XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Nytt hyttegulv eller male det gamle tregulvet?

Drømmer du om et nytt og moderne gulv på hytta? Heltre i furu eller eik er et populært alternativ, men mange legger også hyttegulv i laminat eller velger malt gulv for en enklere løsning.

På et stort antall hytter ligger det i dag tregulv eller parkett som hytteeierne ønsker å gjøre noe med. Enten fordi gulvet er slitt eller kanskje har et utseende som oppleves som umoderne.

Å bytte ut hyttegulvet med et nytt laminatgulv eller et mer moderne parkett- eller heltregulv, er ofte den mest populære løsningen. Spesielt hvis det gamle gulvet har mye knirk, hakk eller store glipper mellom gulvbordene.

Nytt hyttegulv i parkett eller heltre

– De heltregulvene vi selger mest av, er furugulv. Det brukes mye i hytter fordi det oppleves som det mest autentiske og naturlige valget, forteller butikkansvarlig Øyvind Olsøy i XL-BYGG i Mjøndalen.

Til forskjell fra et hus, har de fleste hytter ikke jevn temperatur året rundt. Ettersom tre er et levende materiale, vil derfor store temperatursvingninger og endringer i luftfuktigheten påvirke utseendet på gulvet hvis du velger nytt heltregulv eller parkett. Treverket krymper og utvider seg etter hvor varmt eller kaldt det er i rommet.

Det er med andre ord ikke feil å legge tregulv på hytta, men det er viktig å ta hensyn til klimaet gulvet skal legges i.

Bilde: Her ser du heltregulv i furu fra Moelven Wood, hardvoksoljet i en svart nyanse de kaller Etna. (FOTO: Moelven Wood)

For å unngå at det oppstår bulker i gulvet, bør du ideelt sett akklimatisere gulvbordene på hytta i den fuktigste perioden. Da har gulvbordene utvidet seg før hyttegulvet skal legges. Det vil være variasjoner mellom ulike gulvtyper, snakk med en av våre gulveksperter i ditt lokale byggevarehus for råd om hva som bør gjøres på din hytte.

Velger du et tregulv, må du være obs på både parkett og heltre tåler mindre slitasje på grunn av sin myke og naturlige overflate. Det anbefales derfor å legge laminat eller fliser på gulvet i entreen, da denne gulvflaten ofte er utsatt for litt røffere behandling når både to- og firbeinte skal inn og ut av hytta til alle årstider.

Hyttegulv i laminat

Bilde: Ved å velge et laminatgulv av god kvalitet, vil du nesten ikke kunne se forskjell fra et ekte tregulv. (FOTO: Berry Alloc)

Laminat har en hard og slitesterk overflate som tåler mer enn tradisjonelle tregulv. Det kan være en stor fordel på spesielt fjellhytter, når hele familien tramper inn på skisko og slalåmstøvler, eller hundepoter legger igjen en dam av smeltevann i gangen.

Ved å velge et laminatgulv av god kvalitet, vil du nesten ikke kunne se forskjell fra et ekte tregulv. Du får også laminat som etterligner fliser eller steingulv. Med nye strukturer i overflaten oppleves også laminat som varmere og mer levende å gå på enn tidligere.

Hvis du først skal skifte ut gulvet og velger å ettermontere gulvvarme samtidig, vil varmefølelsen imidlertid være den samme uansett hvilken gulvtype du velger. Gulvvarme er ikke bare en behagelig luksus på hytta, det gir også et godt inneklima og fordeler varmen bedre rundt i rommet enn for eksempel panelovner gjør.

I likhet med parkett og heltre, kommer laminatgulv i ulike bordstørrelser og lengder, og det er fullt mulig å få ekstra lange, ekstra brede og ekstra smale bord også i denne gulvtypen.

Les også: Velg lange og brede gulvbord for bedre romfølelse

Les mer om laminatgulv her

Kan man male parkettgulv?

Bilde: Å beholde gulvet du allerede har, er både billigere og bærekraftig. Her har gulvet fått ny farge med gulvmaling fra Nordsjö. (FOTO: Nordsjö)

Svaret på det er JA, og det er sannsynligvis enklere enn du tror. Dette kan være et alternativ dersom du ikke ønsker å skifte ut parkettgulvet, eller ønsker en midlertidig løsning i påvente av et større prosjekt.

I motsetning til å slipe parkett, som kan være en ganske tidkrevende og støvete affære, er det ikke vanskelig å male heltre- eller parkettgulv. Er gulvet lakkert, må du ha et strøk med heftgrunning før du maler. Er parketten oljet eller beiset, trenger du et strøk med kvist -og sperregrunning før du påfører gulvmalingen. Vil du male et ubehandlet tregulv, er fremgangsmåten den samme, men puss gjerne med et fint slipepapir (K180) mellom strøkene for å få vekk fiberreisning fra treet.

Husk å vaske og maskere før du setter i gang, og påfør malingen i samme retning som gulvbordene ligger. XL-BYGG fører gulvmaling fra Trestjerner og Nordsjö, du finner fargekart i ditt lokale byggevarehus.