XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Velg varehus

Velg ditt varehus

For å se sortiment og informasjon om ditt foretrukne XL-BYGG varehus

Mann som holder på å male huset utvendingMann som holder på å male huset utvending
Mann som holder på å male huset utvendingMann som holder på å male huset utvending

Slik maler du huset utvendig: Se vår steg for steg-guide

Når du skal male huset utvendig, er det lurt å lytte til fagfolk. XL-BYGG har ekspertisen du trenger. I denne guiden får du gode råd om når du bør male, hvordan det er lurt å gå fram, og hva slags utstyr du trenger.

Et spørsmål som ofte går igjen, er om man kan male hus om høsten? Det kan Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll svare på.

Han er utdannet maler, og er i dag malingsansvarlig i byggevarehuset. Som en hovedregel anbefaler han å male i perioden fra mai til september for best resultat. Det har med temperatur å gjøre, både for malingen og for deg som skal gjøre jobben:

– Det må være minimum fem varmegrader, både i lufta og på underlaget. Tidlig om våren og sent på høsten kan fuktigheten i luften morgen og kveld føre til duggskjolding og gi et mindre pent resultat, forklarer Grønland.

Slik maler du huset steg for steg:

  1. Vask husveggene godt med kraftvask og vaskekost
  2. Bruk malingskrape til å fjerne maling som flasser
  3. Der du skraper, må du pusse med slipepapir og grunne på nytt
  4. Ubehandlet kledning og endeved må grunnes før du maler
  5. Mal huset med to strøk maling

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll viser frem pensel til å male huset utvendig.Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll viser frem pensel til å male huset utvendig.

Bilde: Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll viser frem pensel du kan bruke til å male huset utvendig. Foto: XL-BYGG

Når må du male huset?

Når du ser at malingen er litt falmet, har mistet glansen, og du oppdager kanskje svartsopp, er det tid for å gi ytterveggene den behandlingen de trenger. Det er viktig å male før malingen krakelerer.

– Venter du for lenge, blir det en mye større jobb. Vedlikeholdsintervallet vil variere etter hvilken maling eller beis du har brukt. Moderne akrylmalinger garanterer for beskyttelse i inntil 16 år, men har du brukt en billig oljemaling holder det bare i fem til åtte år før du må male på nytt, sier Grønland.

Hans klare anbefaling er å bruke maling av god kvalitet fra kjente leverandører, og spørre fagfolkene hos XL-BYGG om hvilken maling som er best til ditt bruk. Husets alder og byggestil kan for eksempel spille en rolle.

Vi anbefaler at du tar vare på spannet eller lappen som limes på spannet, slik at du har riktig fargekode og produkt neste gang huset skal males. Det går også an å spørre om å få en utskrift av dette når du handler maling og utstyr i byggevarehuset.

Slik maler du huset

Vask huset før du maler

Før du setter i gang med rulle og pensel, er det viktig å gjøre rent. Du kan enten bruke kraftvask eller en husvask som også er beregnet på vask før maling. Både husvask og kraftvask er sterke vaskemidler som må blandes ut med vann. Du må huske å beskytte både deg selv, glassflater og aluminium som ikke skal males.

Velg gjerne et vaskemiddel som også forebygger sopp- og algevekst, så slipper du en ekstra runde for å påføre beskyttelse mot dette i etterkant.

Les også: Slik vasker du terrassen

Dersom du har en moderne høytrykksspyler med såpemater, kan du bruke den til å legge på såpe, men ikke til å spyle veggen med. Da trenger vannet for langt inn, og kan gjøre skade. Vaskingen gjør du med skurekost, som du bruker med forlengerskaft der det trengs. Til å spyle veggen etter vask, er både lavtrykksspyler og hageslange bra redskaper.

– Vaskingen kan gjerne foregå i regnvær, men husk at det må tørke godt før du begynner å male, legger han til.

Slik vasker du huset

Når kan du male huset etter vask?

For å sikre at treverket tørt nok og du får et godt resultat, bør du la veggen tørke i 2-4 dager. Ubehandlet kledning trenger lenger tørketid enn kledning som er malt tidligere. Det kan være lurt å bruke en fuktmåler, og sjekk at fuktinnholdet i kledningen er på maks 16 prosent.

Husk ordentlig grunning

Det er viktig å grunne for å få et fint og solid resultat der det ikke er maling fra før.

Også nye hus som er levert med grunnet kledning, må vaskes før du kan male. Soppsporene legger seg raskt på veggene. Husk også at endeveden trenger både impregneringsolje og grunning før du maler.

Les også: Slik velger du ny kledning

Der malingen er krakelert, har blærer eller har begynt å flasse av, er det nødvendig å skrape. Der du skraper må du også pusse med slipepapir og grunne, før du kan begynne å male. Finner du råte i kledningen, må de aktuelle bordene byttes ut.