XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Mann som holder på å male hus utvending.Mann som holder på å male hus utvending.
Mann som holder på å male hus utvending.Mann som holder på å male hus utvending.

Slik maler du huset utvendig: Se vår steg for steg-guide

Når du skal male huset, er det lurt å lytte til fagfolk. I denne guiden får du gode råd når du skal male hus utvendig.

Et spørsmål som ofte går igjen, er om man kan male hus om høsten? Det kan Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll svare på.

Han er utdannet maler, og er i dag malingsansvarlig i byggevarehuset. Som en hovedregel anbefaler han å male i perioden fra mai til september for best resultat. Det har med temperatur å gjøre, både for malingen og for deg som skal gjøre jobben:

– Det må være minimum fem varmegrader, både i lufta og på underlaget. Tidlig om våren og sent på høsten kan fuktigheten i luften morgen og kveld føre til duggskjolding og gi et mindre pent resultat, forklarer Grønland.

Slik maler du huset, se video:

Slik maler du huset:

Vask først veggenene grundig med kraftvask, skyll med hageslange og la fasaden tørke i 3-4 dager. Slå inn spikere, skrap av flassende maling, puss ned, og grunne ubehandlet treverk. Mal deretter med to strøk maling.

Steg for steg:

  1. Rydd vekk eventuelle gjenstander som står inntil husveggen
  2. Bruk arbeidshansker og vernebriller, vaskemiddel til fasadevask er sterke saker
  3. Vask husveggene godt med kraftvask og vaskekost
  4. Skyll godt av veggen med en hageslange og la veggene tørke i 3-4 dager med temperatur rundt 20 grader og det ikke regner
  5. Slå inn alle spikere og bruk malingskrape til å fjerne maling som flasser
  6. Der du skraper, må du pusse med slipepapir og grunne på nytt
  7. Ubehandlet kledning og endeved må grunnes før du maler
  8. Masker og dekk til det som eventuelt ikke skal males, for eksempel vindu og dører
  9. Mal først kanter og detaljer, og husk endeveden.
  10. Mal deretter de store flatene. Bruk først rull og etterstryk med pensel. Husk å fylle rullen godt med maling. Mal hele huset med to strøk maling.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll vise pensel for å male huset utvendig.

Bilde: Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll viser frem pensel du kan bruke til å male huset utvendig. Foto: XL-BYGG

Når må du male huset?

Når du ser at malingen er litt falmet, har mistet glansen, og du oppdager kanskje svartsopp, er det tid for å gi ytterveggene den behandlingen de trenger. Det er viktig å male før malingen krakelerer.

– Venter du for lenge, blir det en mye større jobb. Vedlikeholdsintervallet vil variere etter hvilken maling eller beis du har brukt. Moderne akrylmalinger garanterer for beskyttelse i inntil 16 år, men har du brukt en billig oljemaling holder det bare i fem til åtte år før du må male på nytt, sier Grønland.

Hans klare anbefaling er å bruke maling av god kvalitet fra kjente leverandører, og spørre fagfolkene hos XL-BYGG om hvilken maling som er best til ditt bruk. Husets alder og byggestil kan for eksempel spille en rolle.

Vi anbefaler at du tar vare på spannet eller lappen som limes på spannet, slik at du har riktig fargekode og produkt neste gang huset skal males. Det går også an å spørre om å få en utskrift av dette når du handler maling og utstyr i byggevarehuset.

Les også: Vask av huset før maling

Husk ordentlig grunning

Det er viktig å grunne for å få et fint og solid resultat der det ikke er maling fra før.

Også nye hus som er levert med grunnet kledning, må vaskes før du kan male. Soppsporene legger seg raskt på veggene. Husk også at endeveden trenger både impregneringsolje og grunning før du maler.

Les også: Slik velger du ny kledning

Der malingen er krakelert, har blærer eller har begynt å flasse av, er det nødvendig å skrape. Der du skraper må du også pusse med slipepapir og grunne, før du kan begynne å male. Finner du råte i kledningen, må de aktuelle bordene byttes ut.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!