XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Utendørs vegg påføres hvit maling med malekost fra JordanUtendørs vegg påføres hvit maling med malekost fra Jordan
Utendørs vegg påføres hvit maling med malekost fra JordanUtendørs vegg påføres hvit maling med malekost fra Jordan

Trenger gården eller fjøset et nytt strøk med maling?

Det å vedlikeholde driftsbygninger og store hovedhus er både en tid- og kostnadskrevende jobb. Å velge maling av riktig kvalitet har større betydning enn du kanskje tror.

Gårdsbygninger blir utsatt for mer slitasje enn et tradisjonelt bolighus. Det kan skyldes alt fra vær og vind til husdyr og redskap. Du gjør derfor deg selv en tjeneste ved å velge materialer som tåler en trøkk, og vedlikeholdsprodukter som holder lenge.

– Landbrukseiendommer består ofte av mange og store bygninger. Selv om det er fristende å velge den billigste beisen, er det mye bedre å bruke gode produkter og slippe å male så ofte, sier Kjetil Rognerud hos XL-BYGG Lesja.

I tillegg til å være proffselger hos XL-BYGG, er han også gårdbruker med egne bygninger å vedlikeholde. Han er godt kjent med at det vanligste lenge har vært å tilby tradisjonelle løsemiddeltynnede oljemalinger til landbruket, der pris ofte har vært mer avgjørende enn holdbarhet.

Mer om landbruk: Dette kan vi i XL-BYGG hjelpe deg med

Kvalitetsmaling gir mindre jobb

– Velger du i stedet en maling med lang holdbarhet, slipper du ekstra arbeidsinnsats og kostnader i forbindelse med hyppigere vedlikehold. Drygolin Nordic Extreme holder for eksempel 3-4 ganger lenger enn en de tradisjonelle oljemalingene, påpeker han.

Et produkt av god kvalitet vil ofte være selvrensende og holder på glans, farge og beskyttelse i mange år. Selve påføringen vil i mange tilfeller også være enklere takket være malingens egenskaper, enten du velger å bruke malerkost eller malersprøyte.

Sprøytemaling har de siste årene blitt et stadig bedre alternativ til tradisjonell påføring. Ifølge Jotun kan du spare opptil 75 prosent i tid ved å sprøytemale en bygning utvendig, sammenlignet med å bruke rulle og pensel. Sprøytemalingen du får kjøpt i dag støver mindre enn tidligere, da du i mye større grad risikerte malingsflekker på avveie.

Er du mer komfortabel med rulle og pensel, kan vi anbefale «rull og etterstryk»-metoden. Ved å kombinere utendørsrulle med pensel, går malerjobben raskere enn ved bruk av bare pensel alene. Rullesettet flytter malingen raskt opp på veggen, mens du etterstryker med pensel for et jevnt resultat og god dekking av kantene.

Bilde: Jordan rullesett for hus og gjerde kommer i to størrelser tilpasset stående eller liggende kledning. Foto: Jordan

Husk også at XL-BYGG selger maling som er beregnet for områder du for eksempel må vaske med høytrykksutstyr, blant annet tokomponent maling – som epoxy.

Les også: 6 tips til takløsninger for landbruket

Male metallfasader

På en del nyere låver og øvrige driftsbygninger er den tradisjonelle trekledningen byttet ut med metallplater. Også disse trenger vedlikehold som beskytter mot erosjon og bevarer platefasadens farge og glans.

Professional Metal Facade fra Nordsjö er en halvblank maling beregnet til nettopp dette. Professional Metal Roof er en halvblank, dekkende maling til metalltak, som i tillegg til å sørge for høy glans- og fargebestandighet, gir meget god rustbeskyttelse.

Hva med landbruksmaskiner som har sett sine bedre dager? Med Hammerite Metallmaling kan du male direkte på rust eller galvanisert metall, og du trenger heller ingen grunning eller primer før du maler.

Les også: Trenger du nye dører til hovedhuset? Få inspirasjon her!

Bytte farge på låven?

Ny farge på driftsbygningen er kanskje ikke det som står øverst på prioriteringslisten over nødvendig vedlikehold, men noen ganger det også ønskelig med en oppdatering av selve fasaden.

I Norge er fargen på låve og fjøs tradisjonelt kjennetegnet med sitt røde ytre. Men dette var ikke opprinnelig noe bevisst stilvalg – rød maling var nemlig billigere enn hvit maling.

Derfor ble den røde malingen valgt til de store driftsbygningene, mens det ble kostet på å bruke hvit maling til hovedhuset/våningshuset. Her ble ofte baksiden malt rød, mens fronten var hvit – for å redusere kostnaden.

Selv om det fremdeles i stor grad er rødt som regjerer på norske gårdsbruk, ser vi også varianter av brunt, gult og hvitt.

Du kan stole på XL-BYGG

Planlegger du større eller mindre vedlikehold av hovedhus, driftsbygninger eller andre gårdsbruk? XL-BYGG kan følge deg gjennom hele prosjektet fra start til slutt – og etterpå. Med våre leverandører er du sikret kvalitet i alle ledd.

 • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS
 • Festemidler: Essve Norge AS, Christiania Spigerverk AS
 • Garasjeporter: Lista treindustri AS
 • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
 • Isolasjon: Jackon AS, Vartdal plastindustri, Glava AS, Rockwool AS
 • Limtre: Sørlaminering AS
 • Listverk: K. Kværner industri AS
 • Maling: Akzo Nobel Coating AS (Nordsjö), Gjøco AS, Jotun AS, Orkla House Care Norge As (Jordan malerverktøy)
 • Mørtel og avretting: Hey Di AS
 • Takrenner: Lindab AS
 • Trelast: Ringalm AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Norra Skogsägerna, Fjällbonäs Trävaru AB, Byglandsfjord Sag ANS, AB Hilmer Andersson, Lundgrens Hyvleri AS
 • Trelast impregnert: Larvik impregneringskompani AS
 • Trelast royalimpregnert: Marnar Bruk AS
 • Trelast behandlet kledning: Moelven Wood AS, Hasås AS, Bergene Holm AS, G3 Gausdal treindustrier
 • Utvendig tak: Alsvåg plater AS, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal
 • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
 • Vindtetting: Hunton Fiber AS

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!