XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Gårdstun med hus i Staverngul kledning fra Hasås. Gårdstun med hus i Staverngul kledning fra Hasås.
Gårdstun med hus i Staverngul kledning fra Hasås. Gårdstun med hus i Staverngul kledning fra Hasås.

Vedlikehold av driftsbygninger og gårdsbruk

Vi vet at vedlikehold av driftsbygninger og annen bygningsmasse er en helårsjobb. Hos XL-BYGG hjelper vi deg å skaffe det du måtte trenge – når som helst.

Hos XL-BYGG trenger du ikke forklare hvordan det er mulig å være både tømrer, mekaniker, maler og matprodusent på samme tid. Tittelen bonde holder i massevis.

– Jeg er selv gårdbruker, i tillegg til å være utdannet tømrer. Det kommer jo godt med når jeg kan bistå med forslag til tekniske løsninger og andre typer byggeprosjekter for bønder som kommer hit for råd og bistand, forteller proffselger Kjetil Rognerud hos XL-BYGG Lesja.

XL-BYGG er å finne over store deler av landet. Selv om ikke alle våre medarbeidere også er bønder i tillegg, møter du hyggelige eksperter på de fleste områder innenfor bygg, vedlikehold og maling i våre byggevarehus.

Få hjelp til materialvalg

En driftsbygning er ofte mer utsatt for slitasje og skader enn annen bygningsmasse. Det gjør at det er viktig å velge materialer som er bestandige og som tåler en tøffere belastning. Vær og vind får også stadig mer å si for valget av utvendig kledning.

– Det er mye forespørsler på stålplater fra bønder. De tåler ikke fysiske påkjenninger, men med tanke på vær og vind er de tilnærmet vedlikeholdsfrie, påpeker Rognerud.

Har du en bygning som er utsatt for mye aktivitet fra maskiner og dyr, er det ofte en fordel å bruke treverk. Det er enklere og rimeligere å skifte ut enkeltbord enn hele plater, skulle materiale komme til skade.

Les også: Slik vet du at det er på tide å bytte kledning

Vedlikeholdsfri/vedlikeholdsvennlig kledning er et stadig mer populært alternativ, men blir fort kostbart for en bygning i låvestørrelse. Da kan vanlig grankledning være et rimeligere alternativ. Her kan du spare arbeidstimer på å bestille fabrikkmalt med grunning, mellomstrøk eller til og med toppstrøk fra fabrikk.

Justert kledning er Hasås’ mest solgte kledningsprofil, og kommer i en kvalitet som passer godt på en driftsbygning. Denne kledningen kan fås ferdig grunnet eller grunnet og mellomstrøk fra fabrikk i akkurat den fargen du måtte ønske.

Bilde: Hasås har mange ulike kledningsprofiler. I tillegg leverer de skreddersøm, slik at du kan gjenskape det gamle dersom du skal restaurere en eldre kledning. Foto: Hasås/Fogra Reklamefoto

Les også: Mer om “ferdigmalt” kledning

Restaurering av eldre byggPå et gårdsbruk finner vi ofte flere eldre bygninger. Når det er behov for restaurering, er det en god anledning til å få gjort alt «riktig» igjen fra bunnen av. Når strømkostnadene er som de er, bør både etterisolasjon og vindsperre prioriteres for å unngå kuldebroer.Hunton Vindtett har lenge vært den mest solgte vindsperren til utvendig bruk, både på nybygg og ved rehabilitering. Hunton Vindtett Plus er en ny produktserie som gir enda bedre beskyttelse. Disse vindtettplatene er stivere enn tidligere, og tåler å bli montert i ustabilt vær med mye regn uten at de slår seg. Duk er da heller ikke nødvendig. Siden platene har fals, er de også rimeligere og raskere å montere, samtidig som de kan brukes på varierende stenderbredde.Husk: Uansett om arbeid skal utføres før solen har stått opp eller etter at den har gått ned, er godt arbeidslys viktig for å ha best mulig arbeidsforhold. Dersom du ikke har optimale lysforhold, bør du gå til innkjøp av en arbeidslampe som kan hjelpe deg med dette. Image

Bilde: Mareld Starburst 23 000 er en ekstremt kraftig arbeidslampe med både app- og sensorstyring. Seks ulike lyskilder gir deg til sammen 23 000 lumen, med lysarmer som kan vinkles etter behov. Lampen kan både festes på stativ eller henges på krok. Foto: Luna Group

Hold på taket

Taket trenger også en regelmessig sjekk, og det er viktig å være klar over at stadig hyppigere ekstremværhendelser stiller enda høyere krav til materialkvalitet og vedlikehold enn tidligere.

Les også: 6 tips til takløsninger for landbruket

Hos XL-BYGG får du byggevarer og utstyr fra en rekke kjente leverandører, se gjerne oversikten over utvalgte leverandører for landbruket nederst på denne siden.

– Vi henter gjerne inn 3-4 forskjellige pristilbud på materialer og setter sammen pakker med de byggevarene, festemidlene og produktene kunden trenger. Vi kan også ta imot spesialbestillinger, eller sette deg i kontakt med en entreprenør dersom det er et større prosjekt du trenger hjelp med, sier Kjetil Rognerud.

Bilde: Det kan være mye å spare ved å etterisolere et eldre våningshus, men også driftsbygninger har ulike tekniske installasjoner som trenger isolasjon. Foto: Rockwool

Bygge nytt?

Jackon tilbyr en rekke byggesystemer for fundament og grunnmur som dekker ulike bygningstekniske krav. Hva som er riktig fundamentløsning til det enkelte prosjekt avhenger av type bygning, bruksområde, myndighetskrav og øvrige faglige vurderinger.

Jackon Siroc® anbefales til bygg med lavere krav til isolasjon, som driftsbygninger, lager eller industri. Produktet er oppgradert med utvendig fibersementplate som erstatter den tidligere betongoverflaten, noe som reduserer vekten med 30 prosent.

Isolasjon i driftsbygninger

Mange driftsbygninger har ofte en rekke ulike tekniske installasjoner. Det kan for eksempel være fyrkjeler, ventilasjonskanaler, kalde og varme rør, tanker og beholdere. Ikke alle delene av en installasjon eller et VVS-anlegg trenger isolasjon, men i de aller fleste tilfellene vil en riktig isolasjonsløsning gi redusert varmetap og energiforbruk, bedre lyddemping og frostsikring og bedre inneklima. For ikke å snakke om økt brannsikkerhet.

Rockwool er blant XL-BYGG sine leverandører av isolasjon, og har et bredt spekter av isolasjonsprodukter beregnet for ulike typer rør og VVS- installasjoner som ofte brukes i forbindelse med gårdsdriften. Felles for produktene er at de gir en trygg og holdbar løsning, er enkle og montere og gir en installasjon med lenger levetid og mindre vedlikeholdsutgifter.

Kunnskap om produktene

Vanligvis er det aggressivt miljø i mange driftsbygninger. Både fukt, møkk og ammoniakk er blant faktorene som må tas hensyn til ved innvendig materialvalg og vedlikehold.

– Mange steder holder det ikke med vanlig materiale for at bygget skal tåle det over tid. Der det er krav på godt renhold og mye vasking, burde du ikke ha treverk som råtner. Det finnes både plastikk, betong, plater, betongfliser og andre materialer som tåler denne behandlingen bedre, informerer proffselger Kjetil hos XL-BYGG om.

Bilde: Forestia EliteX veggplater er skapt for hard bruk over tid ettersom de har melaminbelegg på begge sider. Velg mellom klassiske farger eller mer moderne dekorer. Foto: Forestia

Til bruksrom i driftsbygninger, industri- eller produksjonslokaler, kan for eksempel Forestia eliteX vegg- og himlingsplater være et godt alternativ. Disse er skrufaste og fuktbestandige (klimaklasse 2), og velegnet til lokaler der det stilles høye krav til renhold og miljø.

Også skruene som brukes må kunne tåle både ammoniakk og andre store påkjenninger. Essve er blant våre leverandører som tilbyr skruer i syrefast kvalitet. Til driftsbygninger anbefaler de enten betongskrue EUS med sekskanthode eller konstruksjonsskrue WAF (begge syrefast A4), avhengig av hva du skal feste.

Behov for ny industriport?

Lista Treindustri er nok mest kjent for å levere villa-porter (LIGA garasjeporter), men de har også samarbeidspartnere som produserer industriporter som vil være godt egnet for landbruket.

Bilde: Store industriporter med spesialbeslag kan leveres på bestilling. I tillegg har XL-BYGG et stort utvalg av klassiske garasjeporter i forskjellige profiler og farger til øvrige bygg på eiendommen. Foto: Lista Treindustri

Dermed kan XL-BYGG også levere store porter med spesialbeslag som høytløftbeslag og skråbeslag. For ekstra tøffe forhold, som fjøs for dyr, kan portene oppgraderes med rustfrie beslag.

Les også: Trenger du også nye dører til hovedhuset? Få inspirasjon her!

Dette får vi til!

Enten du driver storskala landbruksvirksomhet og ønsker å benytte deg av proffkunde-fordelene til XL-BYGG, eller er en privatperson på et småbruk med vedlikeholdsbehov, lover vi deg at vi får det til – sammen.

Les også: Trenger gården eller fjøset et nytt strøk med maling?

– Det dyreste valget du kan ta, er å la vedlikeholdet ligge til det ikke lenger går an å vedlikeholde bygningene. Ta det etterhvert som behovet oppstår, så blir det overkommelig både arbeidsmessig og kostnadsmessig, avslutter Kjetil Rognerud hos XL-BYGG Lesja.

Du kan stole på XL-BYGG

Planlegger du større eller mindre vedlikehold av hovedhus, driftsbygninger eller andre gårdsbruk? XL-BYGG kan følge deg gjennom hele prosjektet fra start til slutt – og etterpå. Med våre leverandører er du sikret kvalitet i alle ledd.

  • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS
  • Festemidler: Essve Norge AS, Christiania Spigerverk AS
  • Garasjeporter: Lista treindustri AS
  • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
  • Isolasjon: Jackon AS, Vartdal plastindustri, Glava AS, Rockwool AS
  • Limtre: Sørlaminering AS
  • Listverk: K. Kværner industri AS
  • Maling: Akzo Nobel Coating AS (Nordsjö), Gjøco AS, Jotun AS, Orkla House Care Norge As (Jordan malerverktøy)
  • Mørtel og avretting: Hey Di AS
  • Takrenner: Lindab AS
  • Trelast: Ringalm AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Norra Skogsägerna, Fjällbonäs Trävaru AB, Byglandsfjord Sag ANS, AB Hilmer Andersson, Lundgrens Hyvleri AS
  • Trelast impregnert: Larvik impregneringskompani AS
  • Trelast royalimpregnert: Marnar Bruk AS
  • Trelast behandlet kledning: Moelven Wood AS, Hasås AS, Bergene Holm AS, G3 Gausdal treindustrier
  • Utvendig tak: Alsvåg plater AS, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal
  • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
  • Vindtetting: Hunton Fiber AS

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!