XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Med denne karmen trenger du aldri å tenke på utforinger

Med fulldybdekarmer sparer du mye tid på montering og får et stilrent uttrykk. Sammen med det riktige dørbladet vil døren bidra til å skape helhet i interiøret.

Har du montert en innerdør eller to, vet du at dørkarmen som regel ikke er like bred som veggtykkelsen. Det betyr at du må bruke en del tid på tilpassing av utforinger for at du skal komme helt i mål med jobben.

En enklere løsning er å montere en fulldybdekarm. Den er like dyp som tykkelsen på veggen, slik at du ikke trenger å tenke på utforinger. Ifølge Swedoor er montering av en fylldybdekarm unnagjort på 1/3 av tiden det tar å montere en vanlig karm med utforinger. Det er også behov for færre verktøy.

Standard dybde på fulldybdekarmer fra Swedoor er 122 mm, som tilsvarer dagens standard på veggtykkelse. Det vil si stenderverk på 98 mm og 12 mm plater på hver side av veggen. Har du andre mål på veggene dine finnes det standardtykkelser opp til 200 mm dybde, samt mulighet for å spesialbestille dybde opptil 250 mm.

Gir stramme linjer

Rask montering er ikke den eneste fordelen med å velge fulldybdekarmer. Karmene gir også nye muligheter når det gjelder design og uttrykk. Du kan eksempelvis velge å montere veggplatene så nær dørkarmen som mulig, og droppe gerikter rundt døren. Dermed får du en listefri løsning som gir et stramt og moderne uttrykk.

Bilde: Fulldybdekarmer uten gerikter bidrar til at karmen gjør svært lite ut av seg. (Foto: Swedoor JW)

Penest mulig finish

Velger du en listefri løsning kan det være smart å montere karmen først og veggplatene etterpå, da blir det lettere å tilpasse platene nøyaktig. Du bør også vurdere å bestille en karm som er noe dypere enn tykkelsen på veggen. Da vil den stikke ørlite grann ut på hver side og danne en fin kant du kan fuge mot for å få en pen finish. Dette gjelder ikke dersom du skal ha skjulte hengsler, da brakettene til hengslene blir synlige dersom karmen stikker utenfor veggen.

Veggene må være i lodd

Fulldybdekarmer krever at veggene er helt i lodd. Det er gjerne ikke tilfelle i eldre hus, men med vanlige dørkarmer kan du ofte kompensere for skjevheter når du tilpasser foringene. Det er ikke mulig med fulldybdekarmer hvis du monterer karmen i en vegg som er ute av lodd, da vil karmen typisk stikke ut nederst eller øverst. Derfor er de som regel best egnet for nybygg eller nyere boliger med vegger som står i lodd. Retter du opp de skjeve veggene er det selvsagt ikke noe problem å bruke fulldybdekarmer også i eldre hus.

Gi karmen et flott dørblad

Selv om karmen er flott, er ikke døren komplett før det riktige dørbladet er på plass Kanskje det er på tide å vurdere noe annet enn hvitt neste gang du skal ha nye dører?

Dørblader i eik har økt i popularitet. Det henger blant annet sammen med at flere og flere lar seg inspirere av naturen når de velger materialer til boligen. Et ønske om å gjøre mer bærekraftige og varige valg spiller også inn.

Bilde: En sort eikedør bidrar til en mørk og sofistikert stil (Foto: Swedoor JW)

Hva du velger er selvsagt avhengig av smak og behag. dører i sort eik kan gi en kontrast til vegger og gulv i lyse farger, eller brukes for å lage en mørk og sofistikert stil med dype fargetoner på alle elementene. Velger du naturlig eik vil du tilføre en varm glød til interiøret, mens hvitpigmentert eik passer godt inn i en lys og skandinavisk stil.

Et dørblad i eik bør selvsagt monteres i en karm av eik, og de finnes også i naturlig, sort og hvitpigmentert eikefarge. I tillegg kan du få terskler og listverk som matcher fargen på dørblad og karm.

Vil du vite mer om hvilke muligheter du har når du skal ha nye dører, anbefaler vi at du kommer innom din nærmeste XL-BYGG. Våre fagfolk står alltid klar til å hjelpe deg.