er meldt regn de neste timene. Beisen må få tid til å tørke før den blir utsatt for regn, forteller Mette Dahl hos Nordsjö.

Husk at beis har forskjellige tørketider, så les på emballasjen og planlegg deretter.

Les også: Male inne? Dette utstyret trenger du

Du bør vaske fasaden hvert år for å fjerne skitt, alger og sopp som kan danne grobunn for råteskader. Du får selvrensende overflatebehandlinger, både maling og beis, slik at skitt, forurensning og svertesopp i mindre grad fester seg. Husk å kontrollere kuttflater og endeved for å sikre at de er godt mettet og vann ikke trenger inn og skader treverket.

Et panelbord kan sammenlignes med en avskåret blomst. Settes den i vann vil blomsten suge vann helt fra kuttflaten og opp til blomsten. Det samme skjer med panelbordet.

Bilde: Ikke glem grunnmuren når du skal behandle fasaden. Her ser du Jotun Mur 1973 Antikkgrå. Foto: Jotun

Husk å behandle grunnmuren

Mange glemmer grunnmuren når de skal male huset, men den er en viktig del av fasaden. En pen grunnmur, malt i en vakker farge, underbygger husets eleganse og skaper en helhet. Selv om hvit er en populær farge på grunnmur kan den ofte bli hard mot grønn plen eller mørk stein, tenk derfor over grunnen huset står på når du velger farge.

Fukt er murens verste fiende, velg derfor en murmaling som er både diffusjonsåpen og vannavvisende. Den vil holde vannet ute og hindre flassing.

Bilde: Mørke farger på huset spiller mer på lag med naturen enn lyse farger. Foto: Nordsjö

Tips til husets detaljer

Fargevalg kan fremheve arkitektur og detaljer. Jo større kontrast mellom fargen på fasade og vinduer og dører, desto mer settes detaljene i fokus. Slik kan du dempe eller fremheve husets detaljer. Om du ønsker et diskret og elegant uttrykk velger du svake kontraster med ton-i-ton-farger. En enkelt huskeregel er:

 • Arkitektur med mange detaljer tåler ofte flere farger og større kontraster enn moderne hus i stilren arkitektur.

Les også: 3 grunner til at stadig flere velger ytterdør med farge

Husk også å velge en spesialmaling til vindu og dør utvendig, så er du sikker på best mulig resultat.

Bilde: Har huset detaljer, kan det være fint å benytte flere farger for å skille på eksteriøret. her ser du fargene JOTUN 0152 Staverngul, Staffasje: JOTUN 1453 Bomull, Vinduer: JOTUN 0745 Grønn Umbra, Dør: JOTUN 0734 Brunsvart, Mur: JOTUN 1402 Canvas. Foto: Jotun

Velge farge på beis og maling ute

Fargevalg kan avgjøre hvordan huset fremstår: Tidløst, moderne eller om det skiller seg ut. Når du skal velge farge på eksteriørmaling eller beis, er det et par ting som er kjekt å vite:

 • Fargen på fasaden kan tydeliggjøre stilen til et hus, undersøk derfor tidsepoken huset er fra for inspirasjon
 • Både nøytrale nyanser og fargerike kontraster vil gi huset karakter, men på hver sin måte
 • Mørke farger gir en mykere overgang til vegetasjonen
 • Ønsker du at huset skal se nymalt ut lenge, bør du velge malingstypen som er best på farge- og glansholdbarhet

Les også: Trendfarger: Fargerikt utendørs

Som med maling, er farger på beis mote eller tradisjoner. Mange farger holder seg i årevis, mens andre faller ut av motebildet.

– Akkurat nå ser vi at grått i alle varianter, fra helt lyst til helt svart, er inn i tiden på tradisjonelle og moderne hus, og at fjellhytter blir beiset mørke, men ofte med litt varm tone. Brunsort (Scandinavian Dark Brown) er en veldig populær farge, forteller Mette Dahl fra Nordsjö.