XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Hytte peis i spisestue.Hytte peis i spisestue.
Hytte peis i spisestue.Hytte peis i spisestue.

Stor peis eller liten vedovn til hytta?

Må du bytte ut en gammel peis på hytta eller skal montere en ny? Her er tipsene for hva du bør tenke på til både stor og liten vedovn.

Et knitrende peisbål på hytta skaper en helt egen hyttestemning. Duften av ved, synet av dansende flammer og varmen peisen gir etter en lang skitur eller basing i snøen. En peis er ikke lenger kun til oppvarming, men også et viktig møbel på hytta.

Både støpejernsovner og moderne peiser gir godt med varme, men hva er egentlig egenskapene du skal se etter i en peis til hytta? Og må du ha en stor peis for å varme opp hele hytta?

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Varmelagrende peis i hytte.

Bilde: En moderne peis passer like godt i en moderne hytte som i en mer rustikk hytte hvor den vil skape en spennende kontrast. Foto: Jøtul/Saltdalshytta

Velg peis med varmelagrende egenskaper

For best mulig oppvarming av hytta bør du bytte ut den gamle, åpne peisen med en ny moderne peis med varmelagrende egenskaper.

En varmelagrende peis gir mer effektiv oppvarming og den avgir varme i lang tid etter endt fyring. Har peisen også konveksjonsvarme, kan du raskt varme opp rommet og så utnytte den varmelagrende egenskapen i ettertid – perfekt når du kommer til en kald hytte.

En varmelagrende peis vil også gjøre at hytta har lunk når du våkner på morgenen eller kommer tilbake fra en dag i bakken på fjellet.

Fordelene med varmelagrende peis:

 • Lavere vedforbruk
 • Miljøvennlig fyring
 • Varme som holder seg i flere timer
 • Redusert behov for oppvarming med strøm
 • Økonomisk valg
Peis i hytte med furuvegger.

Bilde: Jøtul F 520 HT har rom for varmelagrende stein i toppen, noe som gir inntil 12 timer ekstra varme etter at du har lagt i siste vedkubbe. Foto: Jøtul

Sjekk for eksempel ut Jøtul F 520 HT, en høy og stilren vedovn med glass på tre sider som gir panoramainnsyn til flammene og som har et praktisk oppbevaringsrom for lagring av ved.

PowerStone™ fra Nordpeis

Nordpeis har testet og utviklet det varmelagrende betongmaterialet PowerStone™ siden 2004, og den har høyere varmelagrende effekt enn kleberstein.

Flere av Nordpeis sine peisovner kan gjøres om til varmelagrende ildsteder med PowerStone™.

Hvit liten vedovn til hytte i stue.Hvit liten vedovn til hytte i stue.
Liten vedovn til hytte og snø utenfor vinduet.Liten vedovn til hytte og snø utenfor vinduet.

Bilder over: Avbildet er Jøtul F 100 Eco.2 LL SE og Jøtul F 105 LL, begge fra Jøtul. Foto: Jøtul

Liten vedovn til hytte

Til hytta trenger du ikke nødvendigvis en stor peis, og du kan komme langt med en liten vedovn i støpejern. Til en liten hytte vil en vedovn med kompakt form ta lite gulvplass. I gamle dager hadde gjerne støpejernsovnen tett dør, men i dag er de også utstyrt med dører med glass som gir innsyn til flammene.

En liten vedovn i tradisjonelt design gjør seg godt i en klassisk trehytte, og kan samtidig virke som et smykke i en hytte med moderne og skandinavisk stil.

Er du på jakt etter en liten støpejernsovn til hytta? Sjekk for eksempel ut Orion fra Nordpeis eller støpejernsovnene fra Jøtul, som for eksempel F 100, F 200 eller F 400.

Liten peis med koketopp på hytte.

Bilde: Orion fra Nordpeis kommer med koketopp. Foto: Nordpeis

Peis med koketopp på hytta

Har du en eldre hytte uten innlagt strøm eller vann? Da skal du velge en peis som har koketopp, som for eksempel en støpejernsovn. Da får du oppvarming og varm mat i ett.

Å velge en peis med koketopp på hytta er ingen dum idé selv om du har både strøm og vann. Da er du sikret dersom strømmen skulle bli borte over lengre tid.

Utepeis på hytte ved sjøen.Utepeis på hytte ved sjøen.
Utepeis til hytte på terrasse i snødekt landskap.Utepeis til hytte på terrasse i snødekt landskap.

Bilder over: Her ser du Terrazza fra Jøtul og Air fra Nordpeis. Foto: Jøtul & Nordpeis

Utepeis eller bålpanne på hytta

En knitrende vedovn inne er hyggelig, men du kan også gjøre hyttekosen komplett med en utepeis. Utepeisen blir et naturlig samlingspunkt ute, og lite er så hyggelig som å samles rundt levende flammer mens solen går ned.

3 praktiske ting du bør vite om peis på hytta

Areal påvirker virkningsgraden til peisen

Når du skal velge peis til hytta må du også ta hensyn til hyttas størrelse og varmebehovet for å få best og mest effektiv varme. Velger du en for stor peis til hytta kan du få et peisglass fullt av sot fordi den fyres på for lav effekt, mens er peisen for liten kan den få kortere levetid på grunn av overbelastning.

Velg en rentbrennende ovn

Gamle vedovner kan ha så lav virkningsgrad som 40 prosent. Med en moderne rentbrennende ovn kan du få en virkningsgrad på rundt 80 prosent, som vil gi reduksjon i vedforbruket.

Sjekk tilstanden på pipa

Godt trekk i pipa er viktig for at ildstedet skal gi maksimal effekt, sjekk derfor alltid tilstanden til pipa på hytta før montering.

Pusse opp hytta? Det får vi til!

Hos XL-BYGG møter du hyggelige eksperter som har en lidenskap for faget og det å gi deg som kunde gode råd. Vi følger deg gjennom hele prosjektet fra start til slutt – og gjerne etterpå.

Her ser du et utvalg av våre leverandører:

 • Baderomsinnredning: Noro Norge AS (bla. Hafa)
 • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS, Jeld-Wen Norge AS (Swedoor), Røros dører og vinduer AS
 • El-verktøy: Makita Norge AS
 • Festemidler: Essve Norge AS
 • Garasjeporter: Lista treindustri AS
 • Garderobe: Elfa Norge AS, Langlo AS
 • Gipsplater: Saint-Gobain Byggevarer AS - Gyproc
 • Gulv: Boen Bruk AS, Kährs Norge AS, Unilin Nordic AB (Pergo), Berry Alloc, Malorama AS
 • Gulvavretting og mørtel: Hey Di AS, Saint-Gobain Byggevarer AS - Weber
 • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
 • Isolasjon: Jackon AS, Vartdal plastindustri, Glava AS, Rockwool AS
 • Limtre: Sørlaminering AS
 • Listverk: Combiwood Barkevik AS, K. Kværner industri AS
 • Maling: Akzo Nobel Coating AS (Nordsjö maling)
 • Takrenner: Lindab AS
 • Trelast: Ringalm AS, Larvik impregneringskompani AS, Moelven Wood AS, Hasås AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Bergene Holm AS, Norra Skogsägerna, G3 Gausdal treindustrier
 • Trelast royalimpregnert: Marnar Bruk AS, Alvdal Skurlag AS
 • Uterommet: Krifon AS, Arnøy Engros AS
 • Utvendig tak: Alsvåg plater AS, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal, Isola AS
 • Varme: Jøtul AS, Nordpeis AS
 • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
 • Vindtetting: Hunton Fiber AS
 • Vindu: Velux Norge AS, Gilje Tre AS, Lyssand-Frekhaug Salg AS, Natre Vinduer AS, Nordan AS, Norgesvinduet Bjørlo AS, Røros vinduer og dører AS
 • Våtrom: Fibo AS

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!