XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Seks populære ytterdører i klassisk og herskapelig stil

Både på mindre gårdsbruk og større herregårder finner vi flotte, eldre våningshus i stilarter som nesten ikke bygges lenger. Heldigvis kan det tradisjonelle uttrykket også bevares med moderne oppgraderinger – som på ytterdøren.

I takt med at stadig flere velger en moderne og minimalistisk stil når de bygger nytt eller totalrenoverer sin bolig, har også etterspørselen etter ytterdører i moderne design økt.

Likevel, det er fortsatt mange som ønsker seg ytterdør i klassisk eller herskapelig stil – men med de samme moderne funksjonaliteter og kvaliteter som vi får med dagens dører.

Bilde: Alle Harmonie-ytterdører kan også leveres med sidefelt eller som tofløyet. Foto: Harmonie

På tide å bytte ytterdør?

Nye ytterdører har langt bedre isolasjonsevne enn gamle dører, med mer isolasjon og bedre pakningssystem. Bor du i et eldre hus, er sannsynligheten stor for at du også har en ytterdør med dårlig isolasjonsevne.

Les også: 6 tips til tak som tåler en trøkk

De siste årene har det også kommet strengere og strengere krav til U-verdi på nye dører og vinduer. U-verdien sier noe om hvor god isolasjonsevne ytterdøren har. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolasjonsevne. En godt isolert ytterdør har en U-verdi på 1,0 eller mindre. En ytterdør med god isolasjonsevne er først og fremst viktig for å stenge kulda ute, men har også en god effekt med hensyn til miljø og lommebok.

Glem heller ikke hvor du bor: Kvaliteten på ytterdøren du velger, må passe til klimaet og været den utsettes for. Bor du værhardt til, lønner det seg å investere i en dør som vil gjøre jobben sin gjennom hele den estimerte levetiden. Det samme gjelder dersom du har behov for en ytterdør som vil bli utsatt for røffere behandling enn normalt, for eksempel i en driftsbygning.

Fagfolk hos din lokale XL-BYGG viser og forklarer deg gjerne forskjellen på de forskjellige kvalitetene og funksjonalitetene på dagens moderne ytterdører, og kan gi anbefalinger og eventuelt pristilbud på ulike modeller neste gang du tar turen innom.

Les også: Trenger gården eller fjøset et nytt strøk med maling?

Populære ytterdører i klassisk stil

De siste årene har stadig flere valgt farge på ytterdøren, kanskje særlig på funkishus. Men visste du at det å ha spreke farger på ytterdøren egentlig ikke er en ny trend? Over hele Norge finner vi fargeglade dører, se bare på godt bevarte hus i bygdene rundt omkring! Fra den tiden maling virkelig var dyrt, ble det dørene som fikk det lille ekstra. Og det er jo en fin tradisjon å ta med videre?

– Det som også er fint med en farget ytterdør, er at du forteller tydelig hvor inngangen er og hvor de besøkende skal gå, påpeker butikkleder Monica Berge hos XL-BYGG Berge Sag.

Les også: Vedlikehold av driftsbygninger og gårdsbruk

Her er våre tips til seks populære ytterdører i klassisk eller herskapelig stil. Besøk oss gjerne i byggevarehuset for å se flere dører, eller ta en kikk på produsentenes hjemmesider for å finne ut av hva du liker før du tar turen til XL-BYGG for å bestille:

Bygg 1 sine ytterdører med utenpåliggende dekor passer godt til hus og hytter i klassisk eller herskapelig stil:

Bilde: Her ser du modellene Mandal, Lista og Fana. Foto: Bygg 1

Alle Harmonie-ytterdører kan også leveres med sidefelt eller som tofløyet. Populære modeller er Hemsedal, Hafjell og Helle:

Bilde: Her ser du ytterdørene Hemsedal og Hafjell Foto: Harmonie

Bilde: Her ser du modellen Helle Foto: Harmonie

Du kan stole på XL-BYGG

Planlegger du større eller mindre vedlikehold av hovedhus, driftsbygninger eller andre gårdsbruk? XL-BYGG kan følge deg gjennom hele prosjektet fra start til slutt – og etterpå. Med våre leverandører er du sikret kvalitet i alle ledd.

  • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS
  • Festemidler: Essve Norge AS, Christiania Spigerverk AS
  • Garasjeporter: Lista treindustri AS
  • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
  • Isolasjon: Jackon AS, Vartdal plastindustri, Glava AS, Rockwool AS
  • Limtre: Sørlaminering AS
  • Listverk: K. Kværner industri AS
  • Maling: Akzo Nobel Coating AS (Nordsjö), Gjøco AS, Jotun AS, Orkla House Care Norge As (Jordan malerverktøy)
  • Mørtel og avretting: Hey Di AS
  • Takrenner: Lindab AS
  • Trelast: Ringalm AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Norra Skogsägerna, Fjällbonäs Trävaru AB, Byglandsfjord Sag ANS, AB Hilmer Andersson, Lundgrens Hyvleri AS
  • Trelast impregnert: Larvik impregneringskompani AS
  • Trelast royalimpregnert: Marnar Bruk AS
  • Trelast behandlet kledning: Moelven Wood AS, Hasås AS, Bergene Holm AS, G3 Gausdal treindustrier
  • Utvendig tak: Alsvåg plater AS, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal
  • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
  • Vindtetting: Hunton Fiber AS