Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Slik planlegger du uterommet

Til tross for vårt barske klima og vår korte utesesong, tilbringer nordmenn mange timer i uterommet. Med gode råd fra ekte fagfolk hos XL-BYGG får du gjort jobben riktig.

Vi har materialer som passer til ditt utemiljø, enten du skal bygge i stein, tre, betong eller i en kombinasjon av disse.

Hvordan skal jeg bruke uterommet?

Uterommet er en forlengelse av huset. Skal terrassen og hagen være et sted hvor måltider og barnelek eller ro og avslapping har hovedfokus? En grundig planlegging inneholder også føringer for om du bør lage opplegg for strøm til lys og varme eller vann til et utekjøkken. Ikke la været begrense bruken. Vurder om utepeis, varmelamper eller levegger er hensiktsmessig for å forlenge sesongen.

Stor hvit levegg i bakgrunnen med utemøblement i front

Bilde: Med en levegg oppnår du skjerming både for innsyn og vind. Avbildet er leveggen Reine i vinyl. (Foto: Arnøy Engros)

Hvor mye penger skal jeg sette av til prosjektet?

Har du en budsjettramme, er det enklere å tilpasse egeninnsats og kvalitet på materialer. Mange sparer penger på materialer, men her går vinningen fort opp i spinningen. Dårlig kvalitet betyr økte vedlikeholdsutgifter.

Tenk over hva du har tid og kunnskap til å gjøre selv. Større fundamenteringsjobber er eksempelvis noe du bør vurdere å sette bort til fagfolk.

Planlegg uterommet før du starter

Med gode sonderinger og en skisse er du godt i gang med ditt terrasse- eller uteromprosjekt, jobben blir morsommere og sluttresultatet bedre! Hvor er det naturlig å spise, hvor trenger du skjerming for innsyn, hvor skal grillen stå, hvor trenger du et overbygg?

De ulike sonene eller områdene på terrassen vil ut fra sol- og skyggeforhold være egnet til ulik benyttelse. Disse sonene har ulikt behov for innsyn, utsyn, skjerming, overbygg, lys og annet.

Eksempler på soner er spiseplassen, grillplassen, hvileplassen og solingsplassen. Ha derfor dette i bakhodet når du planlegger uterommet: 

• Inn- og utsyn/skjerming
• Avsatser, nivåer og trapper
• Visuelle effekter eller innramming
• Gangbaner, forsterkning og underlag
• Belysning
• Hagestuer eller boder
• Oppbevaring i luker, skuffer eller kasser
• Innfelt jacuzzi/beplantning

En brun hagestue med et hvit hus i bakgrunnen

Bilde: Med en hagestue kan du oppnå skjerming for sol, vind og innsyn på sommeren. I høst- og vintersesongen kan hagestuen benyttes til oppbevaring. (Foto: Talgø)

Trender og tips til moderne uterom og hage

Uteområder som krever lite vedlikehold og økt komfort er en trend. Stadig flere ønsker et terrassetak, en hagestue eller pergola litt vekk fra huset slik at man «åpner» hagen og ser mer av hagen og huset. Taket over terrasseområdet skjermer for innsyn fra naboer og skaper en mer intim sone.

Uteområdet er en forlengelse av stua inne i huset, og interiørtrendene innendørs forflytter seg til uteområdet. Nå skal uteområdet tilrettelegges for kos og samvær, og utendørspeis eller pizzaovner bygget i solide rustikke materialer gir grunnlaget for at uteområdet blir familiens favorittsted å samles.

Skjerming for vind, sol og regn

Her kan du velge og vrake i materialer. Asak sine modulvegger er enkle å bygge selv, og kan integreres med både hyller og peis. Det fås også levegger som finnes i forskjellige farger, materialer og vedlikeholdsbehov som kun trenger å skrus fast i vegg eller underlag. De siste årene har pergolaer blitt populært; overbygg som gir halvskygge både med og uten åpent tak.

En utepeis gir stemning og varme

Varmen fra en utepeis forlenger utesesongen og åpner muligheter for matlaging. Om peisen er høy nok kan du legge på en grillrist, eller barna kan steke pølse på spyd. Ønsker du flyttbar utepeis, har Jøtul flere spennende modeller.

Uterom med en stor peis i bakgrunnen

Bilde: Med utepeis oppnår man stemning og varme også på kalde kvelder. (Foto: Asak Miljøstein)

Forleng hagesesongen med lys

Tenk deg hva lys gjør for rommene i huset ditt. Det samme gjelder for lyssetting av hagen. Det er utrolig effektfullt med spoter i bed som lyser opp planter og trær nedenfra. Lyspunkter på vegger, tak og gulv gir en magisk effekt i skumringen. Belysning ute gjør at du får en forlengelse av innerommet: I stedet for en mørk vindusflate, kan du se konturene av hagen utenfor.

Et plantebed med tre lykter

Bilde: Hagebelysning gjør gangbaner godt synlig, og man får lyssatt sesongens vekster også etter at mørket har kommet for kvelden. Her vises in-lite-belysning fra Asak Miljøstein. (Foto: Asak Miljøstein)

Vann som hageelement

Vann som hageelement blir stadig mer populært. Bruk av vann som element i uterommet krever god planlegging og riktige løsninger, slik at vedlikeholdsarbeidet begrenses. Unngå store løvtrær i nærheten av dammer og vannspeil. Dannelse av alger kan begrenses med bruk av pumper med UV-filter.

Et lite vannbasseng med fisker i en hage, med en steinbru over

Bilde: Når du planlegger uterommet, er det lurt å tenke på om bruken av vann skal være med. På bildet ser vi belegningsstein fra leverandøren Aas Betong i kombinasjon med naturstein. (Foto: Aas Betong)

Bygge selv? Det får vi til!

Skal du bygge selv eller pusse opp? XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører. Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort.

Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det.  Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!