Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Slik maler du huset utvendig: Se vår steg for steg-guide

Når du skal male huset utvendig, er det lurt å lytte til fagfolk. XL-BYGG har ekspertisen du trenger. I denne guiden får du gode råd om når du bør male, hvordan det er lurt å gå fram, og hva slags utstyr du trenger.

Et spørsmål som ofte går igjen, er om man kan male hus om høsten? Det kan Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll svare på.

Han er utdannet maler, og er i dag malingsansvarlig i byggevarehuset. Som en hovedregel anbefaler han å male i perioden fra mai til september for best resultat. Det har med temperatur å gjøre, både for malingen og for deg som skal gjøre jobben:

– Det må være minimum fem varmegrader, både i lufta og på underlaget. Tidlig om våren og sent på høsten kan fuktigheten i luften morgen og kveld føre til duggskjolding og gi et mindre pent resultat, forklarer Grønland.

Slik maler du huset steg for steg:

  1. Vask husveggene godt med kraftvask og vaskekost
  2. Bruk malingskrape til å fjerne maling som flasser
  3. Der du skraper, må du pusse med slipepapir og grunne på nytt
  4. Ubehandlet kledning og endeved må grunnes før du maler
  5. Mal huset med to strøk maling

Utstyr du trenger:

  • Kraftvask
  • Utstyr til å spyle og vaske med
  • Maling eller beis
  • Malebrett
  • Maskeringstape
  • Pensler og ruller
  • Forlengerskaft
  • Plast eller noe annet å dekke til med
  • Gardintrapp, stige og/eller lift for å komme til i høyden
Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll viser frem fargeprøver for maling og peis

Når må du male huset?

Når du ser at malingen er litt falmet, har mistet glansen, og du oppdager kanskje svartsopp, er det tid for å gi ytterveggene den behandlingen de trenger. Det er viktig å male før malingen krakelerer.

– Venter du for lenge, blir det en mye større jobb. Vedlikeholdsintervallet vil variere etter hvilken maling eller beis du har brukt. Moderne akrylmalinger garanterer for beskyttelse i inntil 16 år, men har du brukt en billig oljemaling holder det bare i fem til åtte år før du må male på nytt, sier Grønland.

Hans klare anbefaling er å bruke maling av god kvalitet fra kjente leverandører, og spørre fagfolkene hos XL-BYGG om hvilken maling som er best til ditt bruk. Husets alder og byggestil kan for eksempel spille en rolle.

Vi anbefaler at du tar vare på spannet eller lappen som limes på spannet, slik at du har riktig fargekode og produkt neste gang huset skal males. Det går også an å spørre om å få en utskrift av dette når du handler maling og utstyr i byggevarehuset.

Vask huset før du maler

Før du setter i gang med rulle og pensel, er det viktig å gjøre rent. Du kan enten bruke kraftvask eller en husvask som også er beregnet på vask før maling. Både husvask og kraftvask er sterke vaskemidler som må blandes ut med vann. Du må huske å beskytte både deg selv, glassflater og aluminium som ikke skal males.

Velg gjerne et vaskemiddel som også forebygger sopp- og algevekst, så slipper du en ekstra runde for å påføre beskyttelse mot dette i etterkant.

Dersom du har en moderne høytrykksspyler med såpemater, kan du bruke den til å legge på såpe, men ikke til å spyle veggen med. Da trenger vannet for langt inn, og kan gjøre skade. Vaskingen gjør du med skurekost, som du bruker med forlengerskaft der det trengs. Til å spyle veggen etter vask, er både lavtrykksspyler og hageslange bra redskaper.

– Vaskingen kan gjerne foregå i regnvær, men husk at det må tørke godt før du begynner å male, legger han til.

Når kan du male huset etter vask?

For å sikre at treverket tørt nok og du får et godt resultat, bør du la veggen tørke i 2-4 dager. Ubehandlet kledning trenger lenger tørketid enn kledning som er malt tidligere. Det kan være lurt å bruke en fuktmåler, og sjekk at fuktinnholdet i kledningen er på maks 16 prosent.

Husk ordentlig grunning

Det er viktig å grunne for å få et fint og solid resultat der det ikke er maling fra før.

Også nye hus som er levert med grunnet kledning, må vaskes før du kan male. Soppsporene legger seg raskt på veggene. Husk også at endeveden trenger både impregneringsolje og grunning før du maler.

Der malingen er krakelert, har blærer eller har begynt å flasse av, er det nødvendig å skrape. Der du skraper må du også pusse med slipepapir og grunne, før du kan begynne å male. Finner du råte i kledningen, må de aktuelle bordene byttes ut.

Les også: Slik velger du ny kledning

Slik maler du huset

De fleste ønsker naturlig nok å male huset så få ganger som mulig. Det gir deg en god grunn til å velge akrylmaling av høy kvalitet. Det lønner seg også å unngå billige ruller og pensler, da blir resultatet rett og slett penere.

– Det er en stor fordel å bruke rull. Det sparer tid og gir et jevnere resultat, men du må bruke pensel til å male der du ikke kommer skikkelig til med rullen. Spør oss i XL-BYGG, så hjelper vi deg gjerne med å finne det du trenger, sier Finn Grønland.

På malingspannet står det hvor mange kvadratmeter malingen skal dekke, og det er lurt å følge med på forbruket underveis.

– Å bruke riktig mengde maling er viktig: Verken for lite eller for mye. Det er vanlig at én liter maling dekker mellom seks og åtte kvadratmeter. Husk at maling ikke bare er kosmetisk, det er først og fremst trebeskyttelse.

Mal alltid to strøk når du først er i gang. Hvis ikke risikerer du å måtte starte opp hele prosessen på nytt igjen tidligere en du ønsker, fordi beskyttelsen ikke var god nok.

– Skal resultatet bli bra, anbefaler vi også å jobbe med en begrenset flate av gangen. Mal hele høyden på veggen, men bare en meter i bredden av gangen, for å unngå synlige skiller. Da får du også best resultat, forklarer Grønland.

Kan du male i direkte sol?

Å male i direkte sollys, må du aldri gjøre. Da tørker malingen for fort, og det kan ødelegge for holdbarheten.

– Stå gjerne opp tidlig om morgenen, og jobb deg rundt huset slik at veggen du maler, eller nettopp har malt, er i skyggen. Ellers er gråværsdager uten regn fine maledager, sier Finn Grønland.

Snakk gjerne med fagekspertene i ditt lokale byggevarehus før du setter igang med malejobben. Vi i XL-BYGG gir deg råd som hjelper deg med å både spare tid og penger på sikt.

Bygge selv? Det får vi til!

Skal du bygge selv eller pusse opp? XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører. Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort.

Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det.  Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!