Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Mur, mørtel og fasade

Skal du bygge mur, pusse grunnmur, avrette gulv eller benytte mur- og mørtelprodukter på andre måter, er det viktig å benytte riktige produkter til rett formål. XL-BYGG hjelper deg med både store og små prosjekter.

Mur

Blokker produsert i betong omtales gjerne som mur. Bruksområdet er utemiljø der man søker varige løsninger og flotte uttrykk. Støttemurer, søyler eller frittstående konstruksjoner i uterommet er noen eksempler på hva murblokker kan brukes til. Blokkene finnes også med not- og fjær som gir enkel muring og perfekt sluttresultat.

grå mur med to planter i front
Blokker er allsidige i bruk og finnes i et bredt utvalg av strukturer. (Foto: Aas Betong)

Teglstein

Teglstein er et naturprodukt fremstilt av en hovedbasis bestående av brent og formet leire, og kan benyttes både innendørs og utendørs. Teglstein brukt innendørs gir en fin kontrast til øvrige materialvalg, og bidrar også til et godt inneklima da teglstein absorberer og avgir fukt fortere enn de fleste andre materialer. Teglstein brukt utendørs, gjør at du får en fasade som gir lite behov for vedlikehold. Håndbanket teglstein er mer grov og ujevn i formen enn maskinbanket.

illustrasjon av mur i rødt, sort og hvitt
Teglstein finnes i utallige fargevarianter og kvaliteter. (Foto: BMC / Illstr.: Ferskvann)

Lettklinkerblokk

Å bygge med blokker går raskt og gir flotte resultater. Det finnes mange typer med ulike egenskaper som er tilpasser ditt behov og bruksområde. Lettklinkerblokka er et veletablert produkt som kan brukes til det meste og av de fleste. Produktet består av lettklinkerkuler som er støpt til en formstabil blokk ved hjelp av sement, sand og vann. Blokkene har gjennomgått en stor utvikling de senere årene. De har blitt lettere, fått spor som gjør dem enklere å sette sammen, samt at du nå kan få dem med innstøpt isolasjon som gir bedre isoleringsevne.

Lettklinkerblokkene har suveren brannsikkerhet og tåler fukt. Typiske bruksområder, foruten murkonstruksjoner, er innvendige skillevegger der brann- og fuktegenskaper vektlegges. I tillegg er de svært anvendelige som fundamenter i utemiljø.

Murblogg med isolasjon inni
Lettklinkerblokk fås både med og uten innstøpt isolasjon. (Foto: BMC)

Fasade

Fasaden er byggverkets ytre som setter den kosmetiske finpussen på konstruksjonsjobben. I tillegg til å løfte utseendet skal fasaden tåle regn, vind, snø og sol.

Den primære oppgaven for murpussen er å sikre bygget mot klimatiske påkjenninger, men et pusseprodukt bidrar også i stor grad til å forme byggets uttrykk. Pusseprodukter finnes i mange varianter der både bruksegenskaper og utseende er momenter som må vurderes for å få den mest optimale løsningen for ditt hus.

mann som murer en vegg
Med pussing av fasaden forsegler du muren og får et penere byggverk. (Foto: Hey`di)

Tørrmørtel

Mørtel er en samlebetegnelse på et utvalg av produkter som brukes til støping, muring og pussing. Hvilken mørtel du skal bruke avhenger av hvilke produkter du bygger med og om du er i en konstruksjons- eller sluttfase på ditt murprosjekt.

Mørtel leveres i sekker og blandes med rent ferskvann. Når temperaturen faller under +5ºC må mørtelen tilføres spesialmidler for å senke frysepunktet. I tillegg må man ta forholdsregler i forhold til oppvarming og tildekking. Vær oppmerksom på faren for rask uttørking i forbindelse med oppvarming ved lave temperaturer. Pussarbeider bør ikke skje i temperaturer under +5 ºC. Ved høye temperaturer er det viktig å dekke til og eventuelt vanne støpen, slik at den ikke tørker (herder) for raskt. En for rask herding gir et mindre solid produkt.

Spade med tørr mørtel oppå
Tørrmørtel blandes ut med vann før bruk. (Foto: XL-BYGG)

Gulvavretting

Er du i tvil om gulvet ditt er plant nok før du skal legge nytt gulv? Ta klinkekuletesten! I et tørt rom skal kula ligge i ro på samme sted som du la den. Klinkekuletesten er en enkel indikator på hvorvidt du trenger å justere gulvet ditt. I våtrom vil kravet om fall mot sluk imidlertid være avgjørende. Produkter for gulvavretting finnes i mange varianter og leveres som sekkeprodukter for utblanding i vann.

Mann som heller flytende mørtel på et gulv
Flytende gulvavretting er en enkel metode som gir plant gulv før videre arbeid. (Foto: Hey`di)

Hvorfor velge XL-BYGG til å ta hele jobben:

Egen prosjektleder som koordinerer håndverkere og er din faste kontaktperson gjennom hele prosjektet. Enkelt og oversiktlig, enten du trenger hjelp til et lite eller stort prosjekt.

Riktig kompetanse og fageksperter som hjelper deg med valg av materialer, finner gode løsninger og sørger for proffe håndverkere til gjennomføring av prosjektet ditt.

Trygghet i å ha valgt en lokal aktør med nasjonal tilstedeværelse som har Norges største bolig- og byggevareaktør som eier. Vi bryr oss om lokalsamfunnet, og ved å handle hos oss støtter du lokalt næringsliv.

Konkurransedyktige priser fordi XL-BYGG er en ledende aktør i byggevarebransjen. Det kommer naturligvis deg som kunde til gode ved at vi kan tilby deg byggevarer av beste kvalitet til en god pris.

Én fakturaavsender og ingen overraskelser og du slipper faktura fra forskjellige hånd­verkere og byggevarehus. Du får kun faktura fra XL-BYGG som gir deg full oversikt over vareforbruk og håndverksarbeid. Prosjektet ditt blir levert som avtalt. Enklere blir det ikke, Klappet & Klart.

Slik fungerer det:

1. Fortell oss om prosjektet og vi kommer på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig løsning og pris.

2. Din personlige prosjektleder sørger for en effektiv prosess i samarbeid med proffe håndverkere.

3. Så blir jobben gjort som avtalt og du får faktura fra XL-BYGG. Enklere blir det ikke.