Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Skal du male eller beise huset utvendig i år?

Vi behandler våre hus utvendig for å beskytte fasaden slik at den fortsatt er intakt og uten skader – og for at huset skal ha et pent utseende. En husfasade består som regel av husvegg, grunnmur, vindu- dør og detaljer.

Det er som regel stor grad av egeninnsats i et malingsprosjekt hjemme, og investering i utstyr og kanskje til og med en maler til å gjøre jobben, er ofte mye større enn investeringen i selve malingskjøpet. Det kan derfor bli dyrt i lengden å spare penger på å ikke kjøpe den beste malingen.

Beis, maling eller dekkbeis?

En trekledning kan behandles med beis, dekkbeis eller maling. Utseendemessig kan vi skille disse slik:

  • Beis er en transparent behandling som beholder synlig den flotte strukturen i treverket.
  • Maling er en dekkende behandling som demper strukturen i treverket.
  • Dekkbeis er mellomting mellom beis og maling. Det er en dekkende behandling som likevel beholder noe av strukturen i treverket.

På generell basis kan vi si at malinger har lengre vedlikeholdsintervaller enn dekkbeis og beis – rett og slett fordi de danner den tykkeste filmen på treverket og tåler derfor mer slitasje og påkjenninger. Dekkbeiser har igjen lengre vedlikeholdsintervall enn beis - av samme årsak.

Det har vært en stor teknologisk utvikling på maling de siste årene og mange nye typer har kommet på markedet – spesialtilpasset for å tåle det tøffe klimaet vi har her i landet. Vi hjelper deg å finne malingen som dekker akkurat ditt behov – både når det gjelder utseende, påføringsegenskaper, beskyttelse og varighet.

Artikkelbilde Norsjo_Huset_ved_Nidelven.jpg
Med maling får du lengre vedlikeholdsintervaller enn med beis og dekkbeis. (Foto: Nordsjø)

Opptatt av lang holdbarhet?

Husk at antall år til neste gang du skal male avhenger av malingen du velger, men det avhenger også i stor grad av hvilken tilstand fasaden din er i. Det blir som med en bil – hvor langt den går eller hvor lenge den virker, avhenger av at den stelles og vedlikeholdes underveis. Det samme gjelder husfasaden – den må vedlikeholdes. Den bør vaskes med utvendig husvask hvert år for å fjerne skitt, alger og sopp - som gir et lite pent utseende og som kan danne grobunn for utvikling av råte.

En selvrensende maling vil forenkle den årlige vasken fordi skitt og forurensing fester seg i liten grad og derved vaskes bort av regnvær. Kuttflater og endeved bør kontrolleres for å sikre at de er mettet godt med grunning/maling slik at vann ikke trenger inn her og skader treverket. Et panelbord kan sammenlignes med en avskåret blomst. Settes den i vann vil blomsten suge vann helt fra kuttflaten og opp til blomsten. Det samme skjer med panelbordet. Dersom kuttflaten ikke er tettet med maling - vil regnvann trekke langt opp i panelbordet, gi fuktskader til treverket. Det er nettopp dette et malingssystem skal forhindre – at vann trenger inn i treverket. Tørt tre råtner ikke!

Artikkelbilde Jotun_Dekkende_1016_Blek_Sand.jpg
Husk å mette endeveden (kappflatene) når du beiser, slik at du unngår fukt opp i kledningen. (Foto: Jotun)

Utseende har større betydning enn noen gang

Et godt fargevalg er essensielt for å trives omkring huset vårt. Det å velge farger til et helt hus utvendig, er derfor en stor avgjørelse for de aller fleste. Noen farger har den unike egenskapen at de oppleves både som tidløse og moderne. Ved å sette sammen fargene på ulike måter, kan du tydeliggjøre den stilen som passer ditt hus best. Om du velger en fargesetting i nøytrale nyanser eller mer fargerike kontraster, vil nye farger gi huset karakter og by på en etterlengtet fornyelse.

Spill på lag med naturen, og husk at mørke farger ofte gir en mykere overgang til vegetasjonen. I våre butikker hjelper vi deg gjerne med en helhetlig fargesetting av huset. Ønsker du at huset skal se nymalt ut lenge? Velg malingen som er best på farge- og glansholdbarhet!

Artikkelbilde Nordsjo_Superstudio.jpg
Mørke farger på huset spiller mer på lag med naturen enn lyse farger. (Foto: Nordsjø)

Husk grunnmuren

Mange glemmer grunnmuren når de skal male huset, og tenker ikke over hvor viktig en velholdt grunnmur er for totalinntrykket av huset. En pen grunnmur, malt i en vakker farge, underbygger husets eleganse og skaper en helhet. Har du derimot en grunnmur full av sprekker, skader, flass, sopp eller mosevekster, hjelper det ikke at huset ellers er vakkert og nymalt – grunnmuren ødelegger og trekker hele inntrykket ned.

Fukt er murens verste fiende. Enten muren er grunnmuren til et hus med trekledning, en frittstående kaldmur eller hele huset er dekket av murpuss, er fukt som regel til stede. Fukten vil trenge inn i muren fra bakken. En godt utført dreneringsjobb vil kunne bremse fuktopptaket, men ikke hindre det. Det er viktig at muren får mulighet til å slippe ut fuktighet. Vann som ligger i muren fryser om vinteren og kan gi sprekker og skader. Velg derfor en murmaling som er både diffusjonsåpen og vannavvisende, den vil derfor holde vannet ute og derved hindre flassing.

Grunnmuren er en viktig del av fasaden, og bør males i en farge som gir huset en forankring i grunnen det står på. Mange maler muren i ren hvit, noe som ofte kan bli veldig hardt mot grønn plen eller mørk stein. Riktig farge på grunnmuren er helt avgjørende for en flott helhet på huset.

Synes du det er vanskelig å velge riktig grunnmurfarge, hjelper vi deg gjerne med fargevalget.

Artikkelbilde Jotun_Drytech_Mur_1973_antikkgraa.jpg
Ikke glem grunnmuren når du skal behandle fasaden. (Foto: Jotun)

Tips til husets detaljer

Et vellykket fargevalg fremhever vakker arkitektur og flotte detaljer. Jo større kontrasten er mellom fasadefarge og vindu og dør, desto mer settes detaljene i fokus. Slik kan du dempe eller fremheve husets detaljer. Om du ønsker et diskret og elegant uttrykk velger du svake kontraster med ton-i-ton-farger.

Arkitektur med mange detaljer tåler ofte flere farger og større kontraster enn moderne hus i stilren arkitektur. Inngangspartiet er et fint sted å begynne dersom du ønsker å teste ut fargesterke varianter. Velg alltid en spesialmaling til vindu og dør utvendig. Den er tilpasset høvlede/glatte overflater for bedre heft og finish, og har gjerne ekstra god kantdekk. 

Artikkelbilde Jotun_Drygolin_Nordic-Extreme_0152_Staverngul.jpg
Har huset detaljer, kan det være fint å benytte flere farger for å skille på eksteriøret. (Foto: Jotun)

Kom og se utvalget og hent prøver i butikk

Galleri_utstilling_eksteriormaling_1_1050x650.jpg
Vi har maling, beis eller dekkbeis for ditt prosjekt. Foto: XL-BYGG
Galleri_utstilling_eksteriormaling_3_1050x650.jpg
Se hvordan ulike fargeprøver blir på treverk. Foto: XL-BYGG
Galleri_utstilling_eksteriormaling_4_1050x650.jpg
Vi har tilbehør fra de ledende leverandørene. Foto: XL-BYGG
Galleri_utstilling_eksteriormaling_2_1050x650.jpg
Med kvalitetspensler gjøres jobben penere og raskere. Foto: XL-BYGG

Hvorfor velge XL-BYGG til å ta hele jobben:

Egen prosjektleder som koordinerer håndverkere og er din faste kontaktperson gjennom hele prosjektet. Enkelt og oversiktlig, enten du trenger hjelp til et lite eller stort prosjekt.

Riktig kompetanse og fageksperter som hjelper deg med valg av materialer, finner gode løsninger og sørger for proffe håndverkere til gjennomføring av prosjektet ditt.

Trygghet i å ha valgt en lokal aktør med nasjonal tilstedeværelse som har Norges største bolig- og byggevareaktør som eier. Vi bryr oss om lokalsamfunnet, og ved å handle hos oss støtter du lokalt næringsliv.

Konkurransedyktige priser fordi XL-BYGG er en ledende aktør i byggevarebransjen. Det kommer naturligvis deg som kunde til gode ved at vi kan tilby deg byggevarer av beste kvalitet til en god pris.

Én fakturaavsender og ingen overraskelser og du slipper faktura fra forskjellige hånd­verkere og byggevarehus. Du får kun faktura fra XL-BYGG som gir deg full oversikt over vareforbruk og håndverksarbeid. Prosjektet ditt blir levert som avtalt. Enklere blir det ikke, Klappet & Klart.

Slik fungerer det:

1. Fortell oss om prosjektet og vi kommer på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig løsning og pris.

2. Din personlige prosjektleder sørger for en effektiv prosess i samarbeid med proffe håndverkere.

3. Så blir jobben gjort som avtalt og du får faktura fra XL-BYGG. Enklere blir det ikke.